ΤΟΠΙΚΑ

Eπιστρέφουν στα αμεφιθέατρα οι καθηγητές

eπιστρέφουν-στα-αμεφιθέατρα-οι-καθηγη-851206

Λεζάντα Νέο συλλαλητήριο με αφετηρία τα Προπύλαια προγραμματίζουν οι φοιτητές για την ερχόμενη εβδομάδα
Οι καθηγητές της ΠΟΣΔΕΠ, αποφάσισαν απόψε να επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια, αλλά θα συνεχισθεί ο αγώνας για απόσυρση του νόμου μέσα στα πανεπιστήμια.
Όπως είπε ο Πρόεδρος τους Λάζαρος Απέκης, είπε ότι οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν τον αγώνα μέσα και έξω από τα Ιδρύματα τον αγώνα τους, και ήδη έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία των καθηγητών στις 28 Μαρτίου που οι φοιτητές προγραμματίζουν συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Σε ερώτηση για την χθεσινή απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου των φοιτητών να κάλεσαν, τους συναδέλφους τους να συνεχίσουν τις καταλήψεις ως τις 30 Μαρτίου, ο κ. Απέκης δήλωσε ότι οι καθηγητές στηρίζουν και βρίσκονται στο πλευρό των φοιτητών τους. Επίσης, είπε ότι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα διασφαλίσει τα εξάμηνα και την εξεταστική. «Ξεκινά», είπε, «αγώνας μέσα στα Πανεπιστήμια, ώστε οι σύγκλητοι τους να πάρουν αποφάσεις και όχι μόνο να αντιμετωπισθεί στην πράξη αλλά και να αναδειχθεί το μη εφαρμόσιμο του νόμου».
Ο κ. Απέκης είπε ότι ενδέχεται να γίνεται μάθημα ή εξετάσεις «ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι».
Ο Νίκος Σταυρακάκης, μέλος της ΠΟΣΔΕΠ και καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο που η παράταξη του (Πρωτοβουλία για την Αναβάθμιση των ΑΕΙ) στήριξε την θέση «ανοιχτά πανεπιστήμια» εξέφρασε την ελπίδα να «επανέλθουμε σε ήρεμο και ειρηνικό περιβάλλον.» Μάλιστα τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα το Πανεπιστήμιο, είναι ήρεμος διάλογος, ώστε να καταλήξουμε σε μια συνεκτική πρόταση για τα ΑΕΙ».
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Μπουρνόβα, τόνισε ότι τα περιθώρια χρόνου είναι πλέον ασφυκτικά και εξέφρασε την ελπίδα να μη μετατραπούν τα ΑΕΙ σε εξεταστικά κέντρα.
Αργά απόψε εξέδωσε ανακοίνωση και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναφερόμενη στις συνελεύσεις των φοιτητών στην οποία τόνισε ότι έγινε γενική συνέλευση στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ήταν ήδη ανοιχτό από την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από απόφαση που έλαβαν φοιτητές την Τρίτη 13 Μαρτίου.
Η ΔΑΠ δίδει συγκεντρωτικούς αριθμούς καταλήψεων τονίζοντας ότι σε σύνολο 193 φοιτητικών συλλόγων, «οι 128 έχουν πάρει απόφαση να παραμείνουν ανοιχτοί, γεγονός που δείχνει την αναστροφή του κλίματος που υπάρχει στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο».
Από την άλλη πλευρά, το συντονιστικό των φοιτητών καλεί τους φοιτητές να συνεχίσουν τις καταλήψεις μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 30 Μαρτίου, ενώ νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 28 Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ, χθες άρχισε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων η δίκη των 49 συλληφθέντων στα επεισόδια του συλλαλητηρίου της 8ης Μαρτίου, που κατηγορούνται για σύσταση και συμμορία, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε σε ενστάσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Οι συνήγοροι υπέβαλαν ενστάσεις ακυρότητας της προδικασίας, καθώς πολλοί εκ των «49» στερήθηκαν την παρουσία δικηγόρου στο στάδιο της προανάκρισης, καθώς και ακυρότητας του κατηγορητηρίου.
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθούν οι ενστάσεις, αλλά να μην γίνουν δεκτές οι προανακριτικές απολογίες που ελήφθησαν χωρίς την παρουσία συνηγόρων υπεράσπισης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί σε επόμενη συνεδρίαση.
Η δίκη, που είχε αναβληθεί δύο φορές, λόγω ακαταλληλότητας του χώρου, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου