ΤΟΠΙΚΑ

Στερεύουν γεωτρήσεις σε Αισωνία – Ν. Αγχίαλο ~ Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής

στερεύουν-γεωτρήσεις-σε-αισωνία-ν-αγ-248707

Υπεράντληση νερού γεωτρήσεων για την κάλυψη των αρδευόμενων εκτάσεων – Μέτρα θα εξετάσει η ΔΕΥΑΜΒ

Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής αν δεν αντιμετωπιστεί ορθολογικά το ζήτημα της άρδευσης με τρόπο που να καλύπτει μεν τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου αλλά ταυτόχρονα να μη στεγνώσει ο υπόγειος υδροφορέας, αναδείχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ. Αφορμή αποτέλεσαν 34 αιτήματα καταναλωτών από Αισωνία και Ν. Αγχίαλο για σύνδεσή τους με το κλειστό δίκτυο άρδευσης, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί καθώς ορισμένες γεωτρήσεις έχουν στερέψει!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως έγινε γνωστό, στο τμήμα άρδευσης έχουν ήδη υποβληθεί 34 αιτήματα (30 από την Αισωνία και 4 από τη Ν. Αγχίαλο) για συνδέσεις με το δίκτυο άρδευσης. Η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει προχωρήσει σε καμία σύνδεση νέας παροχής λόγω της μη ύπαρξης κανονισμού, μέχρι τον Ιούνιο του 2015, λόγω της μη ύπαρξης τελών σύνδεσης για νέες παροχές, αλλά κυρίως λόγω της υπεράντλησης που υφίσταται ο υπόγειος υδροφορέας στις περιοχές αυτές, από τις υπεράριθμες συνδέσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τον κίνδυνο να στερέψουν και τα τελευταία αντλιοστάσια.

Για τη Ν. Αγχίαλο και συγκεκριμένα για την τοπική κοινότητα Μικροθηβών υπήρχαν τρία αντλιοστάσια (Ανω Μάνες, Κάτω Μάνες, Παρκινγκ) για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών. Πριν από τρία χρόνια η γεώτρηση στη θέση Άνω Μάνες στέρεψε. Την τρέχουσα αρδευτική περίοδο η γεώτρηση στη θέση Κάτω Μάνες στο τέλος του Ιουλίου στέρεψε και μειώθηκε και η παροχή στη νέα γεώτρηση Παρκινγκ μειώθηκε από 60 m3, σε 30 m3.

Για την Αισωνία και συγκεκριμένα για την τοπική κοινότητα Διμηνίου υπήρχαν οκτώ αντλιοστάσια στις θέσεις Κακοσκάλι, Τετζεράκη, Αγιος Κωνσταντίνος, Μπαλτά, Χατζηρήγα, Μάιρα Βράχο, Βόθωνας, Κάκαβος, εκ των οποίων τα τρία έχουν στερέψει και λειτουργούν μόνο τα πέντε Τετζεράκη, Μπαλτά, Μάϊρα Βράχο, Βόθωνας, Κάκαβος, τα οποία είναι ανεπαρκή για τα δίκτυα που τροφοδοτούν.

Στο Σέσκλο υπήρχαν έξι γεωτρήσεις στις θέσεις Λατομείο, Εκκλησία, Λεύκα, Μπάρα, Παλιάμπελα και Λουλούδι, εκ των οποίων λειτουργούν τρεις (Μπάρα, Παλιάμπελα Λουλούδι) και μια υπολειτουργεί (Λεύκα) με μικρή έως καθόλου υδροφορία, ενώ οι άλλες έχουν στερέψει.

Η υπηρεσία χαρακτήρισε μονόδρομο να μη γίνει καμία νέα σύνδεση, υπογραμμίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να στερέψουν και άλλα αντλιοστάσια και να μην μπορούν να αρδευτούν, ούτε στοιχειωδώς, οι υπάρχουσες καλλιέργειες.

Στον αποκλεισμό καταναλωτών από το δημόσιο αγαθό που είναι το νερό, αντέδρασε το μέλος του συμβουλίου, Βιολέτα Καντόλα. «Δεν μπορεί να υπάρχουν προνομιούχοι και μη. Μπορούμε να κάνουμε αποδεκτές όλες τις αιτήσεις και να αλλάξουμε τον τρόπο άρδευσης», σημείωσε ζητώντας να γίνει μελέτη για την κατάσταση των γεωτρήσεων.

«Δεν μπορούμε να πούμε σε καταναλωτές δεν σου δίνουμε νερό. Μπορεί όμως να γίνει αλλαγή του τρόπου άρδευσης και να συνδυαστεί η οικονομία του νερού με άλλα μέτρα», σημείωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Δημήτρης Κουτσιφέλης.

«Καλώς τους κι ας αργήσατε», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας, Κώστας Γαργάλας. Ο κ. Γαργάλας, εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο και ίσως απειληθεί ολόκληρη η περιοχή με οικολογική καταστροφή, αν δεν αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα. Ο ίδιος επανέφερε το ζήτημα της άσκησης της αρμοδιότητας της άρδευσης από Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Δήμου, προκειμένου να μπορεί να προτείνει, να υποδεικνύει αλλά και να επιβάλλει αν χρειαστεί μέτρα για την άρδευση. «Γράψατε όμως την πρότασή μας στα παλιά σας τα παπούτσια και φέρατε τον κόσμο απέναντί σας», είπε προκαλώντας αντιδράσεις από τα μέλη της πλειοψηφίας, Ανδρέα Ζέρβα και Απ. Μαλαματίνη.

«Εσείς φέρατε τον κόσμο απέναντι από τη ΔΕΥΑΜΒ», είπαν τα μέλη της πλειοψηφίας.

«Εμείς βλέπαμε πιο μακριά τα προβλήματα που έρχονταν», απάντησε ο κ. Γαργάλας.

Το θέμα θα εξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, με ολοκληρωμένη εισήγηση. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο, Στέργιο Παπαευσταθίου θα πρέπει να γίνει μελέτη όλων των γεωτρήσεων των περιοχών αυτών, καταγραφή των αρδευόμενων εκτάσεων και των παροχών των αντλιοστασίων. Σε κάθε περίπτωση οι αιτήσεις θα γίνουν αποδεκτές, αλλά θα τεθεί ζήτημα αλλαγής του τρόπου άρδευσης, προκειμένου όλοι να παίρνουν νερό άρδευσης για τις καλλιέργειές τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου