ΤΟΠΙΚΑ

Καπνός και φάρμακα οι πρώτες αιτίες δηλητηρίασης παιδιών

καπνός-και-φάρμακα-οι-πρώτες-αιτίες-δη-214664

Τα παιδικά ατυχήματα συχνότερο αίτιο νοσηλείας των παιδιών στις παιδιατρικές κλινικές

Ενδιαφέροντα κλινικά δεδομένα για τα παιδικά ατυχήματα και άλλα θέματα που αφορούν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου παρουσιάστηκαν στο 7ο συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρίας Φροντίδας Υγείας Και Εκπαίδευσης (ΕΦΥΚΕ) στην Αγριά του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι δεκάδες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου, κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα εργαστήρια.

Από την εισήγηση που παρουσίασαν οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ.κ. Ειρήνη Κουκλουμπέρη, Αναστασία Αναστασίου – Κατσιαρδάνη (επιβλέπουσα) και Ιωάννα Τάσσιου, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για τις αιτίες των παιδικών ατυχημάτων, τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου κ.α.

«Τα παιδικά ατυχήματα αποτελούν το συχνότερο αίτιο νοσηλείας των παιδιών, στις παιδιατρικές κλινικές και τη κύρια αιτία θανάτου τους.

Οι δηλητηριάσεις, που αφορούν λήψη φαρμακευτικής ή άλλης τοξικής, ή βλαπτικής ουσίας, ανήκουν στα ατυχήματα, ακούσια κυρίως όταν αφορούν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, ή εκούσια αν αφορούν μεγάλης ηλικίας παιδιά, που μερικές φορές αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν.

Κατά ένα μεγάλο βαθμό, το είδος των ατυχημάτων αυτών, αποτελούν προλήψιμα γεγονότα, αφού τις περισσότερες φορές οφείλονται σε μη ασφαλείς συνθήκες και μη ασφαλές περιβάλλον και ανήκουν στη κατηγορία κυρίως των παθητικών και όχι των ενεργητικών ατυχημάτων.

Από τα βιβλία που διατηρούνται στα αρχεία της Παιδιατρικής Κλινικής, έγινε επεξεργασία σε ένα πληθυσμιακό δείγμα εισαγωγών και νοσηλειών, 77 παιδιών, ηλικίας 6 μηνών – 14χρονών, με μέση ηλικία τα 2,4 έτη και διάμεση τα 2 έτη.

Από το σύνολο των 77 παιδιών που νοσηλεύθηκαν για δηλητηρίαση (5,83% του συνόλου των νοσηλειών γενικότερα), τα 47 (61%) ήταν αγόρια και τα 30 (39%) ήταν κορίτσια. Τα 6 (7,8%) ανήκαν σε ειδική πληθυσμιακή ομάδα (αθίγγανοι).

Τα κυριότερα αίτια δηλητηρίασης κατά φθίνουσα συχνότητα ήταν: φάρμακα 29 (37,7%), καπνός – τσιγάρο 22 (28,6%), είδη οικιακής χρήσης 17 (22%), γεωργικά φάρμακα 1 (1,3%), διάφορες άλλες ουσίες 8 (10,4%). Το 20,7% ήταν παιδιά ηλικίας 0-12 μηνών, το 45,5% ήταν παιδιά ηλικίας 12-24 μηνών, το 31% ήταν ηλικίας 2-6 ετών, ενώ το 2,6%, ήταν άνω των 6 ετών.

Η συχνότερη δηλητηρίαση στις ομάδες των 0-24 μηνών ήταν η λήψη καπνού, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες η λήψη φαρμάκων αντίστοιχα. Σε κανένα δε σημειώθηκε κάποια επιπλοκή, ούτε θάνατος.

Συμπεράσματα

Η πλειοψηφία των συμβάντων αφορά δηλητηριάσεις σε παιδιά προνηπιακής ηλικίας, ενώ 1 στα 2 παιδιά είναι ηλικίας 1-2 ετών. Κύριο αίτιο νοσηλείας η από του στόματος λήψη φαρμάκων και άλλων ουσιών. Με το δεδομένο ότι σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι εκπαιδεύσιμα κρίνεται σκόπιμος ο σχεδιασμός ειδικών μαθημάτων αγωγής υγείας και προγραμμάτων εκπαίδευσης, που να απευθύνονται όχι μόνο στα ίδια τα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους.

Διακομιδές παιδιών σε τριτοβάθμια νοσοκομεία

Ενα ποσοστό παιδιών, από το σύνολο των νοσηλευομένων, που κυμαίνεται μεταξύ 3.5%-5%, αποτελεί αυτό που κάθε χρόνο χρήζει διακομιδής από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου σε Τριτοβάθμια Νοσοκομεία για αντιμετώπιση (Παιδοχειρουργικό, αιματολογικό / Ογκολογικό, γαστρεντερολογικό κ.α).

Τα περιστατικά που απαιτήθηκε να διακομισθούν, από 1/7/ 2012- 31/6/2015 ήταν 143 και αφορούσαν συνολικά 127 παιδιά. (κάποια από τα αυτά είχαν χρόνιο πρόβλημα και διακομίστηκαν περισσότερο από μία φορά). Συνολικά διακομίστηκαν 127 παιδιά (73 αγόρια και 54 κορίτσια). Για 4 παιδιά δεν υπήρχαν δεδομένα ακριβούς ηλικίας).

Τα ποσοστά των παιδιών που διακομίζονται είναι πολύ μικρά και συνεχίζουν να είναι μικρά, παρά την έλλειψη προσωπικού και την συνεχιζόμενη υποστελέχωσή της Κλινικής. Η Παιδιατρική Κλινική (Π/Δ), και το προσωπικό που την στελεχώνει εξαντλεί όλα τα περιθώρια και εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες που τις παρέχονται σε συνεργασία και με τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου Βόλου και τις δυνατότητές τους. Το άρρεν φύλο φαίνεται να είναι το πιο ευάλωτο, αφού και συχνότερα νοσηλεύεται και συχνότερα διακομίζεται, αλλά και περισσότερο μέσο χρόνο νοσηλεύεται.

Η μέση διάρκεια νοσηλείας έχει μειωθεί κυρίως το τελευταίο χρόνο, αποτέλεσμα αφ’ ενός της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του θαλάμου βραχείας νοσηλείας, όπου τα παιδιά παραμένουν μέχρι και 24 ώρες προκειμένου να αποφευχθεί η νοσηλεία τους, με συχνές επανεκτιμήσεις, αλλά και του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι ανασφάλιστοι και δυσκολεύονται να νοσηλευθούν εξαιτίας οικονομικής δυσχέρειας. Πιθανοί επιδημιολογικοί παράγοντες να συμβάλλουν στη φετινή μείωση της νοσηρότητας, που χαρακτηρίζει όλη την Ελλάδα.

* Τη μελέτη πραγματοποίησαν οι: Αναστασία Αναστασίου – Κατσιαρδάνη Διευθύντρια Παιδιατρικής και συν, Μόσχος Ανέστης, Αρμπένη Βασιλική, Κασιάρα Αρετή, Διαμαντή Μιράντα, Κουφόγλου Ελένη, Στελιανίδη Αθανασία, Μπαντή Ελευθερία, Σβώλου Σταυρούλα).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου