ΤΟΠΙΚΑ

«Δίκτυο Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» Με τη συμμετοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

δίκτυο-γεύσεις-ελλήνων-εκλεκτές-με-223009

Πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό επιδιώκει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε τη μετακίνηση για την υπογραφή του καταστατικού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας υπό την επωνυμία «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» στις Βρυξέλες.

Το Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Το Δίκτυο θα αξιοποιήσει το υλικό και τα εργαλεία που θα δημιουργηθούν μέσω του Σχεδίου συνεργασίας και θα έχει βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα με απώτερο στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου συνεργασίας. Η δημιουργία του Δικτύου υιοθετήθηκε πρόσφατα από την ΚΕΔΕ – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Μέλη του Δικτύου προτείνεται καταρχήν να είναι οι 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες που συμμετέχουν στο Σχέδιο, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού (Δήμοι) που ανήκουν στις περιοχές παρέμβασης.

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου θα είναι οι κάτωθι:

1) Η ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδος, με γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

2) Η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού

3) Η δημιουργία «Δικτύου των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων», με ενσωμάτωση ενός τουλάχιστον χαρακτηριστικού προϊόντος από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας

4) Η ενσωμάτωση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα των πιο εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα, με τη δημιουργία των πιο εκλεκτών και χαρακτηριστικών γεύσεων.

5) Η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό ως συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου, για τη συλλογική υλοποίηση δράσεων.

6) Η διερεύνηση της πιθανότητας λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικού Συμφώνου Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση» (ή Προϊόν), δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή Προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων.

Ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Π. Κουτσάφτης επισημαίνει πως η συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο δεν είναι αποσπασματική ενέργεια αλλά μια ακόμη πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να τονώσει με πολλαπλασιαστικά οφέλη τον τουρισμό και την τοπική οικονομία και στην πολιτική αυτή εντάσσεται και η πρόσφατη έκθεση φυσιολατρικού τουρισμού στο Ξενία Βόλου.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς – Μουρεσίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αναμόρφωση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων οικ. έτους 2015, σύμφωνα και με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και το 3ο τρίμηνο εσόδων – εξόδων προϋπολογισμού οικ. έτους 2015.

Επίσης το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα τη λύση της Κοινοτικής Επιχείρησης με την επωνυμία «Κέντρο Άτυπης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) Κοινότητας Ζαγοράς, τη θέση της σε εκκαθάριση και το διορισμό εκκαθαριστών, την κατανομή της χρηματοδότησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, την χορήγηση – ανανέωση αδειών παραγωγών – πωλητών λαΐκών αγορών και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Διερεύνηση προβλημάτων αστικής ανάπλασης και ανάπτυξης του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου