ΤΟΠΙΚΑ

Στο «ψυγείο» η ηλεκτρονική ταυτότητα

στο-ψυγείο-η-ηλεκτρονική-ταυτότητα-211354

Τροχοπέδη για δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να κάνουν μεταβιβάσεις και νέες αγορές

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών δόμησης και της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου. Το σύστημα είχε πολυδιαφημιστεί καθώς με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών, θα υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Ενα χρόνο όμως τώρα «δεν κουνιέται φύλλο».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης και η ταυτότητα του κτιρίου έπρεπε να αρχίσουν από 1/1/2015 και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι καθυστερήσεις για την εφαρμογή ηλεκτρονικής παρακολούθησης των κτιρίων είναι ενδεικτικές της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης της δημόσιας διοίκησης σε θέματα ανάπτυξης, επενδύσεων, μείωσης της γραφειοκρατίας και εξυπηρέτησης του πολίτη, τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Γραμματή Μπακλατσή – Τοπογράφος Πολεοδόμος Μηχανικός.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αφορά σε πρώτη φάση όσους μεταβιβάζουν ακίνητα και εκείνους που βιάζονται να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τα αυθαίρετα. Επίσης, σύμφωνα με το νόμο, καμία μεταβίβαση και δικαιοπραξία γενικότερα επί ακινήτων δεν θα μπορεί να γίνεται στο εξής εάν δεν έχει συμπληρωθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αξιόπιστο εργαλείο με το οποίο οι ιδιοκτήτες θα έχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης ενός ακινήτου, θα μεριμνούν για την ασφάλεια και θα γνωρίζουν τι παραβάσεις βαρύνουν ένα κτίριο ώστε να μην αιφνιδιαστούν στο μέλλον. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα γίνει επίσημη καταγραφή των ακινήτων της χώρας, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση και για το Περιουσιολόγιο.

«Οι αποφάσεις βρίσκονται ένα χρόνο στο υπουργείο και περιμένουν τις υπογραφές των υπουργών, περιγράφει η ίδια και τονίζει ότι οι μηχανικοί μέσω του ΤΕΕ εφαρμόζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα εδώ και χρόνια και πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην ηλεκτρονική καταγραφή των κτισμάτων, γιατί έτσι καταπολεμάται η γραφειοκρατία και η διαφθορά.

Αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα δεν πρόκειται να έρθει καμιά ανάπτυξη. Αν υπάρχει ανάπτυξη και επενδύσεις, υπάρχει δουλειά για τους μηχανικούς. Αρα μας ενδιαφέρει άμεσα σαν κλάδο που έχουμε πληγεί πάρα πολύ από την κρίση και βλέπουμε τους νέους συναδέλφους να φεύγουν στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι να παλεύουμε για να επιβιώσουμε» σημείωσε η κ. Μπακλατζή εκφράζοντας τον προβληματισμός της για το πώς το ίδιο το κράτος ακυρώνει στην ουσία τις πρωτοβουλίες που ανακοινώνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου