ΤΟΠΙΚΑ

Διακινούν νύχτα τοξικά απόβλητα

διακινούν-νύχτα-τοξικά-απόβλητα-851206

Νυχτερινές μεταφορές τοξικών αποβλήτων από μεγάλη βιομηχανική μονάδα της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου με άγνωστη κατεύθυνση, σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία, σήμανε συναγερμό σε υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Η καταγγελία, συνοδευόμενη με φωτογραφικό υλικό, που δέχθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μόλις πριν από τρεις ημέρες παραθέτει πλήθος στοιχείων για παράνομη έξοδο από τις πύλες του εργοστασίου φορτηγών που μεταφέρουν τόνους «άχρηστου υλικού». Η αντίδραση της αρμόδιας αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσας Οικονόμου ήταν ακαριαία.
Η βιομηχανία τέθηκε σε κλοιό ελεγκτικού μηχανισμού. Χθες το πρωί στη μονάδα βρέθηκαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Γενικού Χημείου του Κράτους, λαμβάνοντας δείγματα και δεσμεύοντας βαρέλια και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν γύρω από το εργοστάσιο, ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και της διαπίστωσης του βάσιμου ή μη της ανώνυμης καταγγελίας.
Το εργοστάσιο φέρεται σε οικόπεδο που νοικιάζει σε απέναντι εργοστάσιο να αποθηκεύει παράνομα την τελευταία τριετία σε σκουριασμένα βαρέλια και πλαστικές δεξαμενές τοξικά απόβλητα.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, τα τοξικά απόβλητα μεταφέρονται με φορτηγά (αναφέρονται ακόμη και αριθμοί των πινακίδων κυκλοφορίας τεσσάρων οχημάτων), με τα οποία εργολάβος, ο οποίος κατονομάζεται, φέρεται χωρίς ειδική άδεια να μεταφέρει τοξικά απόβλητα, άγνωστο πού.
Ο ανώνυμος συντάκτης της καταγγελίας ισχυρίζεται ότι για τα συγκεκριμένα φορτία «εκδίδονται δελτία αποστολής, τα οποία αναγράφουν άχρηστο υλικό». Προτρέπει ωστόσο τις υπηρεσίες να διερευνήσουν τι άχρηστο υλικό είναι, όταν ζυγίζει εννέα ή τέσσερις τόνους και καλεί να εξεταστεί η αναλογία υλικού που προμηθεύεται η εταιρία με τις ποσότητες των τοξικών που πετά, υποστηρίζοντας ότι δεν θα διαπιστωθεί αντιστοιχία.
Ερωτήματα αφήνει και για το αν υπάρχουν πρωτόκολλα καταστροφής από εξειδικευμένη εταιρία και, αν ναι, προτρέπει να ελεγχθεί η γνησιότητά τους.
Επιπλέον καλεί να ελεγχθεί εάν τυχόν παρουσιαστούν πρωτόκολλα καταστροφής και τα δελτία αποστολής.
Η ίδια καταγγελία, με ανώνυμο αποστολέα, ανοίγει προς διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με τα εργατικά ατυχήματα μέσα στο εργοστάσιο.
Η επιστολή, την οποία επίσης παρέλαβε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, αναφέρει ότι δεκάδες εργατικά ατυχήματα παραμένουν «κλεισμένα» στο χώρο του εργοστασίου και με διάφορους τρόπους δεν φτάνουν ποτέ στις υπηρεσίες.
Μάλιστα αναφέρεται περίπτωση εργαζόμενου, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, «του δόθηκε δεκαήμερη έγγραφη άδεια και με παρέμβαση της διοίκησης της εταιρίας στο Κ.Υ. σβήστηκε η καταγραφή από το βιβλίο συμβάντων». Ο συντάκτης της καταγγελίας υποστηρίζει ότι η υπόθεση ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές.
Η Επιθεώρηση καλείται με την καταγγελία να ελέγξει το βιβλίο κίνησης του ασθενοφόρου για την απόδειξη των ισχυρισμών του, καθώς και να ρωτηθούν φύλακες του εργοστασίου που μεταφέρουν εργαζόμενους στο Κ.Υ. και στο Νοσοκομείο Βόλου, αν και όπως υποστηρίζει κυριαρχεί η απειλή των απολύσεων.
Η σοβαρή καταγγελία σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα τέθηκε υπόψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θαν. Παπαδημόπουλου, ο οποίος δήλωσε:
«Εάν όσα υποστηρίζονται στη συγκεκριμένη επιστολή έχουν συμβεί, το θέμα είναι παρά πολύ σοβαρό και χρήζει άμεσης διερεύνησης. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα και να μη δηλώνονται ή να διαγράφονται από το βιβλίο συμβάντων για να αποσιωπηθούν οι όποιες ευθύνες. Εμείς ως ΕΚΒ τη Δευτέρα, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, θα ζητήσουμε επίσημα να γίνει παρέμβαση και εκτενής έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου