ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος: «Δεν υπάρχει ούτε ευρώ για συντεχνιακά αιτήματα»

γιώργος-δεν-υπάρχει-ούτε-ευρώ-για-συν-851206

Εκκληση στους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία απηύθυνε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες». Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται, είπε.
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».
Συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να βλάψουμε άλλο τους εαυτούς μας» παρατήρησε ο πρωθυπουργός, για να αναφέρει αργότερα στη δευτερολογία του:
«Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Ό,τι λέγεται, αποδελτιώνεται και πηγαίνει στα γραφεία του κάθε οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους, και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά».
«Καλύτερα κλειστοί δρόμοι, παρά κλειστά σπίτια» αντέτεινε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Μετά βίας μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου: Μιλήσατε για ‘συναλλαγή’. Αν έχετε στο μυαλό σας κάποιους αγροτοπατέρες, καλώς τα λέτε, αλλά μην τα συνδέετε με αγώνες» ανέφερε και ζήτησε να μην αντιμετωπιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ως παράνομες, κατά τις υποδείξεις του Θ. Πάγκαλου.
Η κ. Παπαρήγα πρότεινε την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, απαλλαγή της αγροτιάς «από τους μεγαλοβιομήχανους που της πίνουν το αίμα». «Αφήστε και την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την μεσογειακή διατροφή, γιατί πρωτευόντως η αγροτική παραγωγή συνδέεται με την μεταποιητική βιομηχανία» είπε.
«Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Ποια είναι η διαφορά σας; Να μην κάνουμε προγραμματισμό, αγροτική πολιτική, ριζικές αλλαγές, να μην κτυπήσουμε τους μεσάζοντες, τη διαφθορά, το παραεμπόριο και τους παράγοντες στο συνεταιριστικό κίνημα; Τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε ή θα είναι πάντα υποκείμενο εκμετάλλευσης κάποιου παράγοντα, κάποιου αγροτοπατέρα;».
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης έκρινε πως «το συνεταιριστικό κίνημα έχει καταντήσει πηγή διαφθοράς» και παρότρυνε τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει «από μηδενική βάση, καθώς είναι ζήτημα αν λειτουργούν σωστά 10-15 συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω στις ικανότητες της κ. υπουργού, που είναι ίσως η μόνη υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι στιγμής που γνωρίζει τις διαδικασίες» ανέφερε.
Έλλειμμα δημοκρατικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών διαπίστωσε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως «επιλέγει να κάνει διάλογο με την γραφειοκρατία, τους συνυπεύθυνους για το πρόβλημα και όχι με τους αγρότες».
«Μην υποτιμάτε τους αγρότες, λέγοντας ανοίξτε τους δρόμους μπας και κλείσουν τα spread» επισήμανε και πρόσθεσε: «Λέτε πως δεν έχουμε λεφτά, όμως εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε δυο-τρεις, μηδενικού κόστους παρεμβάσεις, για ρήξεις. Ελέγξτε την ασυδοσία και τους μεσάζοντες, σταματήστε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, την καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους αγρότες, διαλύστε την κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις στους θεσμικούς αγροτικούς φορείς, δημιουργείστε νέες μορφές συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών. Χρήματα λέτε πως δεν έχετε. Κότσια έχετε για άλλη πολιτική;» ρώτησε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με δομές της αγροτικής οικονομίας, του συνεταιριστικού κινήματος και σας θέλουμε κοντά μας» απάντησε στον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τη διαφωνία του με τα μπλόκα λέγοντας ότι «οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν τα σπίτια άλλων». Από την άλλη ωστόσο, παρατήρησε πως «τίποτα απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πείσει έστω και ένα τρακτέρ να φύγει απ’ τα μπλόκα».
Επίσης, πρότεινε σειρά μέτρων, όπως δημιουργία θεσμού αντίστοιχου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για τους αγρότες και ασφαλιστική κάλυψη των αγροτικών ατυχημάτων. Πρότεινε ακόμη τουλάχιστον ο ελληνικός στρατός να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Εν τω μεταξύ, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα επισκεφθούν το σαββατοκύριακο τις περιφέρειές τους με στόχο να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου