ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς Δ.Σ. το Νοσοκομείο Βόλου

χωρίς-δ-σ-το-νοσοκομείο-βόλου-282296

Στον αέρα βρίσκεται κυριολεκτικά για ένα καθαρά γραφειοκρατικής φύσης πρόβλημα το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου

Από τις 22 Σεπτεμβρίου έχει προκύψει θέμα της νομιμότητας σύγκλησης του Διοικητικού του Συμβουλίου, το οποίο διαχειρίζεται τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που αφορούν το χώρο (διαγωνισμοί, συμβάσεις, προμήθειες, υπηρεσιακές μεταβολές προσωπικού κλπ.).

Ακόμα και απλά θέματα προμήθειας αναλώσιμου υλικού περνούν μέσα από το όργανο που βρίσκεται σε αδυναμία συνεδρίασης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Το πρόβλημα προκλήθηκε λόγω της μετακίνησης του διοικητή Κώστα Καραμπάτσα στο τιμόνι των δύο νοσοκομείων της Λάρισας στις 22 Ιουνίου, με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή, αφήνοντας τη θέση του διοικητή του Γ.Ν. Βόλου που κατείχε από τον Αύγουστο του 2013 ως τότε, για να πάρει τη θέση του παραιτηθέντος κ.Αθ. Μητσιού.

Πού έγκειται το πρόβλημα; Σύμφωνα με το Ν.2690/99 προβλέπεται για τα Συλλογικά Οργανα Διοίκησης ότι: « Το συλλογικό όργανο μπορεί να λειτουργήσει, όχι όμως πέρα από ένα τρίμηνο, αν κάποιο από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία».

Το τρίμηνο αυτό για την αντικατάσταση του Κ. Καραμπάτσα εξέπνευσε στις 22 Σεπτεμβρίου και από τότε το Δ.Σ. του Γ.Ν. Βόλου είναι μετέωρο. Υπενθυμίζεται ότι χρέη Διοικητή στο «Αχιλλοπούλειο» εκτελεί ο κ. Χαραλ. Μπαλής, αναπληρωτής διοικητής του ιδρύματος, που επί τρίμηνο αναπληρώνει νόμιμα τον Κ.Καραμπάτσα ως πρόεδρος του Δ.Σ., ενώ παράλληλα τη θέση του κ. Μπαλή ως αντιπροέδρου καλύπτει η διοικητική διευθύντρια Μ. Κάρτου, όπως είχε οριστεί στο αρχικό ΦΕΚ συγκρότησης του συλλογικού οργάνου διοίκησης του νοσοκομείου.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι ανάλογο πρόβλημα έχουν και τα νοσοκομεία της Λάρισας και μάλιστα περισσότερο διάστημα, καθώς εκεί δεν αντικαταστάθηκε η παραιτηθείσα Βολιώτισσα αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Εύη Αδαμάκη-Τζαβέλλα!

Να τονιστεί επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ στη Λάρισα και την ανάγκη να «τρέξουν» γρήγορα τα υπόλοιπα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο Διοικητής της ΥΠΕ Νεστ.Αντωνίου, ο Διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας Κων. Καραμπάτσας και άλλοι, αναφέρθηκαν στο επείγον θέμα των ΔΣ.

Πως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου είχε έγκαιρα προβλέψει τα ζητήματα που θα προέκυπταν με τη νόμιμη σύνθεση του Δ.Σ. και πριν τη λήξη του τριμήνου στις 22/9, στάλθηκαν υπομνήματα στην 5η ΥΠΕ και στο Υπ. Υγείας ώστε μέσα στα χρονικά περιθώρια να βρεθεί λύση καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο Βόλου αλλά και διοικήσεις Υγειονομικών μονάδων στην υπόλοιπη επικράτεια όπου είχαμε μετακινήσεις Διοικητών.

Μέχρι σήμερα, ούτε απάντηση δόθηκε στο υπόμνημα, ούτε κάποια ενέργεια έγινε παρά μόνο δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου με νομοθετική παρέμβαση η οποία θα αίρει το ανώτατο όριο των τριών μηνών στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και θα παρέχεται, πέραν του τριμήνου η δυνατότητα συνεδρίασης των Δ.Σ. με ελλιπή σύνθεση.

Επίσης η Διοίκηση Μπαλλή, στην τελευταία συνεδρίαση πριν την 22α Σεπτεμβρίου 2015, συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη θέματα που θα μπορούσαν να απασχολήσουν επόμενη συνεδρίαση ενώ ενέκρινες και διάφορες προμήθειες ώστε και σε ενδεχόμενη μεγάλη καθυστέρηση αποκατάστασης της κανονικότητας του ΔΣ, το Νοσοκομείο Βόλου να μην ξεμείνει από αναλώσιμα και υλικά.

Να θυμίσουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να προβεί σε γενικευμένη αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων διοικήσεων των νοσοκομείων της χώρας και να διορίσει νέες διοικήσεις όπου κριθεί αναγκαίο. Είναι αδύνατο βέβαια μέχρι τότε να γίνονται συμβούλια στο νοσοκομείο του Βόλου, γιατί η όποια απόφασή τους προσβάλλεται και καταρρίπτεται εύκολα σε δικαστικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα μπορεί να είναι δύσκολο να νικηθεί το τέρας της αδράνειας και της γραφειοκρατίας, ωστόσο η «τυφλή» δικαιοσύνη μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα με απίστευτη ευκολία, ακόμη κι αν ένα νοσηλευτικό ίδρυμα δεν μπορεί να προμηθευτεί ακόμη και γάζες ή σύριγγες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου