ΤΟΠΙΚΑ

Στα… μπλόκα οι έμποροι ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

στα-μπλόκα-οι-έμποροι-σκεψεισ-για-δυ-265774

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα για κινητοποιήσεις

Δυναμικές κινητοποιήσεις με αιχμή το ασφαλιστικό προετοιμάζει ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας, με τον εμπορικό κόσμο να εκτιμά ότι η αγορά οδηγείται σε λουκέτο. Οι σκέψεις για μπλοκάρισμα φορολογικών αρχών, συστράτευση με τους φαρμακοποιούς, όλους τους επαγγελματίες, αλλά και τους… αγρότες διατυπώνονται από ολοένα και περισσότερα μέλη. Η γενική απεργία στις 12 Νοεμβρίου θεωρείται ότι θα είναι μόνο η αρχή των μαχών.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σε Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη της η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας αύριο, Δευτέρα, στις 2.30 το μεσημέρι με κύριο θέμα τις κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος είπε ότι «η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100%, οι ρυθμίσεις συμπυκνώθηκαν και φούσκωσαν, οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ διώκονται ποινικά, ενώ οι πολίτες είναι υπόχρεοι σειράς φορολογικών υποχρεώσεων με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ. Με αυτές τις συνθήκες η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Για τους εμπόρους οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. «Πρέπει να αντιδράσουμε, απλώς μένει να αποφασίσουμε πως θα το πράξουμε αυτό. Θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας και θα συμμετέχουμε στη γενική απεργία στις 12 Νοεμβρίου; Θα καταφύγουμε σε άλλης μορφής διαμαρτυρία με μπλοκάρισμα φορολογικών αρχών; Οποια και να είναι η αντίδραση σίγουρα θα είναι μόνο η αρχή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσέλιος σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Ολοένα και περισσότερα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου προτείνουν συστράτευση του αγώνα. «Να κινητοποιηθούμε με τους αγρότες και να κλείσουμε τη μισή Ελλάδα. Να συντονιστούμε με όλους τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους φαρμακοποιούς», πρόσθεσε.

Η αγορά του Βόλου διέρχεται μία από τις πιο δύσκολες χρονιές από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Ο Οκτώβριος είναι ο δέκατος συνεχής μήνας με σημαντικές απώλειες στο τζίρο. Η χρονιά θεωρείται σχεδόν χαμένη.

«Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την κυβέρνηση για τον ιδιωτικό τομέα. Ο εμπορικός κόσμος είναι οργισμένος και αγανακτισμένος από το πολιτικό σύστημα των τελευταίων χρόνων», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ο εμπορικός κόσμος είναι δυσανασχετημένος, καθώς οι εκλογές τελείωσαν αλλά το κλίμα στην αγορά δεν αποκαταστάθηκε, καθώς η συζήτηση για τα νέα μέτρα δεν σταματά και ρίχνει την ψυχολογία του καταναλωτή.

«Τρομοκρατούν τους καταναλωτές και το εμπόριο συνεχώς, με αποτέλεσμα η αγορά να κινείται για 10ο μήνα με υποτονικούς ρυθμούς. Πλέον το έχουμε πάρει απόφαση. Το 2015 είναι νεκρή χρονιά. Δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν την κατάσταση. Ολο ανακοινώνουν νέα μέτρα όταν και οι ίδιοι δεν είναι αποφασισμένοι τι ακριβώς θα κάνουν», είπε ίδιος.

Ο εμπορικός κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ασφαλιστικό που τον καίει. Οι έμποροι προτείνουν ανάλογα με το τζίρο να πληρώνει κανείς το αντίστοιχο ταμείο. Επιπλέον, να υπάρξει μία χαμηλή κατηγορία ασφάλισης για όλους και πάγωμα των οφειλών για τρία χρόνια.

Η εμπορική αγορά του Βόλου βγήκε τραυματισμένη από τις εκπτώσεις του καλοκαιριού μετά τη δύσκολη περίοδο των capital controls, ενώ κινείται με πεσμένους ρυθμούς πριν αλλά και μετά τις εκλογές.

Η εκπτωτική περίοδος του καλοκαιριού έκλεισε με απώλειες στον τζίρο των καταστημάτων ύψους 40%. Παρά τα οξυμένα προβλήματα, οι εκλογές επέτειναν το δυσμενές κλίμα.

Αντιδρά και η δεύτερη ΟΕΒΕΜ

Να σημειωθεί ότι διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και η δεύτερη Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας με θέμα τις κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρός της Γρηγόρης Μαντάς, που ρωτήθηκε, είπε ότι η Ομοσπονδία περιμένει την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ ώστε να αποφασίσει με τη σειρά της τη μορφή των κινητοποιήσεων.

«Θα συζητήσουμε για τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, θα δούμε τι θα προκύψει από τα νομοσχέδια και θα προτείνουμε κινητοποιήσεις», είπε ο ίδιος.

Οι επαγγελματίες αντιδρούν για τις αλλαγές στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, την υψηλή φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.

«Διαφωνούμε με τον τρόπο που προσπαθούν να εισπράξουν χρήματα. Συνάδελφοι βγαίνουν εκτός ρύθμισης. Υπάρχει μείζον θέμα για πάνω από το 50% των μελών μας. Δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς με τον κίνδυνο ότι θα βγούμε εκτός ρύθμισης. Ευελπιστούμε ότι κάτι θα αλλάξει. Διαφορετικά η αγορά είναι έτοιμη για λουκέτα», κατέληξε.

ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Λουκέτο σε 22 εμπορικά μέσα στο Σεπτέμβριο

Τον περασμένα μήνα άλλα 22 εμπορικά καταστήματα οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Το πρόσημο εγγραφών διαγραφών σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Τα εμπορικά καταστήματα που οδηγήθηκαν σε λουκέτο ήταν 22 έναντι δεκατριών εγγραφών.

Ο εμπορικός τομέας ήταν δεύτερος σε λουκέτα μετά τον τομέα των υπηρεσιών ενώ ακολούθησαν το μεταποιητικό τμήμα και το τουριστικό.

Το σύνολο της αγοράς δέχτηκε βαρύ πλήγμα το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 τα λουκέτα αυξήθηκαν κατά 78,2% όταν ολόκληρο το οχτάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στις διαγραφές των επιχειρήσεων σε σχέση με τις εγγραφές σε ποσοστό 9,3%!

Τη μεγαλύτερη ανατροπή του τριμήνου στην πορεία των επιχειρήσεων κατέγραψε φέτος ο Ιούλιος με αρκετές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε κλείσιμο. Η αύξηση των διαγραφών τον επίμαχο μήνα έναντι των εγγραφών έφτασε στο 51%, όταν τον Ιούνιο ήταν 13,2% και τον Αύγουστο 14%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου