ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης δύτης απειλεί δύο παγκόσμια ρεκόρ

βολιώτης-δύτης-απειλεί-δύο-παγκόσμια-249712

Θα επιδιώξει μοναδικές επιδόσεις στην κατάδυση με στατική άπνοια και με σκανταλόπετρα

Δύο απίστευτα ρεκόρ στις καταδύσεις, στη στατική άπνοια και στη σκανταλόπετρα, θα επιχειρήσει να καταρρίψει την επόμενη χρονιά ο Βολιώτης διεθνούς φήμης δύτης κ. Χρόνης Χλίτσιος, εκπαιδευτής 3 άστρων αυτόνομης κατάδυσης της παγκόσμιας Ομοσπονδίας (C.M.A.S.) και τελειόφοιτο καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Κομοτηνής (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.).

Ο δύτης που έχει καταρρίψει στο παρελθόν κι άλλα ρεκόρ, επισκέφθηκε, μαζί με τον κ. Ευαγ. Ζιάκο τον Πρόεδρο της ΕΚΠΟΛ κ. Κων. Χαλέβα.

Ο πρόεδρος κ. Χαλέβας και το Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την όλη προσπάθεια, με στόχο την προβολή της Μαγνησίας και κατ’ επέκταση της Θεσσαλίας και της Ελλάδας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την διεκδίκηση του Βόλου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Ο κ. Χλίτσιος, θα προσπαθήσει να καταρρίψει το 2016 δύο παγκόσμια ρεκόρ κατάδυσης στη στατική άπνοια και τη σκανταλόπετρα.

Η στατική άπνοια είναι το βασικότερο αγώνισμα της ελεύθερης κατάδυσης. Ο αθλητής πρέπει να παραμείνει όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του κάτω από το νερό χωρίς να αναπνέει καθόλου από κάποια πηγή αέρα. Το παγκόσμιο ρεκόρ στατικής άπνοιας είναι 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Ο αθλητής Χρόνης Χλίτσιος θα επιχειρήσει να το καταρρίψει. Οι μέχρι τώρα προσπάθειές του σε προπονήσεις ξεπερνούν τα 10 λεπτά.

Η κατάδυση με σκανταλόπετρα είναι μια πανάρχαιη μέθοδος ελεύθερης κατάδυσης, γνωστής από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου, η οποία αποτυπώνεται ως και σε εγχάρακτη παράσταση επί μελανόμορφου αγγείου του 5ου π.Χ. αιώνα. Μάλιστα είναι και ο παραδοσιακός τρόπος κατάδυσης των σφουγγαράδων.

Το εγχείρημα κατάδυσης με σκανταλόπετρα θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή «πάρκο της Αλοννήσου», όπου το βάθος φτάνει τα -150μ. Η κάθοδος θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο των σφουγγαράδων έχοντας σαν βοήθημα το σκαντάλι (ένα λαξεμένο κομμάτι μάρμαρο) δεμένο με ένα σχοινί μήκους αντίστοιχο με το μήκος που χρειάζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατάδυση.

Μετά τη χαλάρωση, ο δύτης συνήθως ακολουθεί την εξής πρακτική:

  • Παίρνει μια βαθιά εισπνοή και μετά ακολουθεί μια δυνατή εκπνοή.
  • Ξανακάνει το ίδιο με τι διαφορά ότι η εκπνοή είναι πιο αργή και είναι πλήρες.
  • Παίρνει μια βαθιά μικτή εισπνοή (διαφραγματική & θωρακική) και βουτάει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου