ΤΟΠΙΚΑ

Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο

παίρνω-ένα-ποδήλατο-και-φεύγω-για-τ-α-851206

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε χθες ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησής του. Αισιόδοξος ότι η κρίση δεν θα μας γονατίσει, η βοήθεια του ΔΝΤ δεν θα χρειασθεί (αν και από χθες βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο για να συνδράμει στη σύνταξη του αναθεωρημένου σχεδίου σταθερότητας και να ελέγξει τις δαπάνες ανά υπουργείο) και ότι δεν θα βγούμε από την ευρωζώνη (αν και δεν υπάρχει δυνατότητα να μας διώξουν, σύμφωνα με τη συνθήκη). Αισιόδοξος ότι με τη συνδρομή όλων μας θα ξεπεράσουμε τη δύσκολη περίοδο. Ταυτόχρονα ήταν ικανοποιημένος, όπως είπε, από την απόδοση της κυβερνητικής μηχανής και την παραγωγή έργου από τα υπουργεία. Ηταν, όμως, και αρκούντως… προειδοποιητικός προς όλους μας, για το πώς θα βγούμε από την κρίση. «Θα χρειασθούν ορθοπεταλιές», όπως είπε. Που σημαίνει ότι μπροστά υπάρχει μεγάλη ανηφόρα και για τις ορθοπεταλιές καλούμαστε εμείς να βάλουμε ανάσες.
Για να λέμε την αλήθεια, η περίοδος τη νέας διακυβέρνησης δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς οι νέοι υπουργοί μπήκαν από την πρώτη μέρα στα βαθιά νερά των προβλημάτων, των ελλειμμάτων, των ανύπαρκτων στοιχείων. Από την άλλη όμως ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την απόδοση των υπουργείων και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, εννοώντας μάλλον τις προθέσεις διότι στο τέλος πολλές από αυτές διαψεύσθηκαν.
Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου εξέφραζε την ικανοποίησή του για το έργο, ο υπουργός του απέσυρε την τροπολογία για τις γονικές παροχές μετά τη θύελλα των αντιδράσεων και το άδειασμα ακόμη και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος. Ταυτόχρονα ο ίδιος υπουργός ανακαλούσε τη διάταξη για την επιβολή νέων φόρων στα τσιγάρα, διότι διαπιστώθηκε ότι αν ίσχυε θα επέφερε αυξήσεις στις τιμές τους πολλαπλάσιες εκείνων που υποστήριζε το υπουργείο, λόγω λανθασμένων υπολογισμών ή άγνοιας λειτουργίας του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Ακόμη, πάλι χθες το μεσημέρι, άλλη υπουργός προσάρμοζε στη Βουλή τα όρια των τραπεζικών χρεών που μπορούν να μπουν στην πολυδιαφημισμένη ρύθμιση προς τα κάτω, σύμφωνα με τις υποδείξεις των Τραπεζών και τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ας ελπίσουμε όμως ότι η αισιοδοξία για την υπέρβαση της κρίσης θα επιβεβαιωθεί. Παρά το γεγονός ότι την ώρα που παίρναμε την ένεση της αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό, η Μούντις προειδοποιούσε ότι πάμε για χρεοκοπία, η Κομισιόν μάς απειλούσε με κυρώσεις για τα πειραγμένα στατιστικά στοιχεία και το ΔΝΤ βρισκόταν ήδη στην Αθήνα για τις υποδείξεις του προς κάθε υπουργό ξεχωριστά.
Δε βαριέσαι. «Τα ποδήλατά μας, όπως τα όνειρά μας, ξέρουν από ορθοπεταλιές».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου