ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλία κατά του υποσιτισμού

πρωτοβουλία-κατά-του-υποσιτισμού-279499

Αμεση δράση για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού 16 μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ανέλαβε η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να χορηγεί καθημερινά στους 16 μαθητές του σχολείου από μία φιάλη φρέσκου γάλακτος, ενώ σήμερα, στις 10 το πρωί, εκπρόσωπος της τοπικής επιχείρησης θα παραδώσει 16 διατακτικές των 50 ευρώ, τις οποίες οι μαθητές και οι οικογένειές τους θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν σε super market για την προμήθεια τροφίμων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πριν προλάβει να αντιδράσει η Πολιτεία, η ΕΒΟΛ ανέλαβε πρώτη δράση. Η δημοσιοποίηση του προβλήματος από το Διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Σωκράτη Σαβελίδη, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της τοπικής βιομηχανίας, που αποφάσισε να ενισχύσει με γάλα αλλά και χρήματα για την αγορά τροφίμων τους 16 μαθητές του σχολείου, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Καθηγητές και διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, έχουν καταγράψει εικόνες μαθητών να περιμένουν στο κυλικείο να αγοράσουν οι συμμαθητές τους το κολατσιό τους, ζητώντας οι ίδιοι ό,τι περισσεύει, άλλους να δανείζονται από τους καθηγητές τους για να μπορέσουν να αγοράσουν μία τυρόπιτα, ακόμη και γονείς να απευθύνονται στους καθηγητές εξηγώντας τους τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναζητώντας μέσα από προγράμματα να διασφαλίσουν το κολατσιό για τα παιδιά τους. Πέρυσι ένας μαθητής λιποθύμησε στο σχολείο, επειδή είχε να φάει 3 ημέρες.

Μπροστά στο φαινόμενο, η διεύθυνση δεν έμεινε απαθής. Με επιστολή της προς το Δήμο Βόλου, ζητούσε την επιχορήγηση του σχολείου με το ποσό των 3.200 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να εξασφαλιστεί το κολατσιό στους 16 μαθητές που δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι από το σχολικό κυλικείο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, άμεσα επικοινώνησαν μαζί του τόσο η αντιδήμαρχος παιδείας, Γεωργία Τοκαλή – Μποντού, όσο και ο αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας Τάσος Μπατζιάκας για να ενημερωθούν και να μπορέσουν να καταθέσουν πρόταση προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο, άμεση λύση στο πρόβλημα από σήμερα κιόλας ανέλαβε να δώσει η ΕΒΟΛ, με τη χορήγηση γάλακτος αλλά και τη διάθεση διατακτικών.

Καταγραφή του προβλήματος σε όλα τα σχολεία

Το πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών σε σχολεία και της Μαγνησίας δεν συνιστά πρωτόγνωρο φαινόμενο. Σε μερικές δεκάδες ανέρχονται τα περιστατικά μαθητών στα σχολεία του νομού που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν το κολατσιό τους.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκη «εδώ και δύο χρόνια η διεύθυνση ζητά από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να καταγράφουν με διακριτικότητα τα παιδιά που υποσιτίζονται, προκειμένου να δίνονται λύσεις. Για φέτος δεν έγινε ανάλογη καταγραφή. Είναι όμως θέμα χρόνου να συνεργαστούμε με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για τον τρόπο που θα κινηθούμε την τρέχουσα σχολική χρονιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου