ΤΟΠΙΚΑ

Απογοητευτική η προοπτική απασχόλησης

απογοητευτική-η-προοπτική-απασχόλησ-851206

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι προβλέψεις απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2010, καθώς προσλήψεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε δύο μόνο κλάδους επαγγελματικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την Ερευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης του Α’ τριμήνου 2010 που διεξήγαγε η εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower, οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα της Γεωργίας, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν το 13%, και ακολουθούν οι εργοδότες στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις με 10%. Αντίθετα, σε περικοπές προσωπικού αναμένεται να προχωρήσει το 18% των εργοδοτών στον τομέα των Κατασκευών.

Οι κλάδοι
Θετικά «βλέπουν», επίσης, το ενδεχόμενο νέων προσλήψεων το 4% των εργοδοτών στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στο Εμπόριο, το 3% των εργοδοτών στον κλάδο του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Υδρευσης και το 1% στον Τουρισμό. Ωστόσο, οι εργοδότες του μεταποιητικού και του κλάδου των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών «βλέπουν» περικοπές προσωπικού σε ποσοστό 8% και 3%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Manpower Ελλάδας, Βενετία Κουσία, «η ύφεση αγγίζει όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, γίνεται όμως περισσότερο αισθητή στον τομέα των Κατασκευών.
Η επιβράδυνση στον συγκεκριμένο τομέα είναι σημαντική και αναμένουμε ότι η αρνητική πορεία θα συνεχιστεί και θα εντείνεται όσο ο συνολικός δείκτης ανεργίας στη χώρα επιδεινώνεται». Οσο για τον κλάδο της Γεωργίας υπογραμμίζει πως η θετική στάση των εργοδοτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα σταθερά κυβερνητικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Ενα ακόμη αξιοπρόσεκτο εύρημα της έρευνας είναι η «διαφορά φάσης που καταγράφεται ανάμεσα στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας & Παροχής Υπηρεσιών και σε αυτόν των Μεταφορών και Επικοινωνιών».
Ο πρώτος βρισκόταν ανάμεσα στους πρώτους τομείς που αντέδρασαν στην κρίση, κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις αναδιοργάνωσης, στις οποίες οφείλεται και η σχετική ανάκαμψη που παρατηρείται (σ.σ. +5% σε σχέση με το Α τρίμηνο 2009). Ο δεύτερος, με την κεκτημένη ταχύτητα που δίνει η συνεχής ζήτηση για νέες υπηρεσίες και εφαρμογές βασισμένες στην κινητή τηλεφωνία και το Internet δεν επέδειξε τα ίδια αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα οι προοπτικές απασχόλησης του τομέα να είναι για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικές (σ.σ. -7% το Α τρίμηνο 2009).

Τάσεις αγοράς
Οσον αφορά στη γενικότερη τάση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργοδοτών, χαρακτηρίζεται με μία λέξη: «αυτοσυγκράτηση», καθώς οι Ελληνες εργοδότες δηλώνουν ότι θα κινηθούν με πολλή προσοχή. Ωστόσο, αν και οι ευκαιρίες εργασίας θα είναι μειωμένες για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο +1%, γυρνώντας σε θετικά πρόσημα μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα.
Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών σχετικά με τις προοπτικές προσλήψεων κατά το επόμενο τρίμηνο ποικίλλουν, καθώς το 14% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, το 13% ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις και το 71% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί.

Οι αλλαγές
Την επιφυλακτικότητα στην ελληνική αγορά εργασίας υπογραμμίζουν άλλα στελέχη, καθώς χαρακτηρίζει «με τον καλύτερο τρόπο τη στάση των εργοδοτών απέναντι σε προσλήψεις και απολύσεις. Ακόμη και για τις εταιρείες που προχωρούν σε αλλαγές, οι αλλαγές αυτές θα είναι συγκρατημένες και μετριοπαθείς».
Αυτό συμβαίνει γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι δύσκολες αποφάσεις που ήταν απαραίτητες για την ευθυγράμμιση της εταιρικής στρατηγικής και της επιχειρηματικής λειτουργίας με τα νέα δεδομένα μιας αγοράς σε κρίση έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμοστεί μέσα στο 2009. Σημειώνει δε ότι η ελαφρά ανοδική τάση του δείκτη της απασχόλησης, η οποία ξεκίνησε το προηγούμενο τρίμηνο, συνεχίζεται, ωστόσο η δυναμική της αγοράς εργασίας δεν αφήνει περιθώρια υπέρμετρης αισιοδοξίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου