ΤΟΠΙΚΑ

Λιμάνι των μύθων μέσα στο λιμάνι του Βόλου

λιμάνι-των-μύθων-μέσα-στο-λιμάνι-του-βό-251790

Για το μουσειακό σπίτι της Αργούς – Χθες παρουσιάστηκε η πρόταση του αρχιτέκτονα Σ. Γιαμάκου

Δημιουργία ενός λιμανιού των μύθων, μέσα στο ίδιο το λιμάνι του Βόλου, σε έκταση 200.000 τ.μ., είναι η πρόταση που κατέθεσε ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Γιαμάκος για το Μουσείο της Αργούς.

Η παρουσίαση έγινε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας συνάντησης του Συλλόγου Αργοναυτών 2008, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η μορφή του μουσείου της Αργούς.

Η πρόταση του κ. Γιαμάκου προβλέπει ανάπλαση του ευρύτερου χώρου του λιμανιού, δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας και έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ εκτιμάται ότι θα «απογειώσει» την υποψηφιότητα του Βόλου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η χωροθέτηση του λιμανιού των μύθων σε έκταση 200.000 τ.μ. γύρω από το μουσείο της Αργούς, που ακτινοβολεί στη μέση της δυτικής πλευράς του λιμανιού και επάνω στη θάλασσα, με τρόπο ώστε να αξιοποιείται μια ανεκμετάλλευτη και υποβαθμισμένη περιοχή προς όφελος του λιμένα αλλά και της πόλης.

Η ανάπλαση γύρω από το Μουσείο, αφορά μια σύγχρονη μαρίνα, τη μεγαλύτερη και μοναδική VIP πράσινη μαρίνα του Αιγαίου, με 1.500 θέσεις σκαφών στη θάλασσα, 500 σκάφη στη στεριά, και δυνατότητα φιλοξενίας «Super Yachts» σκαφών οποιουδήποτε μεγέθους με όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές, ενώ παράλληλα, το μουσείο υποστηρίζουν ένα ακόμα μυθολογικό μουσείο για τους Κενταύρους βόρεια από το σημερινό πάρκο στο Πεδίον του Αρεως και ένα σύγχρονο ναυτικό μουσείο στο νότιο άκρο του λιμένα. Μια νέα παραλία στη Βόρεια πλευρά του χείμαρρου Ξηριά, συνδέει το Μουσείο της Αργούς δυτικά με τη πόλη. Ενας πράσινος χώρος 50.000 μ2 υπαίθριων εκδηλώσεων, το σημερινό πάρκο και ένα νέο Εκθεσιακό – Συνεδριακό Συγκρότημα 25.000 μ2, που αναπτύσσεται πάνω από το χείμαρρο στο ύψος της σημερινής ιχθυόσκαλας πλαισιώνουν τη νέα αυτή παραλία. Πλοία εκθέσεων και ημερήσιων πλόων που μεταφέρουν κόσμο από και προς το Βόλο και το Παγασητικό παραβάλλουν σε αυτή την παραλία. Βόρεια του Μουσείου οργανώνεται ο προβλήτας των VIP σκαφών ή εναλλακτικά μπορεί να δημιουργηθεί Terminal κρουαζιερόπλοιων. Προς τα πίσω ΒΔ αναπτύσσεται το Dry Dock της μαρίνας για 250 – 500 σκάφη στη στεριά, ανάμεσα στο πράσινο με όλες τις επισκευαστικές υποστηρίξεις και δυνατότητα διαμονής των θαλάσσιων επισκεπτών στα σκάφη ολόκληρο το χρόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου