ΤΟΠΙΚΑ

Μικρή αναβολή στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

μικρή-αναβολή-στο-πρόγραμμα-σταθερότ-851206

Μικρή αναβολή παίρνει η κατάθεση του προσχεδίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αφού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φοβάται πιθανές διαρροές, οι οποίες θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην ομαλή εφαρμογή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα αναμείνει την επίσκεψη στην Αθήνα του κλιμακίου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Τετάρτη, καθώς και του κλιμακίου του ΔΝΤ την ερχόμενη Παρασκευή.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 15 Ιανουαρίου θα σταλεί άτυπα στις Βρυξέλλες το προσχέδιο για τις τελευταίες παρατηρήσεις και θα κατατεθεί επίσημα ολοκληρωμένο στο τέλος του μήνα.
Το οριστικό σχέδιο θα σταλεί στα τέλη Ιανουαρίου, αφού παρουσιαστεί στις 15 Ιανουαρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο και στις 20 Ιανουαρίου στη Βουλή.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν κανονικά περιθώριο έως τα τέλη Ιανουαρίου να υποβάλουν τα Προγράμματα Σταθερότητας.
Το οριστικό σχέδιο θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα 4ετίας και θα υποβληθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιανουαρίου.
Θα έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα το ότι θα επιδιώκει μεγαλύτερη προσαρμογή το 2010, καθώς έναντι ελλείμματος 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο πήχης θα τεθεί χαμηλότερα στο 8,7%, κάτι που σημαίνει ότι αναζητείται 1 δισ. ευρώ επιπλέον.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) που θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο (400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά.

Αναφορικά με την περικοπή των επιδομάτων κύκλοι του υπ. Οικονομικών διευκρίνισαν ότι θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλή για τα υψηλά εισοδήματα.

Τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και στο Ecofin στις 18 και 19 Ιανουαρίου.
Στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην Κομισιόν το τελικό κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας με εξειδίκευση των μέτρων.
«Υπάρχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε να μας απορρίψουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Πεταλωτής, είναι απολύτως προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της για ανάταξη της οικονομίας, στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ενίσχυση της παιδείας, αναβάθμιση του συστήματος υγείας, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, που αποτελούν άμεση και απαρέγκλιτη προτεραιότητα.

Αναφερόμενος, εξ άλλου, στο φορολογικό σύστημα, τόνισε ότι «στόχος μας δεν είναι απλά ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά ένα δίκαιο, σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει τα φορολογικά βάρη στους πολίτες, με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, που θα επιβραβεύει όσους είναι φορολογικά συνεπείς και δεν θα επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καθυστερήσει την αποστολή του ΠΣΑ, προκειμένου να προληφθούν ενδεχόμενες διαρροές, που θα εγείρουν εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του και προτιμώντας να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του κλιμακίου της Κομισιόν, που έρχεται την Τετάρτη στη χώρα μας, προτού το αποστείλει ατύπως στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι το κλιμάκιο θα υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα από πού θα αντληθούν τα συγκεκριμένα δισ. ευρώ που θα αναφέρει το ΠΣΑ ή πως θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ή ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το ΠΣΑ, στις 20 του ιδίου μήνα θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


«Αναμέναμε στις αρχές Ιανουαρίου»
H Ελλάδα έχει δεσμευτεί να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Ιανουαρίου το πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει η σχετική αξιολόγηση από την Επιτροπή και στη συνέχεια να υποβληθεί το πρόγραμμα για έγκριση στο συμβούλιο ECOFIN, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, Αμέλια Τόρες.
Ειδικότερα, η κ. Τόρες διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας και πως διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών.
Ανέφερε ακόμη ότι αυτή την περίοδο η Επιτροπή προετοιμάζει και το σχέδιο σύστασής της για τον καθορισμό νέων χρονοδιαγραμμάτων για τη διόρθωση του ελλείμματος της Ελλάδας, μετά την αξιολόγηση που έγινε από το Συμβούλιο ECOFIN στις 3 Δεκεμβρίου, ώστε να ληφθεί νέα απόφαση στο Συμβούλιο ΕCOFIN του Φεβρουαρίου.
Η εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια υπενθύμισε ότι με βάση τη σχετική κοινοτική διαδικασία, όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλουν στην Επιτροπή αναθεωρημένα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης και πως η σχετική προθεσμία λήγει στα τέλη Ιανουαρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου