ΤΟΠΙΚΑ

“Πρέσιγκ” Παπατόλια στην ΑΓΕΤ

πρέσιγκ-παπατόλια-στην-αγετ-851206

Αναπάντητα παραμένουν τα «ερωτήματα» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας προς την ηγεσία της ΑΓΕΤ Ηρακλής μετά και την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από στελέχη της εταιρίας. Τα ερωτήματα επαναδιατυπώθηκαν από τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια στη συνάντηση που προηγήθηκε με τα στελέχη της τσιμεντοβιομηχανίας κ.κ. Γιάνναρο και Licari, όταν οι τελευταίοι τον επισκέφθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, μία ημέρα πριν παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
«Απαντήστε στα θέματα που σας έβαλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση», κάλεσε τα διευθυντικά στελέχη σε εκείνη τη συνάντηση ο κ. Παπατόλιας.
Στην ουσία, ο νομάρχης έθεσε πάλι τα ζητήματα που συμπεριέλαβε από την πρώτη στιγμή στην ατζέντα διαλόγου με την τσιμεντοβιομηχανία.
Χθες, με βάση τα ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων, έδειξε την έντονη δυσφορία του διότι η ΑΓΕΤ Ηρακλής, όπως σχολίασε, απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε βασικά ζητήματα που έχουν τεθεί και αθέτησε όσα ειπώθηκαν στο γραφείο του το προηγούμενο της συνέντευξης βράδυ.
«Ήταν πολύ συγκεκριμένα τα θέματα που από την πρώτη στιγμή θέσαμε. Σίγουρα η ΑΓΕΤ δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ομως αυτά περιμένουμε τώρα να μας πει;»
Σε αυτή τη συνάντηση ο νομάρχης επέστησε την προσοχή της ΑΓΕΤ στα θέματα της ατζέντας που τέθηκαν από τη νομαρχιακή αρχή, τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας και απασχολούν τους πολίτες.
«Χρέος σας πλέον δεν είναι απλώς να απενοχοποιηθείτε», ήταν τα λόγια του νομάρχη Μαγνησίας, όπως έλεγε χθες, συνομιλώντας με τους κ.κ. Γιάνναρο και Licari. «Είναι να μας πείτε τι κάνετε πια πάνω στα θέματα που σας έχουμε βάλει. Να μας πείτε πλέον στην συνέντευξη αυτή πώς εσείς αντιδράτε στα ερεθίσματα που πήρατε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία και προκάλεσε μεγάλη κινητικότητα. Επομένως μην τοποθετήστε γενικώς και αορίστως. Τοποθετηθείτε στα θέματα που σας βάλαμε.»

Τέσσερα ερωτήματα

Οπως έλεγε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής :

1. Σχετικά με τις δεσμεύσεις για μείωση των ρύπων. Μέσα στο 2007 θα μας δείξετε μια μέτρηση που να λέει ότι τις έχετε μειώσει στο 50%; Αυτό μας υποσχεθήκατε. Θα το κάνετε;
2. Μας είπατε ότι η σύνδεση με το φυσικό αέριο, σε ό,τι αφορά την προθέρμανση του περιστροφικού κλιβάνου, θα γίνει εδώ και τώρα. Τι έγινε τελικά;
3. Για τα θέματα της βιομάζας είπατε ότι μπορείτε να το κάνετε, ανεξάρτητα αν σας βοηθήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή οι δήμοι.
4. Δεσμευτήκατε ότι θα υπάρχει συνεργασία για τη μελέτη της μέτρησης των πηγών ρύπανσης. Οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν επαρκούν αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να κάνει μία πλήρη και αντικειμενική καταγραφή των πηγών ρύπανσης. Θα συμβάλει η εταιρία;
Για το τελευταίο θέμα, ο κ. Παπατόλιας επανέλαβε χθες ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο χαρακτηρίζεται «μη σοβαρή προσπάθεια» και η Νομαρχία έχει ζητήσει τη στήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ σε αυτό το εγχείρημα.
«Λέει η ΑΓΕΤ ότι δίνει 320.000 ευρώ το χρόνο σε συλλόγους και ιδρύματα. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι η Νομαρχία αυτή τη στιγμή δεν έχει να δώσει πάρα πολλά χρήματα για να μπορέσει να κάνει μια τέτοια σοβαρή μελέτη. Μπορεί να γίνει ή με κρατική ενίσχυση ή με άλλου είδους ενίσχυση.
Αν ισχύει η απάντηση των εκπροσώπων της εταιρίας ότι τα χρήματα αυτά μπορεί να τα δώσει για μελέτη, τότε της υποβάλουμε πρόταση να γίνει μια μελέτη καταγραφής ρύπανσης», ανέφερε ο νομάρχης.
Επιπλέον ζήτημα που μπαίνει από τη ΝΑΜ προς την ΑΓΕΤ είναι η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων που χρησιμοποιεί. Η τσιμεντοβιομηχανία θα κληθεί να καταθέσει αναλυτικά τις θέσεις της για το συγκεκριμένο θέμα, με αφορμή τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την οποία σύντομα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει το νομαρχιακό συμβούλιο.
«Μέχρι τότε, όμως, περιμένουμε κάποια βήματα καλής θέλησης από μέρους τους», επισήμανε ο κ. Παπατόλιας και αναφέρθηκε στην καμπάνια ευαισθητοποίησης όσων εμπλέκονται με το θέμα της ΑΓΕΤ, που προγραμματίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
«Η καμπάνια θα απευθύνεται τόσο στα υπουργεία –όπως είπε- στους δήμους, στην ίδια την ΑΓΕΤ για να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν. Για παράδειγμα θέλουμε να επιδιώξουμε συνεργασία και έχουμε μιλήσει σχετικά και με τον δήμαρχο Βόλου για να δούμε πώς επικαιροποιούμε πλέον την ατζέντα που βάλαμε στην πρώτη επίσκεψη της ΑΓΕΤ. Ένα θέμα που ανακύπτει είναι το πώς τα διάφορα συστήματα μέτρησης στην περιοχή εντάσσονται στο εθνικό δίκτυο μέτρησης, του οποίου την ευθύνη την έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και αυτό για να μην αντιφάσκουν μεταξύ τους οι μετρήσεις. Το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και χάρηκα ότι το είχε ήδη προγραμματίσει ο κ. Βούλγαρης.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου