ΤΟΠΙΚΑ

BRAND NAME ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΟ Αργώ όπως… γόνδολα

brand-name-για-το-βολο-αργώ-όπως-γόνδολα-256783

Οταν ακούμε τη λέξη γόνδολα, ο νους ταξιδεύει απευθείας στη Βενετία. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια, όταν η υφήλιος θα ακούει τη λέξη Αργώ, το όνομα να συνδέεται με το λιμάνι εκκίνησης της Αργοναυτικής Εκστρατείας, το Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Brand name μέσω του παγκοσμίως γνωστού μύθου, επιχειρεί να αποκτήσει ο Βόλος. Ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας, Κώστας Χαλέβας, έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια αναγνώρισης της Αργοναυτικής Εκστρατείας ως πολιτιστικής διαδρομής της Ευρώπης, πρόταση που αν ευοδωθεί θα ενταχθεί σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα επιχειρείται η ανάδειξη της Αργοναυτικής Εκστρατείας και ως παγκόσμιας πολιτιστικής διαδρομής από την UNESCO.

Ηδη οι επαφές έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο υπουργείου Πολιτισμού και με τον ΕΟΤ, όπως όμως επισημαίνει ο κ. Χαλέβας, ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος και όπως η Αργώ έπρεπε να ξεπεράσει τις συμπληγάδες, η πρόταση για την ανάδειξη της αργοναυτικής εκστρατείας ως πολιτιστικής διαδρομής θα πρέπει να ξεπεράσει τις σύγχρονες οικονομικές… συμπληγάδες.

Βάση της πρότασης θα αποτελέσει η διπλωματική που εκπόνησε ο κ. Χαλέβας στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό», που παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πολιτιστική διαδρομή

Η πολιτιστική διαδρομή, χαράσσεται στη ρότα που ακολούθησαν οι Αργοναύτες και ως εκ τούτου στο χάρτη περιλαμβάνονται οι σημερινές Γεωργία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Η πολιτιστική διαδρομή περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις στις οποίες στόχος είναι να συμμετέχουν περισσότεροι από 300 νέοι άνθρωποι, καλλιτέχνες που θα ταξιδέψουν με τη νέα Αργώ με αφετηρία το Βόλο, μέσα από επιλεγμένες θαλάσσιες διαδρομές. Η νέα «Αργώ» θα αγκυροβολήσει σε όλα τα λιμάνια των συνεργαζόμενων χωρών και των χωρών από τις οποίες θα περάσει και θα παρουσιάζει πρωτότυπα προγράμματα τέχνης τα οποία θα εμπλέκουν τους νέους όλων των άλλων χωρών σε μια γιορτή της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Η διαδρομή της «Νέας Αργούς» χωρίζεται σε 3 φάσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τους νικητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες αυτές στην επόμενη φάση, καθώς θα περιληφθούν στο πλήρωμα της Αργούς μόλις το πλοίο φτάσει στις αντίστοιχες χώρες. Θα υπάρχουν επίσης παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες και θα προετοιμάσουν τους εκπροσώπους τους

Οι τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πρέπει να απευθύνονται στους νέους 18- 30 ετών, θα έχουν κοινό θέμα τις «θαλάσσιες διαδρομές», θα περιλαμβάνουν διαπολιτιστικές ανταλλαγές και θα παρέχουν ελευθερία της έκφρασης μέσα από διάφορες μορφές τέχνης (ζωγραφική, γραφιστική, τη μουσική, το θέατρο, τη γλυπτική, την ποίηση, τη λογοτεχνία, τα νέα μέσα, κινηματογράφο, video art, animation 3 D, βίντεο κλιπ, κ.λπ.).

Οι νικητές θα προκύπτουν από τις καλλιτεχνικές επιτροπές – τοπικές και εθνικές – κάθε περιοχής, καθώς και από την ψηφοφορία μέσω της ιστοσελίδας το «Ταξίδι της Νέας Αργούς». Ολοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και πάλι κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης του προγράμματος.

Η δεύτερη φάση του ταξιδιού των Αργοναυτών σηματοδοτείται με την επιβίβαση στο πλοίο των πρώτων Αργοναυτών, των εκπροσώπων των διαφόρων τεχνών που προορίζονται να ταξιδέψουν με τις δημιουργίες τους και να διευρύνουν τις συμμετοχές με τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν τις υπόλοιπες χώρες, που εργάζονται εν τω μεταξύ σε κοινά θέματα των δημιουργιών.

Η «Νέα Αργώ» θα φιλοξενήσει τις δημιουργίες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες και θα παρέχει σε επαρκείς χώρους την υποδομή που θα επιτρέψει τη διαδραστική συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών και τη δημιουργία νέων έργων τέχνης που παράγεται από κοινοπραξίες οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην τρίτη φάση του προγράμματος

Σε κάθε λιμάνι κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα παρουσιάσει τους νικητές των τοπικών διαγωνισμών. Επίσης, κάθε χώρα θα οργανώσει εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που η Αργώ θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι καταλήγοντας σε μια «Μεγάλη Πολιτιστική Νεανική Φιέστα» η οποία θα ολοκληρωθεί με το φύτεμα μιας ελιάς, ενώ μέσα από τις οργανωμένες εκθέσεις θα είναι σε θέση να εισαγάγει τις παραδόσεις τους και τις πολιτιστικές εκφράσεις βοηθώντας να γνωριστούν καλύτερα και να σέβονται την μεγάλη τους ποικιλία.

Οι Αργοναύτες επί του σκάφους θα εργαστούν μαζί με τους καλλιτέχνες στις αποβάθρες κάθε χώρας, δημιουργώντας νέα έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε κάθε λιμάνι.

Πριν η «Αργώ» ξεκινήσει από κάθε λιμάνι οι καλλιτεχνικές δημιουργίες (μουσική, τέχνη, λογοτεχνία, κτλ.) που θα προέρχονται από τους εθνικούς αγώνες της κάθε χώρας, θα μεταφέρονται εν πλω με την Αργώ και το πλοίο θα συνεχίσει το ταξίδι με το αρχικό πλήρωμα. Οι κοινές καλλιτεχνικές δημιουργίες – επίσης θα φορτώνονται στο πλοίο και το πλήρωμα θα συνεχίσει το ταξίδι του. Τα έργα που έχουν δημιουργηθεί με τη διαδραστική δραστηριότητα των καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν στην τρίτη φάση του προγράμματος

Μέχρι το τέλος του 2017 και το μεγάλο φινάλε του ταξιδιού, θα εισέλθουμε στην 3η φάση της υλοποίησης του έργου. Θα επιβιβαστούν στην «Αργώ» όλα τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από διαδραστικές και κοινής μεθοδολογίας δραστηριότητες, έρευνα και εκφράσεις με σκοπό την προετοιμασία για το επόμενο ταξίδι.

Οι δημιουργίες θα ταξιδέψουν την επόμενη χρονιά ακολουθώντας μια νέα θαλάσσια διαδρομή, διασχίζοντας ποτάμια από τις συμμετέχουσες χώρες. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με ένα μεγάλο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας, που θα λάβει χώρα σε μία από τις συμμετέχουσες χώρες το καλοκαίρι του 2017.

Η διαδρομή των Αργοναυτών

Σ’ ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Οπως αναφέρεται στη διπλωματική εργασία του Κ. Χαλέβα, η διαδρομή των Αργοναυτών, στην οποία θα βασιστεί η πρόταση, είναι η διαδρομή που περιγράφει ο Απολλώνιος Ρόδιος σύμφωνα με τον οποίο οι Αργοναύτες κατέβηκαν τον ποταμό Φάσι κατά μήκος της νότιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Από εκεί, έπλευσαν ξανά στην Αδριατική κατά μήκος του Δούναβη ποταμού. Από τη Βόρεια Αδριατική οι Αργοναύτες έφτασαν στη Δυτική Μεσόγειο κατά μήκος του Εριδανού, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους μελετητές ως ο ποταμός Πάδος και κατά μήκος του Ροδανού, ο οποίος θεωρείται από τον Τιμάνεο ως το δεύτερο δέλτα του ποταμού Δούναβη. Από εκεί στη συνέχεια οι Αργοναύτες ταξίδεψαν για την Πελοπόννησο, από όπου παρασύρθηκαν προς τη Λιβύη, υποστηρίζοντας έτσι την εκδοχή του Ησιόδου, του Πινδάρου και του Αντίμαχου. Στο τέλος, έφτασαν στη Θεσσαλία μέσω της Κρήτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου