ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρίες για τις νέες ρυθμίσεις

διαμαρτυρίες-για-τις-νέες-ρυθμίσεις-271724

Μερικά 24ωρα μετρά η ανοιχτή η εφαρμογή του Taxis για τις ρυθμίσεις οφειλών στην Εφορία, με τις τροποποιημένες δόσεις και τα πρώτα παράπονα διατυπώθηκαν. Φορολογούμενη διαπίστωσε ότι υπολογίστηκε στις δόσεις της τόκος, ενώ ανήκει σε ειδική κατηγορία και θα έπρεπε να απαλλάσσεται, ενώ οφειλέτες με μικρά ποσά διαμαρτυρήθηκαν ότι η αύξηση των δόσεων, τους βγάζει εκτός προϋπολογισμού.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Αν και η εφαρμογή με τις αλλαγές άνοιξε προχθές Δευτέρα και ως εκ τούτου ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα αν παρατηρούνται διασταυρωμένα προβλήματα με την αλλαγή των δεδομένων, ωστόσο οι πρώτες παρατηρήσεις έγιναν.

Από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών, αναφέρθηκε περίπτωση ασφαλισμένης, που δεν είναι επαγγελματίας, το χρέος της είναι κάτω από το 50% του εισοδήματός της και δεν έχει μεγάλη περιουσία, η οποία διαπίστωσε ότι υπολογίστηκε στις δόσεις της τόκος, ενώ θα έπρεπε να απαλλάσσεται.

Η υπόθεση ερευνάται αν όντως έχει έτσι ή αν στη διαμόρφωση των δόσεων έπαιξαν ρόλο άλλοι παράγοντες που αύξησαν το ποσό. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι η ασφαλισμένη πληροί τις προϋποθέσεις και γι’ αυτό θα πρέπει να εξαιρείται από τον τόκο.

Αδυνατούν να καλύψουν τις νέες δόσεις

Στο μεταξύ, στην Εφορία Νέας Ιωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαμαρτυρίες από φορολογούμενους ότι τα ποσά των δόσεων που σχηματίστηκαν δεν μπορούν να τα καλύψουν. Τουλάχιστον πέντε – δέκα φορολογούμενοι που ενημερώθηκαν για την αλλαγή των ρυθμίσεών τους έσπευσαν να διατυπώσουν παράπονα.

Πρόκειται για φορολογούμενους με μικρές οφειλές, οι οποίοι ωστόσο έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους και αν με το παλαιό καθεστώς είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δόσεις τους, με το νέο οι αλλαγές δεν μπορούν να καλυφθούν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μικρές διαφορές ποσών.
Μεγάλο, την ίδια ώρα, ήταν χθες το ενδιαφέρον για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Τόσο στο Σύλλογο Λογιστών Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών, όσο και προς τις Εφορίες μεγάλος όγκος φορολογούμενων απευθύνονταν για να ενημερωθούν αν τα εκκαθαριστικά εκδόθηκαν.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Λογιστών Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η διαδικασία φαίνεται ότι καθυστερεί.
«Συνταξιούχοι τηλεφωνούν και ζητούν να ενημερωθούν. Μέχρι και σήμερα εκκαθάριση δεν έγινε. Ας ελπίσουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να υπάρχει το περιθώριο χρόνου μέχρι τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και να μπορούν να τις καλύψουν χωρίς ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και ταλαιπωρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, ο ίδιος είπε ότι αυτή έχει ολοκληρωθεί και απομένουν να διεκπεραιωθούν ειδικές μόνο κατηγορίες. Για τις περιπτώσεις επιστροφής φόρων αυτές γίνονται με το σταγονόμετρο. «Σε κάθε περίπτωση είτε θα κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό, είτε θα συμψηφιστούν με άλλες υποχρεώσεις όπως με τον ΕΝΦΙΑ», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου