ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή… στον Ιούλιο του 2012

επιστροφή-στον-ιούλιο-του-2012-252606

«Είμαστε στο σημείο μηδέν για «κόκκινα» δάνεια – πρώτη κατοικία, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς από το Βόλο

Τη θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία μετέφερε χθες στο Βόλο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, ενώ οι δείκτες ανάπτυξης της χώρας έχουν επιστρέψει στον Ιούλιο του 2012 και επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν αντέχουν.

«Τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να κουρευτούν σε αντιστοιχία με τις αντικειμενικές αξίες που έχουν τα ακίνητα σήμερα, ενώ απαραίτητο είναι να εξεταστούν οι δυνατότητες για μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής τους και μείωσης των επιτοκίων δανεισμού τους» είπε ο κ. Καββαθάς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν μπορεί στην Ευρώπη να δανειζόμαστε με μηδενικά επιτόκια και στην Ελλάδα τα επιτόκια δανεισμού να είναι στα ύψη, είτε αυτά είναι στεγαστικά και ιδιαίτερα βέβαια καταναλωτικά είτε είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία πάρθηκαν σε άλλες εποχές με τελείως διαφορετικά δεδομένα».

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι «είναι θέμα καθαρά της κυβέρνησης να δώσει διάρκεια στο Νόμο για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεν μπορεί όταν το εισόδημα έχει εξανεμιστεί μέσα σε αυτά τα χρόνια να καλείται κάποιος να πληρώσει χωρίς να δύναται να το κάνει αυτό και ταυτόχρονα να συζητάμε για πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds στο 30% της αξίας των δανείων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ε.Ε. κ. Ντομπρόβιτς, επισημαίνοντας ότι «έδωσε μία νότα αισιοδοξίας. Θα ήθελα πολύ να συμμεριστώ την αισιοδοξία του αλλά τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση δηλαδή της απώλειας θέσεων εργασίας το επόμενο εξάμηνο όπως και το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Εχουμε γυρίσει όλους τους δείκτες στον Ιούλιο του 2012 και για τη ρευστότητα και για την απασχόληση, τις παραγγελίες, τις επενδύσεις. Αρα, με αυτά τα δεδομένα και με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, την καταστροφή του όποιου κοινωνικού κράτους έχει απομείνει, τη μείωση των συντάξεων λαμβανομένου υπόψη ότι το 53% των ελληνικών νοικοκυριών έχει ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη κάποιου μέλους της οικογένειας ίσως θα ήταν καταστροφικότερο από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, την καθιέρωση υψηλού συντελεστή στην εκπαίδευση από την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά».

Ο ίδιος είπε ότι «το πρόγραμμα αυτό όπως έχει ξεκινήσει από το 2010, δηλαδή το μείγμα πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζεται υπό δυσμενέστερες συνθήκες σε μία καθημαγμένη οικονομία και κοινωνία δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Δεν θέλω να γίνομαι μάντης κακών. Θεωρώ όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανατραπεί η πορεία καθόδου της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Αναφορά έκανε και για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα τονίζοντας ότι «η χώρα δεν είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή. Και πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου έλεγα ότι ενδεχόμενα θα ήταν μία λογική επιβίωση η έξοδο από την ευρωζώνη αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε υποστηριχθεί με πράξεις και ενέργειες τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η χώρα είναι ανέτοιμη. Μία έξοδος από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε μία υποτίμηση νομίσματος της τάξεως του 40%. Αυτό σημαίνει κλείσιμο επιχειρήσεων απώλεια θέσεων εργασίας, ανεργία».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου