ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

διεθνής-διάκριση-για-το-πανεπιστήμιο-216731

Από το μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών τεχνολογίας ΙΕΕΕ

Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής, Ελευθέριο Τσουκαλά.

Ο κ. Τσουκαλάς τιμήθηκε με το βραβείο της ΙΕΕΕ του μεγαλύτερου οργανισμού επαγγελματιών τεχνολογίας για το επιστημονικό του έργο, στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΙΕΕΕ για την τεχνολογία της τεχνικής νοημοσύνης που διεξήχθη από 9 έως 11 Νοεμβρίου, στην Ιταλία.

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών – IEEE είναι ένας επαγγελματικός οργανισμός με τα κεντρικά του γραφεία να βρίσκονται στην Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 1963 από την ένωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και του Ινστιτούτου Ραδιομηχανικών. Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών τεχνολογίας με περισσότερα από 400.000 μέλη σε διάφορα τμήματα ανά τον κόσμο. Βασικοί σκοποί του Ινστιτού- του αποτελούν η εκπαιδευτική προώθηση και η τεχνική εξέλιξη της ηλεκτρικής και ηλεκτρολογικής μηχανικής, των τηλεπικοινωνιών, της επιστήμης των υπολογιστών και των ενοποιημένων προτύπων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, η ΙΕΕΕ πραγματοποιεί κάθε χρόνο ένα συνέδριο με στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογίας της τεχνικής νοημοσύνης.Είναι ένα επιστημονικό πεδίο, στο οποίο δραστηριοποιείται και ο ίδιος.

Εργάζεται πάνω σε ζητήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ισχύος, με τη δημιουργία ευφυών οργάνων που αξιοποιούνται στη ρομποτική για την καλύτερη συρραφή μετάλλων (π.χ. τη συρραφή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου).

Η διάκριση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν είναι η μοναδική.

Το 2009 του είχε απονεμηθεί το βραβείο του ιδρύματος Ηumboldt που είναι κρατικός φορέας που προάγει την αριστεία στην επιστημονική έρευνα στη Γερμανία. Το Βραβείο Humboldt είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση της Γερμανίας για ξένους διεθνείς επιστήμονες και απονεμήθηκε στον κ. Τσουκαλά για την επιστημονική συνεισφορά του στην ανάπτυξη των επιστημών ευφυών ενεργειακών συστημάτων.

Αλλωστε το επιστημονικό έργο του κ. Τσουκαλά περιλαμβάνει 250 ερευνητικές δημοσιεύσεις και το βιβλίο Fuzzy and Neural Approaches in Engineering (John Wiley, Νέα Υόρκη, 1997). Ο καθηγητής έχει διατελέσει σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency (IAEA), του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (US Department of Energy), της Αρχής Πυρηνικής Ασφαλείας της Κίνας, του Υπουργείου Επιστήμης, Ερευνας και Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης (ASTAR), της Ακαδημίας Αθηνών, του Υπουργείου Βιομηχανίας και της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας. Το γνωστικό του αντικείμενο και το εκπαιδευτικό – ερευνητικό του έργο αφορά έξυπνες μεθοδολογίες για πολύπλοκα ενεργειακά συστήματα, ευφυείς αισθητήρες και δίκτυα, ενεργειακή πολιτική, πυρηνική τεχνολογία.

Ο ίδιος ήταν ένας από τους επιστήμονες που έζησε την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Φουκοσίμα, το 2011, μετά από καταστροφικό σεισμό 9 Ρίχτερ που χτύπησε στην Ιαπωνία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου