ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα κατεβάζουν τα τρακτέρ στον κόμβο των Μικροθηβών

σήμερα-κατεβάζουν-τα-τρακτέρ-στον-κόμ-851206

Κομμένη στα δύο παραμένει η χώρα, ενώ τις δυνάμεις τους ενώνουν από σήμερα Τετάρτη στον κόμβο των Μικροθηβών οι αγρότες της Μαγνησίας και των Φαρσάλων, δίνοντας δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους σε όλη την Ελλάδα. Ολοένα και πυκνώνει το μπλόκο της Νίκαιας, σήμερα στο σημείο μετέβησαν και μηχανήματα αγροτών της Μαγνησίας που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ. Την ίδια στιγμή καμία αποζημίωση δεν θα πάρουν οι παραγωγοί για την ακαρπία του 2009 σύμφωνα με απάντηση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Νάκου.
Σήμερα έχουν ραντεβού στις Μικροθήβες οι αγρότες της Μαγνησίας, από τις περιοχές Στεφανοβικείου, Βελεστίνου, Αλμυρού και Πηλίου, και των Φαρσάλων στις 12.00 το μεσημέρι όπου και σε πρώτη φάση θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ στις δύο πλευρές της εθνικής οδού, ενώ σε σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου που θα ακολουθήσει θα αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμό του δρόμου.
Ειδικότερα οι αγρότες από το Νότιο Πήλιο θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 10:30 το πρωί προσυγκέντρωση στον κόμβο της Γορίτσας, ενώ εκείνοι του Ανατολικού Πηλίου την ίδια ώρα περίπου στη θέση Αηδονοφωλιές στον Άνω Βόλο. Στην συνέχεια τόσο οι αγρότες του Νοτίου Πηλίου, όσο και εκείνοι του Ανατολικού, θα συγκεντρωθούν στην περιφερειακή οδό περίπου στις 12:30 το μεσημέρι με κατεύθυνση τις Μικροθήβες.
Προσυγκέντρωση όμως σήμερα το πρωί πραγματοποιούν και οι αγρότες της περιοχής του Αλμυρού στην θέση Πλατάνια, ενώ απ’ ευθείας στις Μικροθήβες θα μεταβούν οι αγρότες του Βελεστίνου και των Μικροθηβών.
Το μπλόκο της Νίκαιας
Με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ ενδυναμώνεται συνεχώς το μέτωπο των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ και το οποίο έχει στηθεί ήδη από την Δευτέρα. Σήμερα στο σημείο μετέβησαν και αγρότες της Μαγνησίας.
Οι αγρότες έχουν δώσει για άλλη μια χρονιά δυναμικό παρών, πέρυσι το μπλόκο της Νίκαιας άλλωστε ήταν ένα από τα πιο σκληρά μπλόκα, ενώ όπως τόνισε και το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας και φέτος η συμμετοχή είναι ικανοποιητική.
Αν και μέχρι χθες στη Νίκαια δεν είχε γίνει αποκλεισμό της εθνικής οδού από σήμερα διεκόπη η κυκλοφορία, ωστόσο τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται.
Να αναφερθεί ότι οι αγρότες της Μαγνησίας που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ συνεδρίασαν προχθές και τελικά χθες αποφάσισαν να ενισχύσουν και αυτοί το μπλόκο της Νίκαιας με αποτέλεσμα από το πρωί της Τρίτης να έχουν μεταβεί στο σημείο αρκετά μηχανήματα τους.
Δεν δίνονται αποζημιώσεις για την ακαρπία του 2009
Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό και η χώρα έχει κοπεί στα δύο η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή δηλώνει πως δεν θα δοθούν αποζημιώσεις για την ακαρπία του 2009 στις δενδρώδεις καλλιέργειες με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Νάκου.
Ειδικότερα στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 21 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής με αντικείμενο την καθυστέρηση των αποζημιώσεων σε αγρότες του Νομού μας, που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν σημαντικές ζημιές το 2009, κυρίως λόγω ακαρπίας η απάντηση της Υπουργού ήταν η εξής: «Η μείωση της παραγωγής (ακαρπία) που παρατηρήθηκε το 2009 σε διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιάς, δαμασκηνιάς, βερικοκιάς, αχλαδιάς κ.λ.π.) του Νομού Μαγνησίας, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνεται, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, διότι δεν οφείλεται σε καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια».
Ερωτηθείς ο κ. Νάκος για την εν λόγω εξέλιξη επισήμανε πως «η Υπουργός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το κράτος έχει συνέχεια και ότι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες πρέπει να εκπληρωθούν στο ακέραιο, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Εάν ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για την ακαρπία τότε για ποιο λόγο έγινε από τον ΕΛΓΑ η εκτίμηση των ζημιών και η απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις εξατομίκευση; Πράγματι η ακαρπία δεν φαίνεται να καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, όμως κατά το παρελθόν πολλές φορές οι πληγέντες αγρότες αποζημιώθηκαν με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Αυτή τη δυνατότητα όμως η κυρία Υπουργός είτε την αγνοεί είτε δεν θέλει να τη χρησιμοποιήσει προς όφελος των αγροτών της Μαγνησίας».
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Υπεραστικό ΚΤΕΛ
Διαθεσιμότητες και αναγκαστικές άδειες επίκεινται στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα μπλόκα των αγροτών.
Κόβονται δρομολόγια με μηδενικές πληρότητες, μόλις προχθές δεν έγιναν τέσσερα δρομολόγια από και προς Αθήνα, ο τζίρος έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και ο οργανισμός αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων.
Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας έχει θέσει αίτημα για τη διέλευση των λεωφορείων του που κινούνται προς και από τη Θεσσαλονίκη από τον παραλιακό δρόμο της Αγιάς, ενώ λύση θα πρέπει να υπάρξει και με τα αγροτικά μπλόκα.
Μάλιστα όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Δημήτρης Κολινδρίνης η Κοινοπραξία, εάν δεν γίνει τίποτα μέχρι και την Δευτέρα, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα όπως είναι να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους ή να τους δώσει αναγκαστική άδεια.
Ο κ. Κολινδρίνης για το ζήτημα της κυκλοφορίας των λεωφορείων είχε και συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, το γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Οικονομίδη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μετά την κατολίσθηση στα Τέμπη και τα μπλόκα των αγροτών ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο ΚΤΕΛ.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών κατά των αγροτών

Μετά την «πληγή» των Τεμπών για τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσεων, τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται ήρθαν να επιβαρύνουν και τα μπλόκα των αγροτών.

Άλλωστε οι ιδιοκτήτες φορτηγών με ανοιχτή τους επιστολή στους αγρότες ζητούν να γίνουν κατανοητές οι ενστάσεις τους και να συνειδητοποιήσουν πως δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την δουλειά μιας άλλης επαγγελματικής ομάδας, ενώ επιφυλάσσονται για τις μετέπειτα ενέργειες τους εφόσον δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου