ΤΟΠΙΚΑ

Απινιδωτής στην πρώην Νομαρχία, που μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές

απινιδωτής-στην-πρώην-νομαρχία-που-μπ-283609

Απινιδωτής στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας στο Βόλο και εκπαιδευμένοι χρήστες του, υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, αποτελούν την έμπρακτη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην προσπάθεια διαρκούς ευαισθητοποίησης για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Στηρίζοντας τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα με αφορμή την πανευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή αλλά και την ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς στις 16 Οκτωβρίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προμηθεύεται με πέντε φορητούς απινιδωτές, έναν για κάθε κτίριο των υπηρεσιών της σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα κι έναν στο νέο κτίριο της περιφέρειας στη Λάρισα, προκειμένου με την κατάλληλη εκπαίδευση ανθρωπίνου δυναμικού, να δοθεί – εφόσον χρειαστεί – πολύτιμη βοήθεια που μπορεί να σώζει ανθρώπινες ζωές.

Στο πλαίσιο των δράσεων που θα λάβουν χώρα σε όλη τη Θεσσαλία για την ερχόμενη εβδομάδα μέσα από τη συνεργασία πλειάδας φορέων, δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας και στο περιθώριό της, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίδειξη καρδιακής αναζωογόνησης από στελέχη της Ελληνικής Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα θα υποστούν εξωνοσοκομειακά καρδιακή ανακοπή. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, στο δρόμο, στη δουλειά, στην άθληση κ.λ.π. Περίπου ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από παραβρισκόμενους πολίτες αυξάνει έως τρεις φορές την επιβίωση. Σε χώρες με εξαιρετικά ποσοστά καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από περαστικούς τα ποσοστά επιβίωσης φτάνουν στο 40%.

Στόχος είναι να εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε μεγάλες μονάδες όπου εργάζονται πολλοί, σε γυμναστήρια, σε ξενοδοχεία κ.λπ.) και να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε στρατηγικά σημεία.

Στις δράσεις συνεργάζονται: Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ο ιατρικός σύλλογος Λάρισας, ο ιατρικός σύλλογος Καρδίτσας, οι δήμοι Τρικκαίων, Λαρισαίων, Βόλου, Καρδίτσας και Καλαμπάκας, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο Βόλου, η σχολή ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φοιτητές ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Θεσσαλίας (HELMSIC).

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε πως: «γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μας ενόψει τις 16ης Οκτωβρίου που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που μπορούν να σώσουν ζωές. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες αλλά και να πω ότι εμείς ήδη ως Περιφέρεια προμηθευόμαστε πέντε απινιδωτές -μετά από αίτημα και του Συλλόγου Εργαζομένων- που θα έχουμε στα πέντε κτίρια μας που βρίσκονται και στο κέντρο της πόλης και μπορούν να σώσουν ζωές. Εκεί θα γίνει η εκπαίδευση, ούτως ώστε -αχρείαστα να είναι- αλλά όταν χρειαστούν, να μπορέσουν και να σώσουν ζωές.

Η εκπρόσωπος Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας κ. Ελένη Πολύζου ανέφερε στην ίδια εκδήλωση πως: «η εβδομάδα από 12 έως 18 Οκτωβρίου είναι η πανευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή. Σε όλη την Ευρώπη θα γίνουν εκδηλώσεις και εκπαιδεύσεις στο κρίσιμο ζήτημα της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Ακόμη και σήμερα ο θάνατος μετά από καρδιακή ανακοπή είναι αποδεκτός κανόνας όχι μόνον για τους πολίτες αλλά και για τους υγειονομικούς. Η καρδιακή ανακοπή όμως είναι μία αιτία που προκαλεί το θάνατο, πολλοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με κατάλληλες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, το πρώτο και το σημαντικότερο είναι η άμεση δράση των πολιτών. Απαιτείται λοιπόν η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σε όλη τη Θεσσαλία, οργανώνεται ημερίδα στο Βόλο την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. με περισσότερες λεπτομέρειες για το χώρο και το πρόγραμμα της εκδήλωσης να ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου