ΤΟΠΙΚΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΑΣ-Παραδομένες στη φθορά του χρόνου

αγροτικεσ-φυλακεσ-κασσαβετειασ-παρα-266322

Επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης

Θάλαμοι που λειτουργούσαν παλαιότερα σαν αποθήκες και στάβλοι και σήμερα φιλοξενούν σε άθλιες συνθήκες εξωτερικούς κρατούμενους, διάδρομοι στην πτέρυγα ανηλίκων που έμειναν επί χρόνια ασοβάτιστοι και χρειάζονται ελαιοχρωματισμό, παράθυρα στο κεντρικό κτίριο ενηλίκων που πάλιωσαν από τη φθορά του χρόνου και χρειάζονται αντικατάσταση για να αερίζουν επαρκώς τα δωμάτια, ενιαία αίθουσα για τη διδασκαλία όλων των μαθητών χωρίς καμία διαμόρφωση για τις τάξεις του Γυμνασίου – Λυκείου.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στις φυλακές Κασσαβέτειας στο Αϊδίνι δεν έχουν γίνει εργασίες βελτίωσης – αναβάθμισης των συνθηκών κράτησης εδώ και δεκαετίες. Οι κρατούμενοι απηύδησαν να περιμένουν το υπουργείο Δικαιοσύνης να εγκρίνει κονδύλι και στο κτίριο ανηλίκων ανέλαβαν πρωτοβουλία και έβαψαν μόνοι τους την πτέρυγα με χρήματα από δωρεές.

Τα προβλήματα όμως σύμφωνα με τον αρχιφύλακα στις Αγροτικές Φυλακές ΑΣΚΑ Κασσαβέτειας Χρήστο Ξυδόπουλο εξακολουθούν να είναι πολλά, αν και οι φυλακές υλοποιούν πρότυπο πρόγραμμα ημιελεύθερης διαβίωσης, μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο και παράγουν σημαντικό έργο.

Οι συνθήκες κράτησης

Οι θάλαμοι εξωτερικών κρατουμένων για ημιελεύθερη διαβίωση χρειάζονται εγκατάσταση καινούργιων ειδών υγιεινής και ελαιοχρωματισμό. Εκεί διαμένουν περίπου 40 κρατούμενοι, δύο άτομα ανά θάλαμο. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι εξωτερικά των θαλάμων και χρήζουν εργασιών ανακαίνισης.

Η πτέρυγα ανηλίκων, η οποία φιλοξενεί περί του 40 κρατούμενους, έχει δύο πτέρυγες και η μία επισκευάστηκε μετά το καλοκαίρι από τους ίδιους τους κρατούμενους. Η δεύτερη πτέρυγα εκτιμάται ότι είναι σε καλή κατάσταση όμως οι διάδρομοι που τις χωρίζουν χρειάζονται οπωσδήποτε ελαιοχρωματισμό καθώς έχουν μείνει ασοβάτιστοι επί χρόνια.

Στο κεντρικό κτίριο των ενηλίκων, που χωρίζεται σε ανατολικό και δυτικό, και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 80 κρατούμενους, απαιτείται να γίνει ελαιοχρωματισμός και αντικατάσταση των παραθύρων. Το κτίριο έχει δέκα θαλάμους στους οποίους μένουν οχτώ κρατούμενοι. Εχουν δικό τους μπάνιο και τουαλέτα. Είναι όμως «παραδομένο» στη φθορά του χρόνου επί δεκαετίες.

Οι εργαζόμενοι στις αγροτικές φυλακές ζήτησαν βοήθεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην τελευταία επίσκεψη του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι θα υπάρξει μέριμνα. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες το κονδύλι δεν έχει ακόμη εγκριθεί, παρά το γεγονός ότι οι φυλακές περιμένουν εδώ και χρόνια την αιτούμενη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Σπουδαίο έργο

Παρά τις άθλιες συνθήκες διδασκαλίας οι φυλακές λειτουργούν με επιτυχία Δημοτικό και Γυμνάσιο σε μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο κέντρο του συγκροτήματος, όπου παρακολουθούν τα μαθήματα όλοι οι ανήλικοι ανεξαρτήτως τάξεων από σύνολο.

Στα σχολεία πηγαίνουν 35 κρατούμενοι από σύνολο 40. Υπάρχει μόνιμος δάσκαλος στις φυλακές για το Δημοτικό, ενώ το Γυμνάσιο λειτουργεί με την ευθύνη του Γυμνασίου Αγχιάλου.

Οι ανήλικοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και πέρυσι πέτυχαν εξαιρετικές επιδόσεις στις εξετάσεις. Με ελάχιστα χρήματα θα είχαν τη δυνατότητα να γίνεται η διδασκαλία τους σε ξεχωριστές αίθουσες. Στις κλειστές φυλακές ανηλίκων υπάρχουν δωμάτια που μπορούν διαμορφωθούν κατάλληλα και να καλύψουν τις ανάγκες. Δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη και οι κρατούμενοι συνεχίζουν να παρακολουθούν μαθήματα σε ενιαίο χώρο.

Εργασία και δημιουργικότητα

Το 90% των κρατουμένων εργάζεται στις αγροτικές φυλακές και με το καινούργιο ευεργέτημα όταν δουλεύεις μία μέρα στους αγρούς να μετράει για τρεις μειώνουν τις ποινές τους σχεδόν κατά το ένα τρίτο, παράγουν επιπλέον σημαντικά αποτελέσματα καθώς έχουν κίνητρα.

Οι φυλακές λειτουργούν φούρνο που καλύπτει τις ανάγκες των κρατουμένων. Με επέκταση της υποδομής και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων προτάθηκε ο φούρνος να καλύπτει τις ανάγκες σε ψωμί όλων των φυλακών όλης της Θεσσαλίας, και της Λάρισας, και των Τρικάλων και του Δομοκού.

Το υπουργείο απάντησε θετικά στο αίτημα όμως προς στιγμήν δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί αν και φούρνος δεν υπάρχει σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα παρά μόνο στην Αθήνα. Μάλιστα, οι κρατούμενοι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ψωμί καθώς παράγουν δικό τους σιτάρι.

Οι αγροτικές φυλακές παράγουν ακόμη καλαμπόκι, ελιές, κηπευτικά, ενώ έχουν δικό τους βουστάσιο και καλύπτουν τις ανάγκες των κρατουμένων. Εκτός από τις αγελάδες, τα πρόβατα, τα γουρούνια που εκτρέφουν, οι φυλακές εισηγούνται τη δημιουργία ορνιθοτροφείου. Δυστυχώς όμως η διάθεση για προσφορά σκοντάφτει στη γραφειοκρατία του υπουργείου.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Μείζον πρόβλημα οι ελλείψεις σε προσωπικό

Οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι κατά το ένα τρίτο που προβλέπουν οι οργανικές θέσεις. Συνολικά εργάζονται 40 άτομα, ενώ σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις θα έπρεπε να είναι 65, με αποτέλεσμα να γίνονται εκπτώσεις στο πρόγραμμα των φυλακών αλλά και θυσίες σε άδειες και ρεπό.

Προσλήψεις δεν έχουν γίνει επί χρόνια, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μειώνεται με τα χρόνια από τις συνταξιοδοτήσεις και το υφιστάμενο να αναγκάζεται να μαζεύει άδειες και ρεπό προκειμένου να φέρει βόλτα το πρόγραμμα της φυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βάρδιες βγαίνουν με δυσκολία, με αποτέλεσμα θυρωρεία και σκοπιές να μένουν αφύλακτα. Στην πρωινή βάρδια απαιτείται να εργάζονται 10 με 11 άτομα, ενώ απασχολούνται έξι με εφτά και στη βραδινή βάρδια απαιτείται να δουλεύουν περί τα 20 άτομα, ενώ απασχολούνται μόνο 12 με 15 άτομα.

Το πρόβλημα εντείνεται τα Σαββατοκύριακα. Οι κρατούμενοι έχουν ένα σωρό εργασίες, με τις οποίες απαιτείται να ασχοληθούν, αλλά υποχρεωτικά τις αφήνουν. Οι εργασίες στις φυλακές σταματούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για την επιτήρηση, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να περιορίζονται στις εσωτερικές εγκαταστάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου