Απεργία για την απένταξη από τα βαρέα των εργαζόμενων στην καθαριότητα

Τελευταία ενημέρωση: 2015-10-09, 10:41:16
Απεργία για την απένταξη από τα βαρέα των εργαζόμενων στην καθαριότητα

Το δρόμο των κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στους Δήμους, δείχνει η παράταξη της ΔΑΣ - ΟΤΑ, με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας στις 22 Οκτωβρίου υπό τη σημαία του ΠΑΜΕ και απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Νοεμβρίου, με αφορμή την απένταξη των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΣ - ΟΤΑ «στην πράξη η Κυβέρνηση φορτώνει τους εργαζόμενους με τουλάχιστον 9 χρόνια πρόσθετης Ασφάλισης προκειμένου να πάρουν σύνταξη, από το 58ο έτος με 15 έτη που ισχύει σήμερα, στο 67ο και ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ) μέσα από το νέο μισθολόγιο. Σήμερα, καταργούν από τον κλάδο μας το καθεστώς των ΒΑΕ, στο όνομα της διάσωσης των ταμείων. Εμάς που δουλεύουμε στις πιο άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες, στην αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, στα συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας, που τρώμε τη βρόμα με το τσουβάλι, τον καρκίνο, την ηπατίτιδα, τις χρόνιες ασθένειες και μας οδηγούν στον θάνατο. Να μην το επιτρέψουμε, να αντισταθούμε. Τώρα είναι η ώρα.

Να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας, τη ζωή των οικογενειών μας, το μέλλον μας. Με τη δράση και τη συμμετοχή μας να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να βάλουμε στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να δυναμώσει η συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων για να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που ζούμε».

Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, στη δύναμη της υπηρεσίας τόσο στο Βόλο όσο και στις δημοτικές ενότητες υπάγονται συνολικά 328 άτομα. Από αυτά, η πλειοψηφία, τα 227 εργάζονται σε απορριμματοφόρα και στην καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και προς το παρών εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Πρόκειται για εργαζόμενους που κάνουν σε καθημερινή βάση και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες βαριά εργασία και που ήδη όταν έχουν χρόνια στην υπηρεσία, αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα κυρίως στις αρθρώσεις. Υπάρχουν εργαζόμενοι, οι περισσότεροι μετά την ηλικία των 40 ετών, που υπηρετούν χρόνια στην καθαριότητα και που ήδη έχουν υποβληθεί σε τουλάχιστον μία χειρουργική επέμβαση, είτε στη σπονδυλική στήλη, είτε στους γοφούς είτε στα πόδια.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
7
=