ΤΟΠΙΚΑ

Ανθρακες ο θησαυρός του Σαμπάν-Αγά

ανθρακες-ο-θησαυρός-του-σαμπάν-αγά-851206

Την άκρη του τούνελ που έσκαβαν επί μήνες χρυσοθήρες, ακολουθώντας το μύθο που ήθελε στις ρίζες μεγάλου πλατάνου έξω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Διμήνι να έχουν θαφτεί πεντόλιρα του Τούρκου Σαμπάν-Αγά, άνοιξαν χθες μηχανήματα του δήμου Αισωνίας.

Το ξερίζωμα του πλατάνου και η εκσκαφή στο σημείο στο οποίο ευελπιστούσαν να φτάσουν οι χρυσοθήρες –μπροστάρης της επιχείρησης φέρεται 30χρονος υπήκοος Αλβανίας- αποκάλυψε ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακες!
Την καλά στημένη εδώ και οκτώ μήνες επιχείρηση αναζήτησης του «θησαυρού» αποκάλυψε προχθές η υποχώρηση του δρόμου, την οποία κλήθηκαν να αποκαταστήσουν συνεργεία του δήμου Αισωνίας.
Χθες, με το φως της ημέρας, εκσκαπτικά μηχανήματα του δήμου άνοιξαν, παρουσία αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το σημείο στο οποίο σχεδίαζαν να φτάσουν οι «κυνηγοί του χρυσού». Δεν βρέθηκε τίποτα στις ρίζες του πλατάνου.
Μετά την εκσκαφή του χώρου, τον οποίο είχαν βάλει στόχο, τα όνειρα κατέρρευσαν για τους χρυσοθήρες, οι οποίοι είχαν φτάσει στη μισή διαδρομή… Το τούνελ που είχε διανοιγεί ήταν μήκους 10 μέτρων. Από το σημείο που σταμάτησαν την εκσκαφή, όταν τα σχέδιά τους χάλασε η υποχώρηση του οδοστρώματος, μέχρι το σημείο που ήθελαν να φτάσουν υπολογίζεται ότι έπρεπε να σκάψουν άλλα 10 μέτρα.
Οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη γύρω από την υπόθεση. Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν τον ενοικιαστή του οικοπέδου από το οποίο ξεκινούσαν σχεδόν κάθε βράδυ τους τελευταίους μήνες το έργο τους οι «τυφλοπόντικες» για τη διάνοιξη της υπόγειας σήραγγας.
Το οικόπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες, μίσθωσε τον περασμένο Μάιο ο υπήκοος Αλβανίας. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που νοίκιασε και το κοντέινερ, το οποίο εγκαταστάθηκε στο χώρο. Η έρευνα θα αποδείξει τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων στο κυνήγι του θησαυρού, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, όπως και εάν ο αλλοδαπός είναι η «βιτρίνα» ή ο «πρωταγωνιστής» της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης έχουν ήδη ληφθεί καταθέσεις από περιοίκους της περιοχής, από μέλη της δημοτικής αρχής, εκπροσώπους της Αρχαιολογίας, μεταφορικές εταιρίες.
Ο 30χρονος υπήκοος Αλβανίας είναι ωστόσο το πρόσωπο-κλειδί που μπορεί να οδηγήσει σε νεότερες και σημαντικές για την Ασφάλεια πληροφορίες, εξιχνιάζοντας την παράνομη αλλά με επαγγελματικό τρόπο εκσκαφή.
Στο χώρο του κοντέινερ, που είχε τοποθετηθεί δίπλα ακριβώς από την αρχή του τούνελ αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν όλα τα σύνεργα που χρησιμοποιούσαν οι χρυσοθήρες.
«Άνθρακες ο θησαυρός», έλεγε χθες ο δήμαρχος Αισωνίας Δημ. Καντόλας, ο οποίος βρέθηκε από νωρίς το πρωί μαζί με τα συνεργεία του δήμου, τους αστυνομικούς και τους αρχαιολόγους, στον πλάτανο με το κρυμμένο… μυστικό.
Δεν εντοπίστηκε τίποτε, όπως έλεγε, κάτω από το χώρο όπου ήθελαν να φτάσουν, ακολουθώντας τα χνάρια της φήμης που πολλά χρόνια τώρα, όπως εξηγούσε, ακούγονταν για να θαμμένα χρυσά πεντόλιρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου