ΤΟΠΙΚΑ

Παίρνουν φωτιά οι τιμές των καυσίμων

παίρνουν-φωτιά-οι-τιμές-των-καυσίμων-851206

Και… επισήμως οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει την ανηφόρα στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), η μέση τιμή της αμόλυβδης ήδη ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 1%, στα 1,076 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στην τρίτη υψηλότερη τιμή του τελευταίου διμήνου.
Και, προφανώς, διατηρείται η αυξητική τάση, καθώς το πετρέλαιο έχει αγγίξει και τα 82 δολάρια ανά βαρέλι, με το δολάριο να αποδυναμώνεται, πάντως, σε κάποιο βαθμό στο τελευταίο διήμερο.
Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην 10η θέση των φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν στην 8η θέση…
Πάντως το Υ.Π.Ε.Κ.Α. προέβη και σε δεύτερη επίσημη ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι οι έλεγχοι που διεξήχθησαν από τα ΚΕΔΑΚ τον Δεκέμβριο ήταν κατά 80% περισσότεροι σε ετήσια βάση.
Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα από 21.12.2009 έως και 04.01.2010 συγκροτήθηκαν συνολικά 26 Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία πραγματοποίησαν ελέγχους σε 104 πρατήρια και εξέτασαν επιτόπου 432 δείγματα καυσίμων (βενζινών όλων των τύπων, diesel κίνησης και diesel θέρμανσης).
Την εντατικοποίηση των ελέγχων είχε ζητήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να δοθεί έμφαση όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στα πρατήρια των εθνικών οδικών δικτύων.

Οι έλεγχοι
Κατά τον έλεγχο εξετάστηκε η νομιμότητα της λειτουργίας των υφισταμένων επιχειρήσεων, η ποιότητα των καυσίμων που διαθέτουν στην αγορά (βενζίνες όλων των τύπων, diesel κίνησης και diesel θέρμανσης), κατεγράφησαν μεταξύ άλλων οι ανηρτημένες τιμές πώλησης των καυσίμων, παρελήφθησαν αντίγραφα τιμολογίων και ελέγχθηκε η τήρηση στοιχείων διακίνησης και τιμολόγησης των καυσίμων.
Διενεργήθηκε δειγματοληψία των προϊόντων που διέθεταν τα πρατήρια (285 δείγματα βενζινών και 147 πετρελαίων) και έγινε ανάλυση της ποιότητάς τους με τις συσκευές χημικής ανάλυσης που είναι εγκατεστημένες στα VAN. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επιτόπου έλεγχος για ποιοτική ανίχνευση ιχνηθέτη προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν νοθεία στα ελεγχόμενα καύσιμα.
Επισημαίνεται ότι, κατά τις επιτόπιες αναλύσεις των ΚΕΔΑΚ εξάγονται ενδεικτικά αποτελέσματα της ποιότητας των ελεγχόμενων καυσίμων. Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις περί μη κανονικότητας του τύπου και της ποιότητας των προϊόντων, τα δείγματα αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον επίσημο φυσικοχημικό έλεγχο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Εάν, βάσει των αποτελεσμάτων του Γ.Χ.Κ., επιβεβαιωθεί η μη κανονικότητα των καυσίμων, η ΔΕΔΑΚ εισηγείται την επιβολή σχετικών κυρώσεων.

Κατά τις επιτόπιες αναλύσεις των ΚΕΔΑΚ προέκυψαν ενδείξεις μη κανονικότητας για 3 δείγματα πετρελαίου κίνησης και 1 δείγμα αμόλυβδης βενζίνης 100 RON. Τα δείγματα αυτά εστάλησαν στο Γ.Χ.Κ. για τον επίσημο φυσικοχημικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα δείγματα προϊόντων βρέθηκαν κανονικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου