ΤΟΠΙΚΑ

Στο ευρωδικαστήριο για δεύτερη φορά

στο-ευρωδικαστήριο-για-δεύτερη-φορά-851206

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεύτερη φορά, καθώς δεν έχει υιοθετήσει οδηγίες για το άνοιγμα της αγοράς ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων στον ανταγωνισμό.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση του δικαστηρίου της 14ης Απριλίου 2005. Η απόφαση επιβεβαίωνε ότι η χώρα μας δεν είχε θέσει σε εφαρμογή την οδηγία σχετικά με τον ανταγωνισμό στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (2002/77/EC).
Ενώ η Ελλάδα έχει εν τω μεταξύ εφαρμόσει την οδηγία σε όλες τις άλλες αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δεν έχει ακόμα θεσπίσει τα κατάλληλα εθνικά μέτρα όσον αφορά τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης.
Συνεπώς, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο δικαστήριο, αυτή τη φορά ζητώντας από αυτό την επιβολή προστίμων, που περιλαμβάνουν τόσο ένα ημερήσιο κατ αποκοπήν ποσό 6.132 ευρώ που επιβάλλεται στην Ελλάδα για τη συνέχιση της παράβασης για το διάστημα μεταξύ της απόφασης του Απριλίου 2005 και της δεύτερης απόφασης (ή μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί, εφόσον το πράξει πριν την έκδοση της δεύτερης απόφασης), συν μια ημερήσια χρηματική ποινή 42.310,80 ευρώ που αρχίζει να υπολογίζεται από την ημερομηνία της δεύτερης απόφασης μέχρι την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας (εφόσον η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τη δεύτερη απόφαση).
Η οδηγία 2002/77/ΕΚ της Επιτροπής της 16ης Σεπτεμβρίου 2002, σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, έχει σκοπό να διασφαλίσει την επικράτηση των συνθηκών ανταγωνισμού σε όλη την ΕΕ.
Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη όφειλαν να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν για να συμμορφωθούν με αυτή, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, μέχρι τις 24 Ιουλίου 2003.
Όλα τα κράτη-μέλη, εκτός από την Ελλάδα, κοινοποίησαν τα μέτρα που έλαβαν για την εφαρμογή της οδηγίας.
Η Επιτροπή είχε ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο δικαστήριο για το θέμα αυτό στις 14 Απριλίου 2005 και το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή της οδηγίας.
Ωστόσο, στην απάντησή της (13 Μαρτίου 2007) η Ελλάδα πληροφόρησε την Επιτροπή ότι δεν είχε ακόμη συμμορφωθεί . Δύο έτη μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή οποιαδήποτε μέτρα εφαρμογής για τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου