ΤΟΠΙΚΑ

Ενας αιώνας αρχαιολογικών ερευνών

ενας-αιώνας-αρχαιολογικών-ερευνών-851206

Εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο του Βόλου το διήμερο 17-18 Μαΐου με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Παράλληλα συμπληρώθηκε πέρυσι η επέτειος των 100 χρόνων λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, ενώ στο επετειακό πλαίσιο της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, το οποίο μετράει επίσης έναν αιώνα ζωής. «Συμπληρώνεται μια ολόκληρη 100ετία συνεχούς επιστημονικής δραστηριότητας στο χώρο της Θεσσαλίας, όπου έχουν προσφέρει πολλά σημαντικοί επιστήμονες, Έλληνες αρχαιολόγοι, κορυφαία ονόματα της Αρχαιολογικής Επιστήμης» επισημαίνει η προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και προσθέτει: «Συγχρόνως ξεκίνησε και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσπάθεια προστασίας των αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της διπλής αποστολής που αφορά αφενός την επιστημονική διερεύνηση της Αρχαίας Θεσσαλίας και αφ’ ετέρου την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής». Οι δύο παραπάνω τομείς αποτελούν την βασική μέριμνα της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας, εκ των παλαιότερων του ελληνικού κράτους.
Η εκατοντάχρονη προσπάθεια της επιστημονικής διερεύνησης του αρχαιολογικού πλούτου αλλά και της διάσωσης, προστασίας και ανάδειξης της αρχαιολογικής κληρονομιάς, θα παρουσιαστεί κατά την διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν με την φροντίδα της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ τον προσεχή Μάιο, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Μέρας Μουσείων που έχει οριστεί παγκοσμίως την 18η Μαΐου. Κατ’ αρχάς θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση ενημερωτικού υλικού με μορφή πόστερς η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων, στην νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και θα αφορά την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την ιστορία της Αρχαιολογικής έρευνας στην Θεσσαλία, τα τελευταία 100 χρόνια. Παράλληλα θα διοργανωθεί ημερίδα όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν γνωστοί επιστήμονες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν εισηγήσεις με θέμα την ιστορία της Αρχαιολογικής έρευνας και την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Θεσσαλία.

Πλούσιο αρχειακό υλικό

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν πλουσιότατο αρχειακό υλικό το οποίο προέρχεται από το διοικητικό αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που χρονολογείται από το 1910 και εντεύθεν, καθώς και έγγραφα ντοκουμέντα από τα οποία οι μεταγενέστεροι και όσοι ασχολούνται με την αρχαιολογική έρευνα, μπορούν να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες για την δράση της ΙΓ΄ Εφορείας. Πολύτιμη πηγή πληροφοριών είναι, εξάλλου, τα αρχεία αρχαιολόγων οι οποίοι εργάστηκαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως το πλουσιότατο αρχείο του αείμνηστου Θεοχάρη, το οποίο δωρίσθηκε στη ΙΓ΄ Εφορεία από τη σύζυγό του, επίσης αρχαιολόγο Μαρία Θεοχάρη, η οποία εργάστηκε στην ίδια εφορεία. Στον παραπάνω επετειακό κύκλο θα κληθούν να συμμετάσχουν «όλες οι Εφορίες αρχαιοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλία, επιστήμονες από τις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές που επίσης έχουν δραστηριοποιηθεί τα τελευταία 100 χρόνια στην Θεσσαλία και συνταξιούχοι αρχαιολόγοι που έχουν εργαστεί στην περιοχή της Θεσσαλίας, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να τιμήσουμε την προσφορά ενός αιώνα στον τομέα της μελέτης, της έρευνας, της προστασίας, της διάσωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων» προσθέτει η κ. Ιντζεσίλογλου.
Τις ίδιες μέρες θα πραγματοποιηθούν, εξάλλου, ανάλογες εκδηλώσεις και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, το οποίο είναι το τιμώμενο Μουσείο της Θεσσαλίας. Ο επετειακός κύκλος διοργανώνεται από την ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η οποία είναι διάδοχος της πρώτης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Θεσσαλίας, που ιδρύθηκε το 1906 με έδρα το Βόλο, επί των ημερών του αείμνηστου Απόστολου Αρβανιτόπουλου. «Η έκθεση των πόστερ θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων, στο υπόγειο της νέας πτέρυγας, όπου ο κόσμος θα δει ενημερωτικό υλικό, φωτογραφίες, εποπτικό υλικό, καθώς και κείμενα, τα οποία αφορούν την δραστηριότητα της Υπηρεσίας και της Αρχαιολογικής Ερευνας, τα τελευταία 100 χρόνια» σημειώνει η προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ. Η υπόγεια αίθουσα της νέας πτέρυγας έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να «φιλοξενεί» περιοδικές εκθέσεις πολιτιστικού περιεχομένου, που θα ανανεώνουν, όπως εκτιμάται, το ενδιαφέρον των επισκεπτών για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου και τους θησαυρούς που φιλοξενεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου