ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοφανές κρούσμα ρατσισμού σε σχολείο του Βόλου

πρωτοφανές-κρούσμα-ρατσισμού-σε-σχολ-851206

Πρωτοφανής υπόθεση ρατσισμού στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου. Μαθητές, αγνοώντας τους θρησκευτικούς κανόνες που διέπουν τις ανάγκες ενός συμμαθητή τους βουλγαρικής καταγωγής που είναι μουσουλμάνος, τον διέσυραν στο σχολείο, αποδίδοντάς του υβριστικά παρατσούκλια που έθιγαν τον ανδρισμό του.
Τα περιπαικτικά σχόλια των συμμαθητών του έπεσαν στην αντίληψη των καθηγητών με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν αρχικά δύο μαθήτριες με αποβολή από το σχολείο. Το θέμα ωστόσο πήρε διαστάσεις, αφού «έγινε βούκινο» και στο διπλανό σχολείο, με αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα ο Βούλγαρος μαθητής να έρθει στα χέρια με συμμαθητή του. Χωρίς καν να απολογηθεί επειδή χειροδίκησε «αποζημιώθηκε για τις προσβολές που εισέπραξε με αποβολή»!!!
Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου οι συμμαθητές ενός 13χρονου μαθητή βουλγαρικής καταγωγής, που είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, έμαθαν ότι ο μαθητής της πρώτης Γυμνασίου έχει κάνει περιτομή, όπως επιβάλλει το Κοράνι. Συμμαθητές και συμμαθήτριές του άρχισαν να περιπαίζουν το παιδί, διαδίδοντας διάφορα κακόβουλα στο σχολείο για το συμμαθητή τους.
Εξαιτίας του θορύβου που δημιουργήθηκε, η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου απέβαλε δύο μαθήτριες που θεωρήθηκαν «υπεύθυνες» για τα όσα διαδίδονταν. Και ενώ όλοι θεώρησαν ότι το θέμα θα λήξει εκεί, οι φήμες άρχισαν να διαδίδονται και στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου που στεγάζεται.
Η καθημερινότητα του μικρού Βούλγαρου μαθητή έγινε «κόλαση» για δύο περίπου εβδομάδες, αφού τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από μία εβδομάδα ο 13χρονος μαθητής αγανακτισμένος χειροδίκησε σε μαθητή του 8ου Γυμνασίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στο σχολείο.
Ο σύλλογος καθηγητών του 2ου Γυμνασίου συνεδρίασε και με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν να καλέσει σε απολογία το Βούλγαρο μαθητή για να ακούσει τις απόψεις του, πήρε απόφαση να τον αποβάλλει, τιμωρώντας τον έτσι γιατί επιτέθηκε στο συμμαθητή του. Με την απόφαση διαφώνησαν ορισμένοι καθηγητές, αλλά με την αρχή της πλειοψηφίας ο μαθητής που λοιδορούνταν επί μέρες από συμμαθητές του «είδε την πόρτα της εξόδου».
Το θέμα αποκαλύφθηκε χθες, όταν το Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών εξέδωσε ανακοίνωση για να εκφράσει την ανησυχία του με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός καθώς η σημερινή μέρα -18 του Δεκέμβρη- είναι αφιερωμένη στους μετανάστες. «Τα κρούσματα θα αυξάνονται δυστυχώς και πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα, τονίζει το Π.Α.ΜΕ. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πλέον μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αποδοχή του άλλου είναι δείγμα πολιτισμού και ανάγκη, αν θέλουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με τους συμπολίτες μας μετανάστες.»
Καλεί τέλος τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρούν εν θερμώ σε εφαρμογή
αναχρονιστικών και αντιπαιδαγωγικών κανονισμών που αφορούν στη διαχείριση τόσο σύνθετων
καταστάσεων, για την αντιμετώπιση των οποίων δεν φρόντισε η πολιτεία να θωρακίσει την εκπαίδευση και επισημαίνει την αδήριτη ανάγκη για ενημέρωση και επιμόρφωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας σε θέματα διαχείρισης εφήβων και ρατσισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου