ΤΟΠΙΚΑ

Ολοι ομολογούν το… φαγοπότι της Ζαγοράς!

ολοι-ομολογούν-το-φαγοπότι-της-ζαγορ-851206

Παρακάμπτουν… τη δική τους θητεία και αποδίδουν η μία στην άλλη, η νυν και πρώην νομαρχιακή αρχή, τις ευθύνες για το οδικό έργο της παράκαμψης Ζαγοράς, δαπάνες εκατομμυρίων της οποίας για εργασίες-φάντασμα ερευνά η Εισαγγελία Βόλου, όπως αποκάλυψε ο «Τ».

Μετά τη δήλωση του αντινομάρχη Ηλ. Ξηρακιά, ο οποίος άφηνε αιχμές στην πρώην νομαρχιακή αρχή για τη στάση της να μην «αγγίξει» επί των ημερών της το έργο, αλλά να αφήσει την εργολαβία να σέρνεται χωρίς αποτέλεσμα, χθες απάντηση έδωσε ο πρώην νομάρχης Γιάν. Πρίντζος.

«Είναι έργο διαχρονικά της παράταξης του κ. Ξηρακιά», απάντησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και οι εκτιμήσεις του θέλουν να έχουν ξεκινήσει τα «συντροφικά μαχαιρώματα», προσδίδοντας και πολιτικές πλέον διαστάσεις στο θέμα.

Ο ίδιος σχολιάζοντας τη δήλωση του Ηλ. Ξηρακιά έκανε λόγο για ανεύθυνους ισχυρισμούς, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αποποίηση των ευθυνών της σημερινής νομαρχιακής αρχής, καλώντας τον σε αυτοκριτική για το ότι επί τρία χρόνια δεν μπόρεσε να ετοιμάσει ούτε τη μελέτη για το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου.

Αντίθετα, για τη σημερινή νομαρχιακή αρχή η αδράνεια των προκατόχων της ήταν εκείνη που «πρόσφερε επιχειρήματα για αποστράγγιση του δημοσίου χρήματος», ενώ οι παραλείψεις του παρελθόντος «συνέβαλαν στο να περιέλθει ο θεσμός σε δυσχερή θέση έναντι των συμφερόντων των εργολάβων».

Από την ενημέρωση του κ. Πρίντζου προκύπτει έμμεσα η επιβεβαίωση των διαπιστώσεων των επιθεωρητών και κατά συνέπεια του δημοσιεύματος του «Τ» ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις πληρωμές των εργασιών.

Σύμφωνα με τον πρώην νομάρχη, την εργολαβία που απέτυχε παταγωδώς χειρίστηκε η νομαρχιακή αρχή του Πάνου Σκοτινιώτη.

Το έργο ξεκίνησε με προχειρότητα, αφού ακόμη και τεχνικά έργα που ακολούθησαν συμπληρωματικά για να συγκρατήσουν κατολισθήσεις, αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι δεν ήταν τα κατάλληλα και έπρεπε να ξηλωθούν…

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο από την αρχή κάλεσε την Τεχνική Υπηρεσία σε τελική επιμέτρηση, ώστε να κλείσει η εργολαβία, καθώς οι διεκδικήσεις της αναδόχου εταιρίας και της υπηρεσίας ήταν εκατέρωθεν.

«Δυστυχώς όμως οι μηχανικοί δεν υπέγραφαν την τελική επιμέτρηση. Αλλεπάλληλες φορές τους κάλεσα να κλείσει η εργολαβία. Ειλικρινά δεν μπόρεσα να το καταλάβω την επίμονη άρνησή τους να υπογράψουν την επιμέτρηση από τη στιγμή που είχαν υπογράψει τα πρωτόκολλα των αφανών εργασιών. Αντιμετώπιζα μία αρνητική στάση», εξήγησε ο κ. Πρίντζος.

Με γραπτή αναφορά του ο τότε διευθυντής Τ.Υ. πρότεινε να κληθούν Επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον έλεγχο της εργολαβίας. Ο πρώην νομάρχης διαβίβασε την αναφορά στο υπουργείο και επιθεωρητές μπήκαν στα στοιχεία της εργολαβίας.

Ταυτόχρονα, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συναρμόδια υπουργεία, πείστηκαν το υπόλοιπο της πίστωσης των 700.000 ευρώ να διατεθεί για την πληρωμή των απαλλοτριώσεων, αφού η εργολαβία είχε ξεκινήσει χωρίς αυτές και ο κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες ήταν ορατός.

«Εμείς κάναμε πάρα πολύ σωστά τη δουλειά μας. Αυτό που μπορούσε να γίνει, έγινε με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε ο πρώην νομάρχης.

Απάντηση Απ. Παπατόλια
Σε δήλωση-απάντηση ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας αναφέρει τα εξής:
«Ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί για την παράκαμψη Ζαγοράς και να επιρρίπτει ευθύνες στον προκάτοχό του κ. Σκοτινιώτη για κακοδιαχείριση είναι ο κ. Πρίντζος.

Ο τέως Νομάρχης έχει βαρύτατες ευθύνες για τις δυσμενείς εξελίξεις, αφού δεν φρόντισε ή δεν τόλμησε να πράξει επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια αυτό που επιτάσσει ο Νόμος και διεκπεραίωσε από την πρώτη στιγμή η παρούσα Νομαρχιακή Αρχή: να κινήσει δηλαδή τις νόμιμες διαδικασίες, αφενός για την παραλαβή του έργου και αφετέρου για την έγκριση ή μη του ανακεφαλαιωτικού πίνακα που το συνοδεύει.

Με την αδράνεια του όχι μόνον δεν θωράκισε το έργο και δεν ενίσχυσε την προοπτική της ένταξής του στο ΠΕΠ, αλλά πρόσφερε επιχειρήματα σε όλους εκείνους που ζημίωσαν το συμφέρον του Νομού και αποστράγγισαν το δημόσιο χρήμα.

Αντί λοιπόν να παριστάνει κατόπιν εορτής τον τιμητή της προγενέστερής του Νομαρχιακής Αρχής, θα ήταν προτιμότερο να κάνει την αυτοκριτική του για τις αδυναμίες και τις παραλείψεις του, οι οποίες συνέβαλαν στο να περιέλθει σε δυσχερή θέση ο θεσμός της Νομαρχίας έναντι των συμφερόντων των εργολάβων.»

Σε δήλωσή του ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς αναφέρει: «Η εκκαθάριση και η παραλαβή της 1ης εργολαβίας και η επανένταξη του έργου της παράκαμψης Ζαγοράς στο 3ο ΚΠΣ θα έπρεπε να είχε γίνει από τον πρώτο χρόνο της θητείας του κ. Πρίντζου. Δεν το έκανε επί τέσσερα χρόνια. Τώρα αναζητεί υπευθύνους στις παρατάξεις. Τα έργα και το δημόσιο συμφέρον, κ. Νομάρχα, δεν έχουν παρατάξεις. Είναι υποχρέωση των αιρετών αρχών της πολιτείας.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου