ΤΟΠΙΚΑ

Το βουνό των κενταύρων αξιοποιεί τους θησαυρούς του

το-βουνό-των-κενταύρων-αξιοποιεί-τους-223650

Μεγάλη επιτυχία στην έκθεση φυσιολατρικού τουρισμού της ΕΑΠ

Τους θησαυρούς του Πηλίου που δεν περιορίζονται στο μοναδικό γεωφυσικό περιβάλλον αλλά αφορούν το οικοσύστημά του, τον πολιτισμό, τα προϊόντα, τα βότανα, τις γεύσεις, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.α., στοχεύουν να αναδείξουν οι φορείς της περιοχής για να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν, να προσθέσουν νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ταυτότητα του Πηλίου και να στηρίξουν τον τουρισμό όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στην ίδια κατεύθυνση και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, που μίλησε μέσω skype στην Εκθεση Φυσιολατρικού Τουρισμού Bienal Nature Tourism στο Πήλιο, που ξεκίνησε στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Βόλου και θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο στο Πήλιο με στόχο, όπως είπε ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου (ΕΑΠ), Δήμαρχος Ζαγοράς Παν. Κουτσάφτης, να αποτελέσει θεσμό.

Η υπουργός, επισημαίνοντας στην αρχή του χαιρετισμού της ότι έχει συγγενικούς δεσμούς με το Πήλιο καθώς έλκει την καταγωγή της από την Αργαλαστή κι έμαθε σκι στο Χ.Κ. Πηλίου, τόνισε ότι το Πήλιο μπορεί να είναι τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο και πως μπορεί να αναπτυχθεί και ο θαλάσσιος τουρισμός αλλά και να ενισχυθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού με τη συνέργεια της Πολιτείας, των φορέων της περιοχής και φυσικά των ιδιωτών.

Ευχήθηκε η έκθεση να πετύχει τους στόχους της ενώ αναφερόμενη στην τουριστική κίνηση, είπε ότι η Ελλάδα το 2015 πέτυχε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων σε ένα δύσκολο περιβάλλον, αισιοδοξώντας και για το 2016.

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έστειλε στην εκδήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγ. Αποστόλου, ενώ η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτη, Προέδρου της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου, του μοναδικού φορέα σε επίπεδο Δήμου που υλοποιεί προγράμματα προς όφελος των ΟΤΑ και της τοπικής οικονομίας.

Ο κ. Κουτσάφτης δήλωσε ότι η δράση της έκθεσης βασίζεται σε πρόγραμμα του Leader και υποστηρίζει πρωτοβουλίες και αναδεικνύει υπηρεσίες και προϊόντα για τον φυσιολατρικό τουρισμό (οικοτουρισμό, περιπατητικό, ιαματικό, θρησκευτικό, γαστρονομικό και πως παρά τις δυσκολίες που επέφεραν στη διαχείριση του προγράμματος τα capital controls, το πρόγραμμα φτάνει στην ολοκλήρωσή του.

Στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Κων. Λεβέντης αναφέρθηκε με ευμενή σχόλια στη λειτουργία της ΕΑΠ που με το έργο της δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο Πήλιο και εκτίμησε ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως δείχνει η ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου

Στην έκθεση, η οποία περιελάμβανε και ειδικούς χώρους έκθεσης τοπικών προϊόντων και αγαθών αλλά και χώρους παρουσίασης επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού, παρευρέθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Γ. Καλτσογιάννης και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βόλου κ. Θάνος Θεοδώρου, η αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Τζορτζίνα Χριστοδούλου, ο ειδικός εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Απ. Σουλδάτος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής δήμου Ν. Πηλίου κ. Δ. Παντελής, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες του τουρισμού ενώ μίλησαν ο Ν. Μαγγίτσης, (ο Ελληνας ορειβάτης που κατέκτησε τις 7 κορυφές του κόσμου), για το Πήλιο και τις προκλήσεις του, ο γνωστός σεφ Βασ. Καλλίδης για το Πήλιο και τους γευστικούς πειρασμούς του κ.α.

Σήμερα (9.30 – 10 π.μ.) στον ίδιο χώρο θα γίνει επίδειξη δημιουργίας πηλιορείτικου πρωινού, ανάπτυξη δραστηριοτήτων τοξοβολίας κ.α. και στις 11 π.μ. Αναχώρηση για τις Μηλιές για πεζοπορία, βόλτα με άλογα, βιωματικό σεμινάριο παρασκευής πίτας από το γυναικείο συνεταιρισμό Βυζίτσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου