ΤΟΠΙΚΑ

«Φορολόγηση της Εκκλησίας υπό όρους»

φορολόγηση-της-εκκλησίας-υπό-όρους-851206

Στο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται ετησίως το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παράλληλα η εκκλησιαστική περιουσία έχει αποδώσει μέχρι σήμερα το 96% στο ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ιγνάτιος σε χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο. Με αφορμή τον διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας πάνω στην φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα έργο που πρέπει να εκτιμηθεί στις μέρες μας. Δεν ζητούμε εύσημα, είπε χαρακτηριστικά, αλλά τουλάχιστον να είναι απόλυτα κατανοητό ότι θα πρέπει να λαμβάνεται με πολύ προσοχή κάθε μέτρο που αφορά την Εκκλησία». Με εντολή του πρωθυπουργού και με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών ο διάλογος Εκκλησίας και πολιτείας για τα περιουσιακά στοιχεία θα γίνει από μηδενική βάση, γεγονός που όπως εκτιμάται, θα αποδώσει εκατέρωθεν καρπούς.
«Ανταποκριθήκαμε στο 3 τοις χιλίοις, δηλαδή στον τριπλασιασμό του ΕΤΑΚ το 2008, που σημαίνει τουλάχιστον για την Μητρόπολή μας, ότι είχαμε αποδώσει συνολικά γύρω στις 30.000 ευρώ και τώρα θα δώσουμε περίπου 100.000 ευρώ, εξηγεί ο κ. Ιγνάτιος. Δεν το αρνηθήκαμε, γιατί αφορά το πρόγραμμα αλληλεγγύης των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα» σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ελπίζω ότι θα υπάρξει μια συνεννόηση ώστε να φορολογούνται τουλάχιστον αυτά εκ των οποίων έχουμε αποδώσεις, δηλαδή αξίες που ανήκουν στην Εκκλησία και αποδίδουν είτε σε ενοίκια, είτε σε παραγωγή. Από κει και πέρα όμως, προσθέτει ο ίδιος, θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και στην Εκκλησία να αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία ώστε και από κει να προκύψει όφελος και για τον τόπο μας και για τον λαό μας».
Αναλύοντας τα υπάρχοντα δεδομένα, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «η Εκκλησία διαχειρίζεται μόλις το 1% της περιουσίας της, καθώς το υπόλοιπο 3% δεν μπορεί να το αξιοποιήσει, γιατί είναι οικόπεδα κυρίως και κτήματα, τα οποία το δημόσιο έχει δεσμεύσει και ενώ σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως για την κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας, υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, δεν εκδίδονται προεδρικά διατάγματα» κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου