ΤΟΠΙΚΑ

Επιθετική διπλωματία από την Τουρκία

επιθετική-διπλωματία-από-την-τουρκία-851206

Πρωτοφανή επιθετική διπλωματία έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο όχι μόνο να αποκτήσει πολιτικά οφέλη αλλά και να κερδίσει τις εντυπώσεις σε ένα επίσης πρωτόγνωρο επικοινωνιακό παιχνίδι ασκεί η Τουρκία, σε μια περίοδο που όλα τα μεγάλα προβλήματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα και σε ιδιαίτερα λεπτή φάση τόσο στη Μεγαλόνησο όσο και στο Αιγαίο.
Στην Αθήνα, επικράτησε ξαφνικά αμηχανία και προβληματισμός, όταν, μέσω της διπλωματικής οδού, έφθασε το μήνυμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερτογάν, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Αμπού Ντάμπι, στο περιθώριο μιας διεθνούς διάσκεψης για το Ενεργειακό. Μετά από διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, ο κ. Παπούλιας αποδέχθηκε την πρόταση Ερτογάν και σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών θα είναι μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης, δηλαδή θα περιλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και περιφερειακά προβλήματα και θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας.
Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί στο Αμπου Ντάμπι συνάντηση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι κύριοι Παπούλιας και Ερντογάν από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου θα Βρίσκονται στο Αμπού Ντάμπι, στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης για το Ενεργειακό Μέλλον του Πλανήτη (World Future Energy Summit).
Οι συνομιλίες του κ. Παπούλια με τον κ. Ερντογάν στο Αμπού Ντάμπι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο. Κυρίως όμως διότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες τις τοποθετήσεις του ζητά από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, καλεί την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και επισημαίνει το Κυπριακό δεν έπαψε να αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, η επικείμενη συνάντηση Παπούλια – Ερντογάν αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ήδη καλά προετοιμασμένος, ενώ χρήσιμη από κάθε άποψη θα είναι και η συνάντηση που θα έχει σήμερα το βράδυ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
Η διπλωματική κινητικότητα στο τρίγωνο Αθήνα – Άγκυρα – Λευκωσία βρίσκεται στο “κόκκινο”. Η Λευκωσία βιώνει ίσως για πρώτη φορά μια γκρίζα περίοδο, που οφείλεται όχι μόνο στο πολιτικό πρόβλημα και στο διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό το οποίο για πρώτη φορά ίσως από το 1974 παρουσιάζει ρωγμές που αν δεν κλείσουν τώρα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν στο μέλλον. Ο κ. Χριστόφιας, άδικα, σύμφωνα με αντικειμενικούς αναλυτές, βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών και ετερόκλητων δυνάμεων στην Κύπρο για τη στάση του στις διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας τον ήδη για παραχωρήσεις, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά. Ωστόσο το κακό γίνεται, αφού υπονομεύεται έτσι η διαπραγματευτική του τακτική.
Και στο Κυπριακό η Τουρκία επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή εκστρατεία. Ενώπιον του προέδρου Ομπάμα, ο κ. Ερντογάν πρότεινε τετραμερή διάσκεψη για την Κύπρο με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας, πρόταση που απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, παρουσίασε σειρά προτάσεων για τη διακυβέρνηση μέσω του κ. Ταλάτ που ουσιαστικά συνιστούσαν συνομοσπονδία, και εντέλει μια αρνητική στάση στην επίλυση του Κυπριακού. Μόλις οι προτάσεις απορρίφθηκαν από τους Ελληνοκυπρίους, ο ΥΠΕΞ κ. Νταβούντογλου όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά περιχαρής δήλωσε ότι θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα τορπιλίζει τη λύση του Κυπριακού, αλλά παράλληλα ενοχοποιεί Αθήνα και Λευκωσία.
Υπό αυτό το πρίσμα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διευκρινιστεί σε ποια τακτική θα καταλήξουν την Κυριακή οι κύριοι Παπανδρέου και Χριστόφιας και πώς θα αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετική διπλωματία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου