ΤΟΠΙΚΑ

Είμαστε “γυμνοί” σε υποδομές για τα ΑΜΕΑ

είμαστε-γυμνοί-σε-υποδομές-για-τα-α-851206

Το 53% των Ευρωπαίων και το 55% των Ελλήνων θεωρούν ότι γίνονται ακόμη διακρίσεις σε βάρος των ανθρώπων με αναπηρίες. Το 42% των Ευρωπαίων και το 76% των Ελλήνων θεωρούν ότι η εκπαίδευση και το οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες.
Το 2007 έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών. Το ερώτημα, όμως, που αναδείχθηκε στη χθεσινή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η ΠΑΣΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα την «Ειδική Αγωγή σήμερα», είναι πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για κοινωνική εκπαίδευση, όταν η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά σε ικανοποιητικό αριθμό παιδαγωγών, αλλά και επαρκείς υποδομές στα σχολεία και στα Κέντρα Νεότητας.
Στην προσπάθεια για την αντιστροφή της κατάστασης έρχεται να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Απόφοιτοι του τμήματος, όπως τονίστηκε, έχουν ήδη προσφέρει ανοίγοντας με θάρρος τον διάλογο για την ειδική αγωγή και την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες. Οι διδάσκοντες, οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του τμήματος έφεραν ένα «φρέσκο», προοδευτικό αέρα με την έρευνά τους και με παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία καταρρίπτοντας πολλά ταμπού, υπογράμμισε η νομικός και αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Νέων Σοσιαλιστών Πετρούλα Ντελεδήμου, εκ των ομιλητών της χθεσινής εκδήλωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασε, περίπου 44,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 16 έως 64 ετών, δηλαδή περίπου το 16% του ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε. θεωρούν ότι έχουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας ή κάποια αναπηρία.
Το ποσοστό αφορά τις παραγωγικές ηλικίες και αυτό, σύμφωνα με την κ. Ντελεδήμου, αποτελεί μια πρώτη διάκριση εις βάρος των παιδιών.
Η έλλειψη καταγραφής, ούτε καν ενδεικτικής, καθιστά δύσκολο τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών αναπηρία, όπως εκπαιδευτικών, ιατρικών, αθλητικών, πολιτιστικών, κοινωνικών.
Τα τελευταία χρόνια η ειδική αγωγή δίνει τεράστια έμφαση στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο διαχωρισμός και η απομόνωση των ανθρώπων με αναπηρίες. Στόχος είναι τα παιδιά και οι νέοι με αναπηρίες να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια που τους αξίζει. Την ίδια στιγμή, όμως, όλα τα υπόλοιπα παιδιά πρέπει, όπως επισημάνθηκε, να διαμορφώσουν την αυτονόητη αντίληψη πως οτιδήποτε διαφορετικό δεν είναι ξένο, αλλά κομμάτι της κοινωνίας μας.
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξαν με χαιρετισμό τους ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Βόλου Μανώλης Σκουλάς και η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΠΤΕΑ Καλλιόπη Λάππα.
Ομιλητές ήταν ακόμη η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Μάτσου, ο ψυχολόγος Νίκος Κυπαρισσός και ο Ειδικός Παιδαγωγός Απ. Μιχαλόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου