ΤΟΠΙΚΑ

Λογοτεχνικό ημερολόγιο για το Βασίλη Αναγνωστόπουλο

λογοτεχνικό-ημερολόγιο-για-το-βασίλη-851206

Αφιερωμένο στον πανεπιστημιακό και λογοτέχνη Βασίλη Αναγνωστόπουλο είναι το φετινό ημερολόγιο που εξέδωσε το 1ο Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός». Το λογοτεχνικό ημερολόγιο του 2010, που υλοποιήθηκε με την αρωγή της ΕΚΠΟΛ-ΝΑΜ, σκιαγραφεί με πολύ συναίσθημα την προσφορά του κ. Αναγνωστόπουλου, ο οποίος είναι ακούραστος εργάτης του λόγου και της γνώσης. Ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στον Αγιο Γεώργιο Δομοκού, σπούδασε με υποτροφία Κλασική Φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Γερμανία. Καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δίδαξε από το 1989 έως το 2008, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Εχει κατευθύνει την δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και την μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με την λαϊκή παράδοση και γλώσσα.
Στις σελίδες του ημερολογίου καταγράφεται ο πλούτος της γνώσης και του έργου του κ. Αναγνωστόπουλου, καθώς και οι εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει επί σειρά ετών φίλοι και συνεργάτες του. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνης υπογραμμίζει την «σεμνότητα, την καλοσύνη του και την διάθεση συνεργασίας με όλους», η αντινομάρχης κ. Οικονόμου κάνει λόγο για «μια χαρισματική προσωπικότητα» χαρακτηρίζοντάς τον «πολυσχιδή, πολυγραφότατο και πολυτάλαντο». Ο δήμαρχος Πορταριάς κ. Κοντορίζος τονίζει ότι «είναι σεμνός, δοσμένος στο όραμά του, δημιουργικός, με απέραντη αγάπη για τον απλό άνθρωπο».
Ο λαογράφος κ. Λιάπης δηλώνει «βαθιά εντυπωσιασμένος από την πνευματικότητα, το ήθος και την ανθρωπιά του ξεχωριστού αυτού πνευματικού δημιουργού», ενώ η Αγγελική Βαρελά υπογραμμίζει μεταξύ άλλων «ο Βασίλης στη σκέψη μου είναι ακόμα ένα παιδί που είχε για αγαπημένη γωνιά στο πατρικό σπίτι το παραθυράκι με τα λευκά κουρτινάκια, απ’ όπου επόπτευε τα άγρια δρώμενα του εμφυλίου πολέμου».
Οι επί σειρά ετών συνεργάτες του Τασούλα Τσιλιμένη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώτα Κούγιαλη, συγγραφέας, η Νατάσα Σαρακατσάνη, ο Παναγιώτης Μανδράκης, φιλόλογος Μ.Δ, καταγράφουν επίσης από καρδιάς, σκέψεις για έναν πνευματικό άνθρωπο «ο οποίος την λαμπρή καριέρα του στο Πανεπιστήμιο, στη συγγραφική του δραστηριότητα, στην ουσιαστική συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλίας και όχι μόνο, τα οφείλει στην εργατικότητά του, στην επιμονή και υπομονή του, στον ακούραστο χαρακτήρα του και κυρίως, στην προνοητικότητα και την οργανωτικότητα που τον διακρίνει».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου