ΤΟΠΙΚΑ

Το δράμα συνεχίζεται στην Αϊτή

το-δράμα-συνεχίζεται-στην-αϊτή-851206

Ισχυρός μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε την Τετάρτη στην Αϊτή, στέλνοντας δεκάδες τρομοκρατημένους κατοίκους στους δρόμους, μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες άτομα.
Σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ο σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τη 13:00 χθες, και το επίκεντρό του βρισκόταν 42 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Τζακμέλ.
Το εστιακό βάθος ήταν 22 χιλιόμετρα.
Από το σεισμό δονήθηκαν κτήρια στην πρωτεύουσα και πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.
Σε 370.000 ανέρχονται οι άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο σε περισσότερους από 300 αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ).

Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ύδρευσης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Οργανισμός.

«Μέχρι να τους δοθούν σκηνές, η προτεραιότητα των ανθρώπων αυτών είναι να έχουν πλαστικές τέντες, μπιτόνια για να φυλάνε νερό και χάπια για απολύμανση του νερού» επισημαίνει ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του.
Πολλοί εγκαταλείπουν το Πορτ-ο-Πρενς και επιλέγουν να μεταβούν σε άλλες πόλεις. Κάποιοι από αυτούς έχουν συγγενείς και φίλους που μπορούν να τους φιλοξενήσουν, πολλοί όμως δεν έχουν.
Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι επιχειρήσεις ενίσχυσης σε ολόκληρη την Αϊτή. Η διανομή τροφίμων και νερού σε συγκεκριμένα σημεία της πρωτεύουσας με ελικόπτερα έχουν ήδη ξεκινήσει, μετά τη συμφόρηση που επικράτησε στο αεροδρόμιο.
Αεροπλάνο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μετέφερε 12 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο Πορτ-ο-Πρενς. Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό με αεροπλάνο της οργάνωσης.
Δύο αεροσκάφη που μεταφέρουν 26 εθελοντές της οργάνωσης άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία, την ώρα που αεροσκάφη που μεταφέρουν 195 τόνους προμηθειών περιμένουν να πάρουν άδεια προσγείωσης στην πρωτεύουσα.
Πάνω από 500 ασθενείς που έπρεπε να χειρουργηθούν μεταφέρθηκαν από το κέντρο υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη γειτονική πόλη Μαρτισάν.
Αχτίδα ελπίδας φάνηκε κάτω από τα συντρίμμια, από όπου δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες ηλικιωμένη ανασύρθηκαν ζωντανές μετά από επτά ημέρες.

Η δεύτερη γυναίκα, μια 25χρονη νεαρή ανασύρθηκε κάτω από τα συντρίμμια ενός σούπερ μάρκετ. Η γυναίκα ανέπνεε και μπορούσε να κάνει μερικές κινήσεις ενόσω βρισκόταν παγιδευμένη. Η επιχείρηση διήρκεσε εννέα ώρες.

Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός προβλέπει ότι οι ελπίδες για άλλους επιζώντες λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες.
Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε νεκρός κι άλλος Βραζιλιάνος κυανόκρανος, ανεβάζοντας των αριθμό των νεκρών Βραζιλιάνων στρατιωτικών στους 18.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 13 πολίτες του σκοτώθηκαν από τον σεισμό στην Αϊτή και ότι εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται 543, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η συνολική βοήθεια που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής στο Πορτ-ο-Πρενς φτάνει τα 24 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση της Αϊτής κάνει λόγο μέχρι στιγμής για 75.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και πάνω από ένα εκατομμύριο αστέγους.
Εδώ και μία εβδομάδα, τουλάχιστον 90 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ανασύρθηκε σώο μωρό 23 ημερών

Ένα μωρό 23 ημερών ανασύρθηκε ζωντανό μέσα από τα ερείπια ενός σπιτιού στο Τζακμέλ, μια πόλη στη νότια Αϊτή, από γάλλους διασώστες, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός France Inter.

Το κοριτσάκι, το όνομα του οποίου είναι Ελίζαμπεθ, ανακαλύφθηκε σε μια κοιλότητα στα ερείπια και ανασύρθηκε έπειτα από πέντε ώρες προσπαθειών από τρεις ομάδες γάλλων διασωστών, σύμφωνα με έναν ειδικό απεσταλμένο του ραδιοσταθμού. Ο θείος του κοριτσιού διευκρίνισε πως το μωρό είναι μόλις 23 ημερών.

Το παιδί δεν φέρει κανένα ίχνος εκχυμώσεων και είναι καλά. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί από Αμερικανούς στο Τζακμέλ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα διεθνή σωστικά συνεργεία διέσωσαν συνολικά 121 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από το σεισμό που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου