ΤΟΠΙΚΑ

Μπλακ άουτ στο Βόλο την Πέμπτη

μπλακ-άουτ-στο-βόλο-την-πέμπτη-243836

Στο δρόμο συνδικάτα, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και έμποροι

«Μπλάκ άουτ» αναμένεται να προκαλέσει η απεργία της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου, εάν το κοινό μέτωπο που έχουν συγκροτήσει εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, επαγγελματίες όλων των κλάδων, έμποροι και επιστημονικοί κλάδοι αποκτήσει τη δυναμική που προσδοκούν οι εκπρόσωποί τους στο Βόλο. Εικοσιτετράωρη απεργία την ίδια μέρα πραγματοποιούν και οι δημοσιογράφοι.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στο Βόλο θα είναι δύο, μία στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11 το πρωί που διοργανώνουν ΕΚΒ- ΑΔΕΔΥ και οι επαγγελματικοί σύλλογοι και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ Μαγνησίας στις 10 το πρωί στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

«Βρισκόμαστε -αναφέρει το ΕΚΒ στο κάλεσμά του- αντιμέτωποι µε ένα νέο 3ο σκληρό µνηµόνιο, µε επαχθείς όρους που δίνουν ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην κοινωνία και στην οικονοµία, καταργώντας κάθε παροχή εργασιακής και κοινωνικής ασφάλειας, ακόμα και σε εργαζόμενες γυναίκες με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ η ύφεση, η οποία θα προκληθεί θα προσθέσει στο μακρύ κατάλογο της ντροπής χιλιάδες νέους ανέργους. Για μια ακόμα φορά ρίχνονται στις πλάτες των µισθωτών και των συνταξιούχων δυσβάστακτα βάρη, την ώρα που η οικονοµική και πολιτική ελίτ, η οποία έµαθε να στηρίζεται στην κατασπατάληση των δηµοσίων πόρων παραµένει για πολλοστή φορά αλώβητη και κερδισμένη».

Οπως εκτιμούν τα συνδικάτα, ειδικά στο θέμα του ασφαλιστικού η δημιουργία ενός ταμείου που φαίνεται να προκρίνεται δεν είναι λύση. «Εμείς λέμε τρία ταμεία, για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ανισότητες. Δεν μπορεί να έχουν τους ίδιους κανόνες ο αγρότης με τον μισθωτό», διαμηνύουν, καταγγέλλοντας τη σπουδή με την οποία η Κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το θέμα του ασφαλιστικού.

Υπογραμμίζουν εξάλλου ότι από ’δω και πέρα «ο αγώνας είναι μονόδρομος. Με οργάνωση των αντιστάσεων και με διεύρυνση της πάλης και με συσπείρωση γύρω απ’ τα Συνδικάτα τους. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει, ότι οι εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του λαού».

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Την ίδια μέρα 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι δημοσιογράφοι.

Από την κινητοποίηση εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το ρεπορτάζ των κινητοποιήσεων, ενώ στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ επιτρέπεται η μετάδοση δύο δεκάλεπτων απεργιακών δελτίων ειδήσεων, σε ώρες που θα καθορίσουν τα ίδια τα Μέσα.

«Ως εργαζόμενοι, άνεργοι ή συνταξιούχοι, την πιο άγρια φοροεπιδρομή στο εισόδημά μας, που εκφράζεται με σειρά από μέτρα (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, αυξήσεις στο ΦΠΑ κ.λπ.) σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΣΥ με αφορμή την απεργία.

Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης, όχι μείωση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη διατήρηση και υπεράσπιση των Ασφαλιστικών Ταμείων, να μην περάσει κανένας νόμος που θα παρεμποδίζει το δικαίωμα στην απεργία, να σταματήσει τώρα η φοροκαταιγίδα και προστασία των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου