ΤΟΠΙΚΑ

Στα δικαστήρια έμποροι του Βόλου

στα-δικαστήρια-έμποροι-του-βόλου-851206

Στα δικαστήρια προσανατολίζονται πλέον να προσφύγουν οι έμποροι του Βόλου που διεκδικούν δικαιότερη απονομή συντάξεων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, αφού προέρχονται από το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Λάρισας του ΟΑΕΕ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να απορρίψει τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από εμπόρους του Βόλου και περιμένουν σχετική απάντηση μέχρι τέλος του μήνα. Για να διεκδικήσουν πλέον να τους αναγνωριστεί η διαδοχική ασφάλιση και να δικαιούνται μεγαλύτερης σύνταξης από αυτή που τους έχει ήδη αναγνωριστεί, θα πρέπει εντός διμήνου να προσφύγουν υποχρεωτικά δικαστικά.

Με 12 χρόνια ένσημα στο ΙΚΑ και 30 χρόνια στο ΤΕΒΕ σε έναν έμπορο από το ΙΚΑ αναγνωρίζεται σύνταξη περίπου 170 ευρώ από τα 350 περίπου που θα έπρεπε να προστεθούν στα συντάξιμα του ΤΕΒΕ… με αποτέλεσμα συνολικά η σύνταξή του για 42 χρόνια δουλειάς να ανέρχεται περίπου στα 1.000 ευρώ από 1.400.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα που αφορά στην απονομή συντάξεων χαμηλότερων κατά 30% περίπου στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης. Είναι μία απόφαση που βαίνει σε βάρος των ασφαλισμένων και που επιτέλους πρέπει να σταματήσει», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων Μαγνησίας Θανάσης Κοντονίνας, που είναι από τους πρώτους που κατέθεσαν ένσταση τον περασμένο Μάιο, η οποία εκδικάστηκε και περιμένει την απόφαση για να κινηθεί πλέον δικαστικά.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από τα Δικαστήρια για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε βάσει των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώναμε» επεσήμανε ο κ. Κοντονίνας. Τετρακόσια ευρώ διαφορά είναι μεγάλη για να μην ενδιαφερθεί ένας επαγγελματίας μετά από τόσο χρόνια δουλειάς» συμπληρώνει ο ίδιος.

Στην θέση του προέδρου των συνταξιούχων εμπόρων του Βόλου βρίσκονται αρκετοί συνάδελφοί του, που «ατυχώς» υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων, γι’ αυτό και τα συνδικαλιστικά όργανα το τελευταίο διάστημα έχουν προτείνει να υπάρξουν οι απαιτούμενες νομοθετικές και λοιπές ρυθμίσεις, ώστε να σταματήσει η αδικία και να συνυπολογίζεται στην κύρια σύνταξη όλο το ποσό που αναλογεί στη διαδοχική ασφάλιση.

Η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των ασφαλισμένων σε διάφορα Ταμεία στον ασφαλιστικό βίο, όπως πρώην ΤΑΕ – ΤΕΒΕ – ΙΚΑ, καθώς αδικούνται κατάφορα, ενώ παράλληλα ζητούν να ισχύσουν οι ίδιες κλάσεις και οι ίδιες εισφορές, οι συντάξεις στους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΕ παραμένουν μειωμένες κατά 30%, με αποτέλεσμα η ψαλίδα διαρκώς να διευρύνεται.

«Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να λύσουν το θέμα, ώστε να ανακουφιστούν οι έμποροι. Δεν είναι δυνατόν να εισπράττουμε μόνο ευχολόγια και δεσμεύσεις, που ποτέ όμως δεν έχουν αντίκρισμα. Η συνταξιοδοτική αδικία που συντελείται εις βάρος μας κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Διαφορετικά θα συρρικνωνόμαστε διαρκώς μαζί με την αγορά” καταλήγει ο πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου