ΤΟΠΙΚΑ

Στο σφυρί ακίνητα επαγγελματικής στέγης για επενδυτικά δάνεια

στο-σφυρί-ακίνητα-επαγγελματικής-στέ-221173

Στο σφυρί βγαίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα ακίνητα στέγασης επιχειρήσεων και βιοτεχνιών του Βόλου και της Μαγνησίας για οφειλές προς Τράπεζες για επενδυτικά δάνεια.

Μετά την άρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία αναστέλλονταν η εκτέλεση κάθε αναγκαστικού μέτρου λόγω της επιβολής των capital controls, στις 30 Οκτωβρίου 2015, ξεκίνησαν οι δημοσιεύσεις περιλήψεων κατασχετήριων εκθέσεων και ο εφιάλτης των πλειστηριασμών επιστρέφει.

Σε πρώτη φάση αφορούν οφειλέτες επενδυτικών δανείων. Οι πλειστηριασμοί αφορούν και σε υπολειτουργούσες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, αλλά και σε λειτουργούσες με προσωπικό, με τους επισπεύδοντες να ζητούν την κατάσχεση των ακινήτων επαγγελματικής στέγης.

Κατά κύριο λόγο αφορούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, των επίπλων και του τουρισμού με οφειλές άνω των 100.000 – 200.000 ευρώ, οι οποίες δεν προστατεύονται με κανένα μέτρο στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων που προβλέφτηκαν στο πολυνομο- σχέδιο.

Στα οφειλόμενα ποσά περιλαμβάνονται και τόκοι και πανωτόκια που μεγεθύνουν τις οφειλές και καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή των δανείων, η οποία ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετείται, καθώς οι επαγγελματίες αδυνατούν και καλύπτουν μόνο τις πάγιες υποχρεώσεις.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δικαστικοί επιμελητές, αρκετοί από τους επαγγελματίες είχαν βιώσιμες επιχειρήσεις και απασχολούσαν μεγάλο προσωπικό, όμως η οικονομική κρίση τους βρήκε με μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται χρεωμένοι με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η διαδικασία των πλειστηριασμών άρχισε να τρέχει και σύντομα ακίνητα θα βγουν στο πλειστηριασμό, καθώς η διαδικασία έχει προχωρήσει και έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες κοινοποιήσεις και επιδόσεις.

Από την άρση της ΚΥΑ και μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί κανένας πλειστηριασμός σε αίθουσα του Ειρηνοδικείο Βόλου, καθώς συσσωρεύτηκε εκκρεμότητα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιες οι Τράπεζες καθυστερούν να δώσουν εντολή.

Από την αρχή του 2016, επισημάνθηκε διευκρινιστικά, θα τεθούν σε ισχύ άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ιεραρχούν πρώτες τις Τράπεζες στην κατάταξη των πιστωτών. «Οι Τράπεζες αναμένουν να έχουν προτεραιότητα στις πληρωμές έναντι του Δημοσίου, της Εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν υποθήκες», τονίστηκε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου