ΤΟΠΙΚΑ

Κακοποίηση σκύλου στην παραλία

κακοποίηση-σκύλου-στην-παραλία-284524

Αντιμέτωπη με την αντίληψη που επικρατεί σε ιδιοκτήτες ζώων «Δικό μου είναι και το κάνω ό,τι θέλω κι έχω την ευθύνη», βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην παραλία του Βόλου, ομάδα συμπολιτών – θαμώνων παραλιακής καφετέριας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Συμπολίτες έμειναν άφωνοι όταν είδαν νεαρό με ένα λυκόσκυλο να κάνουν περίπατο στην Αργοναυτών και ξαφνικά τον ιδιοκτήτη να φωνάζει στο ζώο και στη συνέχεια να αρχίσει να το χτυπάει με γροθιές στην πλάτη.

Ενας από τους πελάτες της καφετέριας δεν περιορίστηκε σε αποδοκιμασίες και κινήθηκε στο σημείο για να συστήσει στο νεαρό ιδιοκτήτη του σκύλου να σταματήσει τον ξυλοδαρμό του ανυπεράσπιστου ζώου.

Εκείνη τη στιγμή άρχισε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με το νεαρό να υποστηρίζει πως το σκυλί είναι δικό του και κάνει ό,τι θέλει και να συνεχίζει να το χτυπάει και τον ευαισθητοποιημένο πολίτη να του επισημαίνει πως το δικαίωμα της κυριότητας, δεν του δίνει το δικαίωμα να βασανίζει το ζώο και να του συμπεριφέρεται αποτρόπαια.

Στην αντιπαράθεση, λίγο έλειψε να προκληθεί επεισόδιο χειροδικίας και τελικά με πρωτοβουλία του ευαισθητοποιημένου πολίτη, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά το Λιμεναρχείο να επιληφθεί του περιστατικού.

Η συνέχεια δόθηκε στο Λιμεναρχείο Βόλου, με τον ευαισθητοποιημένο πολίτη, τον μοναδικό από όσους έβλεπαν την κακομεταχείριση του ζώου και παρενέβη, να ζητάει τη δίωξη του νεαρού για την πρόσκληση τραυμάτων στο ζώο.

Μετά από αρκετή ταλαιπωρία λόγω γραφειοκρατίας, την επιβάρυνση του πολίτη με 100 ευρώ για την υποβολή της μήνυσης κατά του ιδιοκτήτη του σκύλου, διάφορες διαπιστώσεις στοιχείων που διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, σχηματίστηκε από τους λιμενικούς, λόγω χωρικής αρμοδιότητας, δικογραφία σε βάρους του νεαρού για κακοποίηση σκύλου.

«Αν γνώριζα εκ των προτέρων την ταλαιπωρία, την οικονομική επιβάρυνση και την απώλεια πολύτιμου χρόνου σε γραφειοκρατικές τυπικότητες, δεν ξέρω αν θα προχωρούσα στη χρήση διωκτικών μέσων κατά του βασανιστή του σκύλου, που έφτασε στο σημείο όχι μόνο να το χτυπάει με γροθιές στην πλάτη αλλά και να το σηκώνει στον αέρα, εκφοβίζοντάς το ακόμη περισσότερο.

Το άτυχο ζώο στην κυριολεξία χ…… από το φόβο του κι έμοιαζε να απορεί για τη βίαιη συμπεριφορά όχι ενός αγνώστου αλλά του ανθρώπου που υποτίθεται το φροντίζει. Νομίζω πρέπει ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και να μη περιορίζεται σε μερικά γιούχα όταν βλέπει κάποιον να κακομεταχειρίζεται ένα ζώο, ακόμη και δεσποζόμενο. Για την ανταπόκριση της αρμόδιας Αρχής στο έργο της, καλύτερα να μην μιλήσω», σχολίασε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο ευαισθητοποιημένος συμπολίτης, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Τι ποινή προβλέπεται για κακοποίηση ζώου;

Μετά τα συχνά περιστατικά βάναυσης μεταχείρισης ζώων και τις εκατοντάδες καταγγελίες και αναφορές, την ανάρτηση τραγικών εικόνων στο διαδίκτυο κ.λπ. κυρίως όμως μετά την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, η νομοθεσία αυστηροποιήθηκε και προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα έως 30.000 ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, αφού στη χώρα μας λείπει η φιλοζωική κουλτούρα και πολύ σπάνια αυτοί οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις βρίσκονται κατηγορούμενοι στο εδώλιο του δικαστηρίου.

  • Ενδεικτικά τιμωρείται η απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμού και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου με 100 ευρώ.
  • Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ.
  • Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ.
  • Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο.
  • Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο.
  • Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ.
  • Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος 5.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο.
  • Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ ανά ζώο.
  • Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται.
  • Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.
  • Σύμφωνα με το νέο νόμο 4039/12 αρ. 20 παρ. 2, η θανάτωση/κακοποίηση ζώου τιμωρείται ποινικά με φυλάκιση 1 έως 5 χρ. και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 χιλ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου