ΤΟΠΙΚΑ

Μονοεδρικές περιφέρειες και λίστα

μονοεδρικές-περιφέρειες-και-λίστα-851206

Σύσκεψη για τον εκλογικό νόμο έγινε χθες το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τα κυβερνητικά σχέδια για τον νέο εκλογικό νόμο και την καινούργια διοικητική δομή της χώρας είναι έτοιμα. Το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την προεκλογική της δέσμευση για
θεσμικές αλλαγές οι οποίες «θα εμπεδώνουν τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο», δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υιοθέτηση του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου», η εφαρμογή του οποίου θα αλλάξει άρδην το υφιστάμενο σκηνικό και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αναπαραγωγή του πολιτικού προσωπικού. Πολύ περισσότερο που φιλοδοξία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση αποτελεί η προαγγελλόμενη τομή στον τρόπο εκλογής των βουλευτών να συνδυαστεί με μια ακόμη πιο τολμηρή διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία θα οδηγήσει σε δραστική μείωση, σχεδόν κατά τα δύο τρίτα, των δήμων, σε ουσιαστική κατάργηση των σημερινών νομαρχιών και στην εισαγωγή του θεσμού του αιρετού περιφερειάρχη, ο οποίος θα είναι ο νέος ισχυρός πολιτικός πόλος σε περιφερειακό επίπεδο.

Οι βασικές αρχές του νέου εκλογικού συστήματος είναι:

* Η ελληνική επικράτεια θα χωριστεί σε 170 μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες θα εκτείνονται στα όρια των σημερινών νομών, και βουλευτής σε καθεμιά εξ αυτών θα εκλέγεται ο υποψήφιος του κόμματος που θα έχει τη σχετική πλειοψηφία.

* Οι υπόλοιποι 120 βουλευτές θα εκλέγονται σε ευρείες, πολυεδρικές περιφέρειες, οι οποίες θα ταυτίζονται με τις (11 ως 15) νέες διοικητικές περιφέρειες, των οποίων ο καθορισμός θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της νέας διοικητικής διαίρεσης.

* Ο συνολικός αριθμός των εδρών κάθε κόμματος θα εξαρτάται, όπως και στον ισχύοντα νόμο, από το πανελλαδικό ποσοστό του, ενώ το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με «μπόνους» 40 εδρών, σύμφωνα με το οποίο ο «πήχης» της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο ποσοστό περί του 40,50%.

* Κατάργηση του σταυρού προτίμησης, καθώς στις μονοεδρικές περιφέρειες προβλέπεται κάθε κόμμα να προτείνει έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό υποψήφιο, ενώ στις ευρείες πολυεδρικές περιφέρειες οι υποψήφιοι θα εκλέγονται από λίστα.

Συναινέσεις και διαφωνίες
Παρότι οι αλλαγές στη διοικητική διαίρεση της χώρας φαίνεται να είναι πιο ανατρεπτικές, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διαμορφώνεται πλαίσιο ευρύτερης συναίνεσης, σε αντίθεση με το κλίμα οξύτητας το οποίο επικράτησε το 1997, όταν ψηφίστηκε το σχέδιο «Καποδίστριας» με το οποίο έγιναν τα πρώτα βήματα για τη συνένωση των δήμων.

Λιγότερο ευοίωνες σε ό,τι αφορά την ευρύτερη πολιτική συναίνεση προδιαγράφονται οι προοπτικές για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς, όπως διαπιστώθηκε στην προ δεκαπενθημέρου σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνούν με την υιοθέτηση του «γερμανικού μοντέλου».

Σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ο οποίος και στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου είχε εκφραστεί θετικά, ο νέος πρόεδρος τής ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται απολύτως αρνητικός προς το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «η εφαρμογή του στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε απόλυτα αρχηγικά μοντέλα και σε ακόμη πιο συγκεντρωτική δομή των κομμάτων» .

Αλλά και στην ελάσσονα αντιπολίτευση εκφράζεται αντίθεση στην κατάτμηση της ελληνικής επικράτειας σε μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες η μάχη θα έχει «δικομματικό χαρακτήρα», αφού μόνον υποψήφιοι των κομμάτων εξουσίας θα έχουν ελπίδες εκλογής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου