ΤΟΠΙΚΑ

Κοινωνική αντίδραση στο ρατσιστικό εμπρησμό

κοινωνική-αντίδραση-στο-ρατσιστικό-ε-851206

Τα αόρατα πρόσωπα τα οποία κρύβονται πίσω από τις κατά καιρούς ακραίες ξενοφοβικές ενέργειες, με αποκορύφωμα τον εμπρησμό διώροφης κατοικίας δύο νέων ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν πριν από τρία χρόνια στο χωριό, καταγγέλλουν απερίφραστα σύσσωμοι οι κάτοικοι και οι φορείς του Αγίου Λαυρεντίου.

Με κοινή τους ανακοίνωση μετά τη λαϊκή συνέλευση που ακολούθησε τον εμπρησμό, ο οποίος μετέτρεψε σε αποκαΐδια όλη την περιουσία, τα αγαπημένα αντικείμενα και όλα τα εργαλεία της δουλειάς των δύο νέων ενοίκων της κατοικίας, κάτοικοι και φορείς επιβεβαιώνουν πλήρως το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Τ» για μεμονωμένες συμπεριφορές ατόμων που δεν ανέχονται τη διαφορετικότητα, σπέρνουν το φόβο και διασύρουν την προσωπικότητα, την υπόσταση και την αξιοπρέπεια των κατοίκων.
Σαν γροθιά κάτοικοι και φορείς του Αγίου Λαυρεντίου αντέδρασαν ακαριαία μπροστά στο πρωτοφανές περιστατικό και καθιστούν σαφές ότι δεν θα δεχθούν πρακτικές εκφοβισμού και βίας, που διασύρουν την περιοχή τους.
Το χωριό έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν παρόμοιες ξενοφοβικές εκδηλώσεις βίας, μικρότερης όμως έκτασης. Η παράδοση στις φλόγες και η ολοσχερής καταστροφή της κατοικίας μιας 30χρονης ζωγράφου και του συνομήλικου ανθρωπολόγου συγκατοίκου της, ξεχείλισε την αγανάκτηση της τοπικής τους κοινωνίας.
Η πυρκαγιά το βράδυ της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων, που αποδίδεται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε εμπρησμό από πρόθεση, δεν ήταν η πρώτη «επίθεση» που δέχθηκαν οι δύο νέοι. Τους προηγούμενους μήνες το αυτοκίνητό τους είχε κατευθυνθεί σε γκρεμό, ενώ η μηχανή τους βρέθηκε σπασμένη.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες κάτοικοι και φορείς του Αγίου Λαυρεντίου αναφέρουν:
«Στις 26 Δεκεμβρίου 2009 σημειώθηκε πυρκαγιά σε κατοικία του Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου. Το πόρισμα του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέδειξε ότι επρόκειτο για εμπρησμό από πρόθεση.
Στο σπίτι διέμεναν δύο νέοι άνθρωποι, οι οποίοι άφησαν πριν από 3 χρόνια την πόλη και επέλεξαν να εγκατασταθούν στο χωριό μας, θέλοντας να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους. Οι πληγέντες έχασαν όλη τους την περιουσία, αγαπημένα αντικείμενα και όλα τα εργαλεία της δουλειάς τους.
Ως εκ τούτου στις 29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν οι πληγέντες, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, στην οποία καταδικάστηκε συλλογικά και απερίφραστα το γεγονός.
Θα θέλαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρτέμιδας, Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Λαυρεντίου, Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου, Εταιρία Μουσικών Παρεμβάσεων arTree – Μουσικό Χωριό και ευαισθητοποιημένοι πολίτες του τόπου αυτού να καταγγείλουμε απερίφραστα την αποτρόπαιη και εγκληματική αυτή ενέργεια. Επίσης θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε συμπεριφορές που δεν ανέχονται τη διαφορετικότητα, σπέρνουν το φόβο και διασύρουν την προσωπικότητα, την υπόσταση και την αξιοπρέπεια των κατοίκων. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων αυτών σύσσωμοι, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια σε ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο, προκειμένου αυτοί να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή.
Με πρακτικές εκφοβισμού και βίας διασύρεται το όνομα του χωριού και αναιρούνται οι χρόνιες προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε με στόχο να αναδείξουμε τον πολιτιστικό και φυσικό του πλούτο.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου