ΤΟΠΙΚΑ

«Εμφραγμα» στα επείγοντα του Νοσοκομείου

εμφραγμα-στα-επείγοντα-του-νοσοκομ-851206

Ενας Γολγοθάς για τους ασθενείς και αγώνας δρόμου για τους γιατρούς είναι το τμήμα των επειγόντων περιστατικών του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου του Βόλου. Το τμήμα δεν είναι ανεξάρτητο -όπως και θα έπρεπε- με αποτέλεσμα να εξυπηρετείται από εφημερεύοντες γιατρούς, ενώ την ίδια στιγμή μόλις ένα στα τρία περιστατικά υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι σοβαρό. Την ημέρα των Φώτων γυναίκα έφτασε να λιποθυμήσει για να την αναλάβει γιατρός, αφού ο χειρούργος «είχε τροχαίο»!
Η κατάσταση που επικρατεί στα Επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου του Βόλου δεν είναι μόνο μια βολιώτικη πραγματικότητα. Την εικόνα αυτή παρουσιάζουν όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας.
Το τμήμα των επειγόντων δεν αποτελεί ξεχωριστό τμήμα, όπως και θα έπρεπε να αποτελεί, στο μοτίβο όλων των ξεχωριστών τμημάτων και κλινικών που λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία. «Σε σχέση με το τμήμα των επειγόντων πρέπει να διευκρινιστεί, γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει, πως δεν είναι ξεχωριστό τμήμα όπως και θα έπρεπε να είναι, όπως δηλαδή είναι η μαιευτική κλινική, η καρδιολογική κ.α.» σημειώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών και Κέντρων Υγείας Νομού Μαγνησίας Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος.
Εξυπηρετείται από τους εφημερεύοντες
Η κατάσταση αυτή φυσικά και προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία τους. Το ζήτημα είναι πως, επειδή το τμήμα των επειγόντων δεν είναι ξεχωριστό, εξυπηρετείται από τους εφημερεύοντες γιατρούς των κλινικών του νοσοκομείου.
«Δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός ή ακόμα και ειδικευόμενος. Όλα τα περιστατικά στα επείγοντα εξυπηρετούνται από τους εφημερεύοντες γιατρούς των κλινικών», αναφέρει ο κ. Μοσχοτζόπουλος και εξηγεί πως «εάν δηλαδή γίνει ένα τροχαίο ατύχημα και είναι απαραίτητος ένας χειρούργος γιατρός, τότε αυτός που βρίσκεται στη χειρουργική κλινική θα πρέπει να αφήσει το περιστατικό του, εάν έχει, και να κατέβει κάτω στα επείγοντα να εξετάσει και να δει όλα τα υπόλοιπα. Το ίδιο γίνεται για όλες τις ειδικότητες, με αποτέλεσμα και ο κόσμος να περιμένει και οι γιατροί να μην τα βγάζουν πέρα».
Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως για το διάστημα που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα είχε γίνει ένα πρόχειρο τμήμα επειγόντων και μπορούσαν να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες, ωστόσο από τότε δεν έγινε ξανά τίποτα.
Ενα στα τρία περιστατικά σχεδόν είναι σοβαρά
Βέβαια εκτός από το γεγονός πως δεν υπάρχουν γιατροί να εξυπηρετήσουν τα επείγοντα περιστατικά, μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ίδιοι οι πολίτες.
Όπως σημειώνει ο κ. Μοσχοτζόπουλος «ο κόσμος στα επείγοντα έρχεται για το πιο σοβαρό μέχρι και για έναν απλό πονοκέφαλο» και διευκρινίζει πως έτσι είναι φυσικό να μην μπορούν αυτοί οι λίγοι γιατροί που υπάρχουν να εξυπηρετήσουν γρήγορα όλα τα περιστατικά, αλλά «ούτε και μπορούν να γνωρίζουν ποιος είναι σοβαρά και ποιος όχι».
Άλλωστε συνεχείς είναι οι εκκλήσεις γιατρών και προϊσταμένων στα επείγοντα περιστατικά να μην πηγαίνει ο κόσμος, εφόσον δεν έχει κάτι σοβαρό.
Λιποθύμησε για να την πάρει ο γιατρός
Μια τέτοια περίπτωση έτυχε σε μια 58χρονη γυναίκα το βράδυ των Θεοφανίων. Υποφέροντας από κοίλη, μετέβη στο Νοσοκομείο από φριχτούς πόνους.
Ο χειρουργός, αυτός είναι ο αρμόδιος γιατρός, ήταν απασχολημένος με περιστατικό τροχαίου ατυχήματος και τα επείγοντα είχαν μεγάλη κίνηση.
Η κυρία έδωσε τα στοιχεία της και φωνάζοντας πως δεν άντεχε άλλο ζητούσε συνεχώς, βογκώντας, έναν γιατρό. Στη ρεσεψιόν φυσικά και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, ο γιατρός φυσικά και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, είχε το τροχαίο, η γυναίκα πονούσε και η κατάσταση ήταν απλά «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Μετά από συνεχείς εκκλήσεις της αλλά και τις φωνές της κόρης της, μισή ώρα περίπου αφού είχαν φτάσει στα επείγοντα, δεν είχε γίνει τίποτα. Χρειάστηκε να λιποθυμήσει η 58χρονη Ι.Γ. για να την βάλουν τελικά σε καρέκλα και να την μεταφέρουν στο γιατρό!
Ελλειμματικό σε ιατρικό προσωπικό κατά το 1/3
Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως το νοσοκομείο παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα επείγοντα περιστατικά.
Συγκεκριμένα, αν και προβλέπονται 154 θέσεις ειδικών γιατρών, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπάρχουν μόλις 100 γιατροί, καθώς συνταξιοδοτήθηκε μία αναισθησιολόγος και σε λίγο καιρό συνταξιοδοτείται ένας παθολόγος της Β’ Παθολογικής.
«Με τους γιατρούς που έχουμε σήμερα στο νοσοκομείο είμαστε ελλειμματικοί κατά το 1/3, χωρίς να συμπεριλάβουμε σε αυτούς τους αριθμούς το γεγονός ότι συνεχώς φεύγουν από το νοσοκομείο συμβασιούχοι και προσωπικό που εργαζόταν με προγράμματα stage», σημειώνει ο κ. Μοσχοτζόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου