ΤΟΠΙΚΑ

Ακόμα είμαστε στο… τσιγάρισμα

ακόμα-είμαστε-στο-τσιγάρισμα-851206

Μαμαλάκης βέβαια δεν είμαι αλλά ένα στιφάδο, ένα φρικασέ, ένα κοκκινιστούλι, τα φέρνω βόλτα.
Και όπως κάθε άνθρωπος που ξέρει να μαγειρεύει, γνωρίζω πολύ καλά ότι το τσιγάρισμα, για να ροδίσουν και να μην “αρπάξουν” και καρβουνιάσουν τα υλικά, δεν γίνεται με τη φωτιά στο φόρτε της. Θέλει το χρόνο του.
Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε ως χώρα στην κατσαρόλα της διεθνούς κουζίνας και μας τσιγαρίζουν. Ανάψανε στο φουλ και τα δυο “μπεκ”, από τη μια η Fitch και από την άλλη η Standard & Poors που ρίξανε την πιστοληπτική ικανότητα μας από το Α+ στο ΒΒΒ+, πηδώντας δυο κατηγορίες. Αν κάνει το ίδιο και η Moodys το… έδεσμα “ελληνική οικονομία” θα καεί. Αλλά το καμένο πιάτο
θα είναι ζημιά και για τους διεθνείς… καλοφαγάδες.
Διότι αν μας υποβαθμίσει κατά δύο θέσεις και η Moodys, τότε τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να μπορούν να σηκώνουν ρευστό οι ελληνικές τράπεζες.
Αλλά αυτό, εκτός από εμάς, θα δημιουργήσει πρόβλημα και σε όλους εκείνους που έχουν ως τώρα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Όπως για παράδειγμα στους Γερμανούς επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ελληνικά χαρτιά ύψους 180 δισεκατομμυρίων.
Πού καταντήσαμε…
Εκεί που ακούγαμε μεγάλα λόγια για την “ισχυρή Ελλάδα” που έχει “πρωταγωνιστικό ρόλο”, ιδίως στα Βαλκάνια, να επιστρέφουμε σε καθεστώς ψωροκώσταινας, που ικετεύει τους δανειστές, τους λογιστές και τους κλητήρες τους, να δείξουν λίγη κατανόηση. Έχοντας ως μόνη ελπίδα να μας αφήσουν στη διαδικασία του τσιγαρίσματος.
Οι χώρες, ως… ακίνητη περιουσία, ως εδάφη, δεν κατάσχονται. Απαλλοτριώνονται όμως οι άυλες αξίες, τα όνειρα, οι ελπίδες, τα δίκαια και οι διεκδικήσεις, όταν οι χώρες καθίστανται αναξιόπιστες και καταχρεωμένες, όταν τα “golden boys” του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος τις αντιμετωπίζουν ως κακομοιριασμένους “losers”.
Μπορεί και να μη το κάψουν το φαΐ, επειδή αν το κάνουν θα χάσουν και άλλοι, εκτός από μας. Εμείς όμως έχοντας περάσει στη θέση “το πρόβλημα Ελλάδα”, όπως μας αποκαλούν οι εταίροι μας, έχουμε ήδη χάσει τη δυνατότητα, όχι να πρωταγωνιστούμε στις εξελίξεις, αλλά να έχουμε ισχυρό λόγο στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων.
Αν αυτό δεν συνιστά φαλκίδευση της εθνικής μας κυριαρχίας, τότε ούτε από μαγειρική ούτε από πολιτική “κατέχω πράμα”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου