ΤΟΠΙΚΑ

Στηρίζει τον πρωτογενή τομέα το περιφερειακό συμβούλιο

στηρίζει-τον-πρωτογενή-τομέα-το-περιφ-239423

Σειρά προτάσεων και μέτρων προτείνονται στην κυβέρνηση

Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα πρέπει να γίνει ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο προχθές το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, παρουσία αγροτικών, κτηνοτροφικών, συνεταιριστικών και αυτοδιοικητικών φορέων απ’ όλη τη Θεσσαλία.

«Εμείς προτείνουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με θετικό κοινωνικό πρόσημο, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής εθνικού πλούτου και των θέσεων εργασίας.

Το μοντέλο αυτό βασίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στη μείωση της τιμής των παραγωγικών συντελεστών και στην ταχύτητα» εξήγησε ο κ. Αγοραστός, παραθέτοντας μία σειρά προτάσεων και μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην ανάταση του πρωτογενούς τομέα αλλά και στην αντιμετώπιση «της διπλής απειλής που οδηγεί την οικονομία σε αργό θάνατο: τους άγριους φόρους και την επιθετική λιτότητα».

Ο «Δρόμος Ανατροπής»

Οι σύμβουλοι του Δρόμου Ανατροπής κατά την ειδική συνεδρίαση του Π.Σ Θεσσαλίας με θέμα τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο, αφού στηλίτευσαν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και επί της ουσίας οδηγούν σε αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών και περαιτέρω διάλυση της αγροτικής παραγωγής, δήλωσαν τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών σε Λάρισα και Καρδίτσα, όπου και παραβρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες, αλλά και σε όλη τη χώρα. Τέλος παρουσίασαν τις προτάσεις της περιφερειακής παράταξης, ένα πλέγμα από άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής, την παροχή ρευστότητας στον αγροτικό χώρο, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα- το οποίο ανατρέπεται με την ψήφιση του πακέτου μέτρων για τον αγροτικό κόσμο-, καθώς και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που υποδεικνύουν ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και στοχεύουν στην αναδιάρθρωση της και την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Η «Οικολογική Θεσσαλία» για το αγροτικό ζήτημα

Η «Οικολογική Θεσσαλία» θεωρεί τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού από το ελληνικό κράτος ως απολύτως αναγκαία, και τα αιτήματα των αγροτών ως απολύτως αιτιολογημένα.

Στεκόμαστε στο πλευρό των γεωργών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και ζητάμε από την πολιτεία να επανορθώσει τις αδικίες στην ύπαιθρο, να μην προχωρήσει το σχέδιο για επιπλέον φορολόγηση και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές γιατί αυτό μπορεί να αποδειχθεί η ταφόπλακα του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα.

«Εθνικό μας χρέος να στηρίζουμε την παραγωγή»

«Είναι εθνικό μας χρέος να συνεχίσουμε να παράγουμε και να στηρίζουμε την παραγωγή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστός στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε στο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με μείωση φορολογικών συντελεστών, ασφαλιστικών εισφορών και κόστους παραγωγής, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο αυτή την πρόταση για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στην ομόθυμη αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε κάθε μέτρο που οδηγεί σε μαρασμό τον πρωτογενή τομέα και υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υλοποιήσει στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα 180 έργα συνολικού προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου