ΤΟΠΙΚΑ

Ρηματική διακοίνωση εξέδωσε η Αγκυρα

ρηματική-διακοίνωση-εξέδωσε-η-αγκυρα-851206

Ρηματική διακοίνωση με συνημμένη περίληψη του πορίσματος των τουρκικών αρχών για το αεροπορικό επεισόδιο στην Κάρπαθο επέδωσε στην ελληνική πρεσβεία της Αγκυρας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα απέρριψε κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
«Η ελληνική Πρεσβεία αντέκρουσε ως αβάσιμους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και την απόπειρα μετακύλισης των ευθυνών στην ελληνική πλευρά για το τραγικό εκείνο γεγονός. Η ρηματική διακοίνωση απερρίφθη και ως αντιβαίνουσα στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται συνοδεύοντας την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη.
Προσέθεσε επίσης ότι «ο έμπρακτος σεβασμός αυτής της αρχής αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας στοιχείο για την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, που με συνέπεια επιδιώκει η Ελλάδα, αλλά και βασικό προαπαιτούμενο στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος».
Η ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας κοινοποιήθηκε με αφορμή ελληνικό διάβημα, στις 19 Μαρτίου, για παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Στις 23 Μαΐου πέρυσι δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ελλάδας και της Τουρκίας συγκρούστηκαν στον αέρα, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναχαίτισης του τουρκικού αεροσκάφους. Κατά το τραγικό συμβάν έχασε τη ζωή του ο Έλληνας χειριστής, σμηναγός Κώστας Ηλιάκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου