ΤΟΠΙΚΑ

Γη και χρήμα ζητούν από τους Αγχιαλίτες ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

γη-και-χρήμα-ζητούν-από-τους-αγχιαλίτε-262554

Κάτοικοι που έχτισαν νόμιμα τα σπίτια τους καλούνται να δώσουν εισφορές σε γη 1.625 τ.μ. και σε χρήματα 50.000 ευρώ – Αλλοι τάσσονται υπέρ του Γ.Π.Σ.

Εμφύλιος… πόλεμος μεταξύ κατοίκων εξελίσσεται στη Ν. Αγχίαλο με αφορμή το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τέλος του 2015, προκειμένου να μη χάσει ο δήμος Βόλου τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Η επέκταση του οικισμού προς την ανατολική πλευρά της Αγχιάλου, στην περιοχή Στούπι, ευνοεί ιδιοκτήτες εκτάσεων των οποίων η γη θα πάρει υπεραξία, την ίδια ώρα όμως θίγει όσους ήδη έχουν χτίσει τα σπίτια τους με τις νόμιμες διαδικασίες στην περιοχή, καθώς για να γίνει η πολεοδόμηση θα πρέπει να συνεισφέρουν τόσο σε γη όσο και σε χρήμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Η πλειοψηφία των ιδιοκτησιών στη συγκεκριμένη περιοχή αφορά σε εκτάσεις των τεσσάρων στρεμμάτων. Με την εφαρμογή του Γ.Π.Σ. οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δώσουν εισφορά σε γη 1.625 τ.μ. ο καθένας και ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, όπου επικράτησε ένταση. Από το Δήμο τονίστηκε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης της μελέτης έως τέλος του χρόνου προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση.

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για διορθώσεις που απαιτείται να γίνουν στο σχέδιο. Μάλιστα όπως ανέφεραν έχουν παραδοθεί εδώ και ενάμισι χρόνο στο μελετητή, ο οποίος όμως δεν τις συμπεριέλαβε στη μελέτη.

Σύμφωνα με την πρώην αντιδήμαρχο Ν. Αγχιάλου, Ευαγγελία Κρίκου, η μελέτη ξεκινά από λάθος βάση. Ο μελετητής βασίζεται στην εκτίμηση ότι η Ν. Αγχίαλος σε βάθος 30ετίας θα έχει πληθυσμό 18.000 κατοίκων από 5.500 που είναι σήμερα.

«Προβλέπει μείωση των συντελεστών δόμησης, οικιστική ανάπτυξη προς την περιοχή Στούπι, προς τον οικισμό της Νέας Δημητριάδος και τουριστικές εγκαταστάσεις δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ολα αυτά είναι λάθος. Ειδικά στην περιοχή Στούπι όπου έγινε αναδασμός, οι ιδιοκτήτες έδωσαν εισφορές σε γη για τον αναδασμό και τώρα καλούνται να χάσουν τη μισή γη τους και να πληρώσουν επιπλέον 50.000 ευρώ ο καθένας για να γίνει πολεοδόμηση», ανέφερε η κ. Κρίκου.

Στο συμβούλιο μίλησε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, κ. Κ. Τζαερλής, ο οποίος επιτέθηκε προς τους αντιδρώντες. «Εκεί μένουν οι πλούσιοι της Αγχιάλου που έχουν τις βιλάρες τους και δεν θέλουν να πειραχθεί η ιδιοκτησία τους», είπε πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από θιγόμενους. Μάλιστα ένας από τους αντιδρώντες αποκάλεσε «αλήτη» τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση του Γ.Π.Σ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου