ΤΟΠΙΚΑ

Κρούουν τον κώδωνα για το αεροδρόμιο της Αγχιάλου

κρούουν-τον-κώδωνα-για-το-αεροδρόμιο-τ-240966

Στη χθεσινή γενική συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων υπογραμμίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα προκειμένου να μην οδηγηθεί σε λουκέτο

Η καθοδική πορεία κίνησης στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου που μεταφράζεται σε ποσοστό 79,9% από το 2013 μέχρι το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και η αναγκαιότητα της συνέργειας, κυριάρχησαν στη χθεσινή γενική συνέλευση των ξενοδόχων.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου Γιώργου Ζαφείρη, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες όλων των φορέων της Θεσσαλίας προκειμένου να υποστηριχθεί το αεροδρόμιο, είναι ορατός ο κίνδυνος να παύσει μελλοντικά η λειτουργία του.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Κυψέλη» ακούστηκαν θέσεις και προβληματισμοί γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με επίκεντρο το αεροδρόμιο και την επισήμανση του Πάρη Κονιόρδου, γενικού γραμματέα της Ενωσης, ότι το αεροδρόμιο της Αγχιάλου δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τα οποία παραχωρήθηκαν στη Frapport, γεγονός που καθιστά επισφαλή τη θέση του, με δεδομένο το γεγονός ότι τα υπόλοιπα θα λάβουν χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Ζαφείρης, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των τουριστικών φορέων, των αιρετών και της Περιφέρειας προκειμένου να ενδυναμωθεί η κίνηση στο αεροδρόμιο και ταυτόχρονα το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιριών.

Το ζήτημα της δημιουργίας ενιαίου τουριστικού φορέα, το οποίο είχε θέσει για πρώτη φορά ο Κώστας Λεβέντης, νυν επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, παραμένει στην ατζέντα των μελών της Ενωσης.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Ζαφείρης, ο οποίος τόνισε ότι η δημιουργία ενιαίου φορέα είναι η μοναδική λύση για να σημειώσει ανοδικούς δείκτες η κίνηση στο αεροδρόμιο, τονίζοντας παράλληλα ότι εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον από την Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Μακεδονία. «Η λειτουργία ενός φορέα θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα του αεροδρομίου όπως είναι η χρηματοδότηση αεροπορικών εταιριών. Χρειάζεται προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και πρέπει να αναλάβουμε όλοι δράση για να αναζωογονηθεί το αεροδρόμιο» επεσήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα κατατέθηκε πρόταση για τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις σε Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία, προκειμένου να ενδυναμωθεί η τουριστική κίνηση από προορισμούς οι οποίοι έχουν οδική σύνδεση με τη Μαγνησία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επίσης κατά τη χθεσινή συνέλευση ήταν η αναγκαιότητα της διαδημοτικής συνεργασίας και το άνοιγμα σε νέες αγορές, με επίκεντρο το πλούσιο μυθολογικό υπόβαθρο της περιοχής μας και τις εναλλακτικές δράσεις που προσφέρονται απλόχερα.

Αναγκαία η συνέργεια

Παίρνοντας το λόγο ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας και του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ που υλοποίησε η κοινοπραξία ΑΣ «Κένταυρος» εξασφαλίζοντας επιμόρφωση σε 35 ανέργους, αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα του τουρισμού, ο κ. Λεβέντης κατέστησε σαφές ότι ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων και έχει οδηγηθεί σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

«Η συνέργεια στον τουρισμό είναι μονόδρομος για μένα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι εάν είχε υλοποιηθεί έγκαιρα ο στόχος, θα είχαν αποφευχθεί πολλά δεινά.

«Υπάρχει μια πολιτική η οποία είναι εναλλασσόμενη πάρα πολλές φορές και δεν προλαβαίνουμε να την υλοποιήσουμε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Μαγνησία και ειδικά η χερσαία μαγνησία, να αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο τα επόμενα χρόνια, αν δεν κινηθούμε, θα μεγιστοποιηθεί, δημιουργώντας απραξία στο κομμάτι του τουρισμού». Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε παράλληλα στο ζήτημα του αεροδρομίου και τη διαρκή μείωση της κίνησης, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη της προβολής, αλλά και της συνεργασίας ιδιωτών και φορέων, για την επίτευξη του προσδοκώμενου, από όλους, αποτελέσματος.

4.000 Γάλλοι τουρίστες

Στη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ξενοδόχων, έγινε αναφορά στη χθεσινή μετακίνηση 4.000 Γάλλων τουριστών στο Κλαμπ Μεντιτερανέ της Εύβοιας, μέσω του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου. Στο πλαίσιο αυτό επανήλθε το ζήτημα της ανάληψης πρωτοβουλιών προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστικό το αεροδρόμιο, ενώ παράλληλα έγινε αναφορά στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από ξενοδοχεία της Εύβοιας και της Πιερίας, για απευθείας πτήσεις.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τις αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων, στο χώρο διεξαγωγής της συνέλευσης των ξενοδόχων, σε συνεργασία με την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας. Εκπρόσωποι της TÜV AUSTRIA HELLAS, μέλος του ΣΕΤΕ και ένας από τους πρώτους διαπιστευμένους Φορείς από το Ε.ΣΥ.Δ. για τη διενέργεια επιθεωρήσεων Κατάταξης Καταλυμάτων και ως Αναγνωρισμένος Φορέας στο Διαδικτυακό Μητρώο Φορέων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), ενημέρωσαν τους ξενοδόχους, για τα θέματα που τους απασχολούν και απάντησαν σε ερωτήσεις των επαγγελματιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου