ΤΟΠΙΚΑ

Διαρκής η σύγκρουση με τη διαφθορά

διαρκής-η-σύγκρουση-με-τη-διαφθορά-851206

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιδιώκει τη συντήρηση των προβλημάτων, νομίζοντας ότι πλήττει την κυβέρνηση. Δεν πλήττεται, έτσι, η Κυβέρνηση. Πλήττονται οι πολίτες. Και οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι απ’ όσο νομίζουν μερικοί ανάμεσά μας». Αυτό τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που διεξήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, με θέμα την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε το δικαίωμα όλων να ασκούν κριτική, σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι δικαίωμα κανενός «να επιχειρεί κοινωνικό διχασμό» και «να μεταφέρει τα προβλήματα του κόμματός του, την πολιτική αδυναμία του, στις πλάτες της κοινωνίας και του τόπου». Επισήμανε, δε, ότι «η εποχή του ανεύθυνου λαϊκισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί» και ότι οι ενεργοί και ώριμοι πολίτες «απαιτούν στάση ευθύνης απ’ όλους».
Σημαντική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στην υπόθεση του ΤΕΑΔΥ και ειδικότερα η φράση του ότι «εκπτώσεις δεν γίνονται σε καμία περίπτωση». Σε προσωπικό τόνο μάλιστα ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν και ότι «μόνη δέσμευσή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες».
Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε αντίθεση με την αδράνεια του παρελθόντος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτούργησαν και ότι η ίδια η κυβέρνηση και οι επίσημες αρχές «αντιμετωπίζουν, αποκαλύπτουν και παραπέμπουν, οτιδήποτε δημιουργεί υπόνοιες για βλάβη του δημόσιου συμφέροντος». Υπενθύμισε επίσης, τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, για τον περιορισμό στη διαχείριση των κινητών αξιών των Ασφαλιστικών Οργανισμών, και για τον σε βάθος διαχειριστικό έλεγχο των επενδύσεων των Ταμείων, που «δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά» και για την έγκριση, εφεξής, των προεδρείων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων, από την Τράπεζα της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Αποδεικνύουμε στην πράξη τη δεδηλωμένη βούλησή μας για διαφάνεια παντού είπε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν γυρίζει στο χτες. Πλανώνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δηλητηριάσουν το δημόσιο βίο, για να καλύψουν την πολιτική αδυναμία τους, να διαγράψουν το παρελθόν τους και να αποκρύψουν την απουσία θέσεων και προτάσεων. Η σύγκρουση με τη διαφθορά είναι διαρκής και μετωπική. Εκπτώσεις δεν γίνονται σε καμία περίπτωση. Αυταπάτες ας μην υπάρχουν. Δεν χαρίζομαι σε κανέναν. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Δεν έχουμε δεσμεύσεις. Μόνη δέσμευσή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες».
Ο κ. Καραμανλής προχώρησε και σε σύγκριση των πεπραγμένων της τριετούς διακυβέρνησης της ΝΔ με τα προηγούμενα χρόνια απαντώντας έτσι σε όσους «διαστρέφουν σκόπιμα την πραγματικότητα και επιβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι η διαστρέβλωση και ο μηδενισμός, η κινδυνολογία και η πόλωση». Τολμούμε τη σύγκριση σε όλους τους τομείς σε όλα τα ζητήματα είπε χαρακτηριστικά. Αποδεχόμενος ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και ότι «εγγυώνται μια νέα, μια καλύτερη προοπτική».
Μιλώντας για τις αλλαγές στην Παιδεία ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική σε εκείνους που «χάθηκαν στην ενδοκομματική σύγχυση και δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν θέση» αλλά και σε εκείνους που «παρεξήγησαν το ρόλο τους, «απαγορεύοντας» κάθε αλλαγή». Όμως, πρόσθεσε, «ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, οφείλουμε να αποφασίζουμε. Και στις Δημοκρατίες αποφασίζει η πλειοψηφία. Η Βουλή αποφάσισε. Και η απόφαση της Βουλής είναι νόμος του Κράτους. Νόμος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και τις απαιτήσεις της κοινωνίας».
Αναφορικά με τους κοινωνικούς πόρους και την αντιμετώποση της φτώχειας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι χρειάζεται αποτελεσματικότερη στόχευση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, καθώς και συγκροτημένο σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο αίτημα του προέδρου ΠΑΣΟΚ για προσφυγή στις κάλπες, σημείωσε πως «αρχίζει να μοιάζει κωμικό, να επικαλείται τις εκλογές εκείνος που στην ουσία και κατά βάθος τις απεύχεται»..
Και αναφερόμενος -στην Παιδεια- προς όσους αντιτίθενται στην υλοποίηση του νόμου έκανε λόγο για «επίθεση στους θεσμούς, στη νομιμότητα και στη Δημοκρατία». «Διακηρύξεις παραγόντων κομμάτων και συνδικάτων ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος συνιστούν αντιδημοκρατική συμπεριφορά».
Για το ασφαλιστικό, ο κ. Κ. Καραμανλής δήλωσε εκ νέου ότι «δεν ανέλαβα απέναντι σε κανέναν καμία δέσμευση», ενώ για τους υπαινιγμούς Παπανδρέου αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ευρωπαίο επίτροπο Χ. Αλμούνια, είπε ότι το περιεχόμενο της μεταξύ τους κουβέντας ήταν το εξής:
– Εκείνος μεν μου είπε ότι πάμε καλά σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή κι εγώ του είπα ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και εν πάση περιπτώσει, όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, δεν θα αφήσω τη χώρα να συρθεί και να διασυρθεί στην αθλιότητα που την αφήσατε στα δημοσιονομικά πράγματα.

Κλείσιμο
Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του είχε απαυθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Δεν ξέρω εσείς πως κρατιέστε μεταξύ σας, ποιος κρατάει ποιον. Να ξέρετε, όμως, ότι στο δικό μας κόμμα αυτά δεν υπάρχουν. Και μένα δεν με κρατάει κανένας».
Σχολιάζοντας την κριτική του ΠΑΣΟΚ για τα ταμεία και το νέο τρόπο επιλογής και κρίσης των προσώπων που θα διοικούν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει και την αυτοκριτική του: «Θα έπρεπε, ίσως, να το είχα σκεφτεί νωρίτερα. Εν πάση περιπτώσει, μου πήρε τρία χρόνια να το αποφασίσω. Εσείς είκοσι χρόνια ούτε το κάνατε ούτε το σκεφτήκατε».
«Μην επανέλθετε, όχι για δικό μου χατίρι, αλλά για δική σας χάρη, διότι είστε ένοχοι, υπόλογοι, καταγγελλόμενοι και κατηγορούμενοι», είπε ο κ. Καραμανλής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου