ΤΟΠΙΚΑ

Πολλά τα λάθη και οι παραλείψεις

πολλά-τα-λάθη-και-οι-παραλείψεις-851206

Σφοδρή επίθεση στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού εξαπολύει η Ακαδημία Αθηνών, με τη γνωμοδότηση που ετοίμασε και αναμένεται να στείλει στο υπουργείο Παιδείας σήμερα.
Η Ακαδημία δεν αρκείται σε γενική κριτική στο βιβλίο, αλλά προχωρεί σε παρατηρήσεις και ανάλυση «λαθών» που καταμέτρησαν τα μέλη της «συντονιστικής επιτροπής» ακαδημαϊκών, σχεδόν σελίδα προς σελίδα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε «παραλείψεις», «λάθη» και «απροσεξίες» των συγγραφέων ανά κεφάλαιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι συγγραφείς του βιβλίου είπαν ότι περιμένουν τη δημοσιοποίηση του κειμένου για να τοποθετηθούν, ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις:
O καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Λιάκος επιτέθηκε στην Ακαδημία, καταλογίζοντάς της ολόπλευρο συντηρητισμό και απόσταση από τις ανάγκες της νεολαίας.
Oι ακαδημαϊκοί, με το κείμενο-γνωμοδότηση υποστηρίζουν ότι το βιβλίο παρουσιάζει σοβαρές παραλείψεις ιστορικών γεγονότων. Για παράδειγμα, αναφέρεται ο ισχυρισμός ότι οι μαθητές δεν ενημερώνονται για τις «οδυνηρές για τον Ελληνισμό» πτυχές της Τουρκοκρατίας. Σχετικά με την Επανάσταση του 1821, η επιτροπή γνωματεύει ότι «δεν τονίζεται η ουσία και οι σκοποί της».
Παραλείψεις και αδυναμίες εντοπίζει η Ακαδημία και για άλλες ιστορικές περιόδους. Στις παρατηρήσεις της περιλαμβάνονται αρκετά σημεία που αφορούν στη Μικρασιατική Καταστροφή και σημειώνεται ότι οι συγγραφείς δεν αναφέρουν πως η βίαιη εξώθηση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τον τουρκικό στρατό ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια προγραμματισμένης εθνοκάθαρσης.
Επιπλέον, η Ακαδημία επισημαίνει ότι δεν γίνεται «επαρκής αναφορά» στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και ότι παραλείπεται ο ελληνογερμανικός πόλεμος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου